Ezért nem volt tüntetés Orbán ellen Salgótarjánban

2017. március 21. 15:30

Írta: Kiss Brigitta
Orbán Viktort csak szimpatizánsok várták az ellenzéki vezetésű Salgótarjánban kedden, ellentüntetők nem. A helyi MSZP elnöke szerint ennek oka egyszerű: nem tüntetnek az ellen, aki adni jön, a Modern Városok Program pedig egyébként sem pártpolitikai, hanem várospolitikai ügy, ezért nem is akartak belőle pártpolitikát csinálni.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a Modern Városok Program keretében kedden az MSZP-s vezetésű Salgótarjánba látogatott Orbán Viktor, akit ennek ellenére csak szimpatizánsok várták, ellentüntetők nem. A Mandiner ennek kapcsán megkérdezte a salgótarjáni MSZP elnökét, hogy miért nem volt demonstráció a miniszterelnök ellen. Molnár Károly kifejtette: egyrészt azt „nem köpik szembe”, aki adni jön, márpedig Orbán Viktor adni érkezett a városba. Másrészt pedig azért sem, mert elmondása szerint a miniszterelnök mostani látogatása, illetve a Modern Városok Program egy várospolitikai ügy, ennek jegyében zajlottak már az előzetes tárgyalások is, így ők sem akartak belőle pártpolitikát csinálni.

Molnár elmondása szerint egyébként egy jó hangulatú, kötetlen beszélgetés folyt a miniszterelnökkel, melynek során a konkrétumok mellett általánosságban is beszélgettek Salgótarján helyzetéről, az itteni emberek problémáiról.

Gigatámogatást kaphat Salgótarján

Mint Orbán Viktor miniszterelnök és Fekete Zsolt polgármester közös sajtótájékoztatóján elhangzott: összesen közel 100 milliárd forintnyi fejlesztési támogatásra tett ígéretet a kormány Salgótarjánnak a Modern Városok Program keretében. Juthat pénz új buszpályaudvarra és parkolóra, oktatásra, duális képzésre, új onkológiai központra, turisztikai fejlesztésekre, sport- és rekreációs központra, atlétika pályára, barnamezős és zöldmezős ipari parkra, az öblösüveggyártás fejlesztésére, vagy éppen megújuló energiát használó saját energetikai rendszer kivitelezésére is.

A csomag egy hosszú tárgyalás eredményeképp állt össze, a végső lista egyvelege lett annak, amit a városvezetés szeretett volna, és annak, amit a kormány javasolt.

Sokan felkapták például a fejüket arra, hogy a jégkorongos múlttal nem igazán rendelkező Salgótarjánnak egy könnyűszerkezetes jégcsarnokot is ígért a miniszterelnök a program keretében, ami például nem a város, hanem Orbán Viktor ötlete volt. Ugyanígy a miniszterelnök javasolta azt is, hogy 50 méteres uszodát építsenek a megyeszékhelyre, miközben a város megelégedett volna egy 25 méteressel is. A közösségi közlekedés modernizálása érdekében kért elektromos buszokat viszont hiába kérte, első körben nem kapja meg Salgótarján, itt a kormányfő egy munkacsoport felállítását javasolta a helyi közlekedés újratervezésére.

A 21-es főút négysávosításának egészen a szlovák határig tartó meghosszabbítását is Orbán vetette fel, és mint a sajtótájékoztatón leszögezte: arra fogja majd kérni a szlovák miniszterelnököt, hogy ők is építsenek rendes utat a magyar határig.

A kormányfő egy új városközpont lehetőségét is felvetette a Fő tér és környékének rehabilitációjával. A városvezetés a József Attila Művelődési és Konferencia Központ felújítását, illetve a már hosszú-hosszú évek óta üresen álló Karancs Szálló ügyét szerette volna rendezni, erre javasolta azt Orbán Viktor, hogy legyen akkor egy komplexebb projekt.

Salgótarján, a nagy feladat

Nem először mondta azt a miniszterelnök, hogy a valódi kihívást nem az olyan városok, mint Székesfehérvár vagy Debrecen felvirágoztatása jelenti, hanem az olyan településeké, mint Salgótarján. Az a Salgótarján, ami még mindig a rendszerváltás vesztesének érzi magát. Ugyanakkor Orbán Viktor hangsúlyozta: nem lehetetlen a város helyzete, hiszen ott van pozitív példaként Tatabánya és Dunaújváros, és ha nekik sikerült, akkor Salgótarjánnak is sikerülhet kilábalni a helyzetéből.

A miniszterelnök hangsúlyozta: Magyarország számára fontos Salgótarján, szüksége van Salgótarjánra, szeretnék látni, hogy fejlődik, és hogy ez a nagy hagyományú iparváros megtalálja a helyét a 21. században is.

Fekete Zsolt polgármester sem látja teljesen reménytelennek a helyzetet. Szerinte innen szép nyerni, ennek kapcsán pedig egy valószínűleg Orbán Viktornak is kedves focis hasonlattal leszögezte: van erre példa a közelmúltból is, például a Barcelona közelmúltbeli 6-1-es győzelme a Bajnokok Ligájában.

Összesen 92 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Meglep, hogy pont ebből nem akartak pártpolitikát csinálni. Gyakorlatilag minden pártpolitika manapság.

A kritikát is komolyabban lehetne venni, ha akkor hangzana el, amikor alapja is van.

Nézd, azért Salgótarján mégis csak messze van. Leutazni is macerás, de az megbocsájthatatlan, hogy se Starbucks, se pláza sincs sehol a közelben.

Nicsak, egy ertelmes mszps, udito szinfolt. Latjatok mszpsek, egy normalis embert inditva tudtok ti nyerni. Mar csak talalni kene meg par ilyet es talan idovel eselyetek is lehet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés