Publicus Intézet: A magyarok nem bíznak Trumpban

2016. november 21. 13:25
Barack Obamában bízik leginkább a magyarok többsége, miközben Angela Merkel és Vlagyimir Putyin irányába egyre csökken a bizalom – derült ki a Publicus Intézet közvélemény-kutatásából. A bizalmi lista alján Donald Trump áll, akinek megválasztását másfélszer annyian tartják rossz döntésnek, mint ahányan örülnek neki.

Leginkább Barack Obamában, legkevésbé Donald Trumpban bízunk – derült ki a Publicus Intézet 1000 fő megkérdezésével végzett reprezentatív közvélemény-kutatásából. A felmérésből az is látszik, hogy bár a magyarok többsége az EU-t tekinti hazánk természetes szövetségesének, minden hetedig válaszadó úgy véli: a „saját utunkat kellene járnunk”. A többség szerint országunkra a legnagyobb veszélyt Oroszország jelenti.

Bizalmi kérdés

A Vasárnapi Hírek kérésére készült felmérés szerint a magyarok többsége – 55 százaléka – leginkább Barack Obamában, az USA leköszönő elnökében, míg legkevésbé Donald Trumpban bízik. A közelmúltban megválasztott elnök a magyarok 21 százalékának bizalmát élvezi. Ám csökken a választól Angela Merkelbe és Vlagyimir Putyinba vetett bizalma is.

Míg Barack Obamába, az EU-ba és Angela Merkelbe leginkább az MSZP szavazói helyezik bizalmukat (65, 73 és 47 százalék), addig Fidesz és a Jobbik szavazók 45, illetve 54 százaléka Putyinban bízik. Trumra a Fidesz szavazók 36 százaléka számít.

Az EU, Oroszország vagy a „magyar út” a legveszélyesebb?

A válaszadók több mint fele – 53 százaléka – még mindig az EU-t tekinti hazánk természetes szövetségesének, noha minden hetedik válaszadó úgy véli: a „saját utunkat kellene járnunk”. Az EU-t leginkább az MSZP szavazók, a diplomások és a budapestiek választanák szövetségesnek. Oroszországhoz elsősorban a Jobbik tábora és a középkorúak közelednének.

A magyarok többsége szerint nem leselkedik külső veszély az országra. Az Egyesült Államokat csak 18 százalékuk, míg Oroszországot 32 százalékuk tartja veszélyesnek. A magyar külpolitika, azaz a „magyar út” a megkérdezettek  26 százaléka szerint jelenthet gondot. A Fidesz szavazók 70 százaléka szerint azonban ez a helyes irány.

Hillary vagy Trump?

A válaszolók szinte ugyanannyian gondolják, hogy Hillary Cilton megválasztása lett volna előnyős Magyarországnak, mint azt, hogy Donald Trump elnökségével jártunk jól. Előbbit 30, utóbbit 31 százalékuk tartja előnyösnek. Ám összességében másfélszer annyian nem örülnek Trump győzelmének, mint ahányan igen – állítja a Publicus.

Egyedül a Fidesz szavazók körében vannak többségben azok, akik örülnek az amerikai elnökválasztás eredményének. 43 százalékuk élteti az eredményt, míg 20 százalékuk nem örül neki.

 

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A válaszolók szinte ugyanannyian gondolják, hogy Hillary Cilton megválasztása lett volna előnyős Magyarországnak, mint azt, hogy Donald Trump elnökségével jártunk jól. Előbbit 30, utóbbit 31 százalékuk tartja előnyösnek. Ám összességében másfélszer annyian nem örülnek Trump győzelmének, mint ahányan igen."

Ez hogy? Egy százalékkal többen gondolják azt, hogy Trump elnökségével jártunk jól, ugyanakkor másfélszer annyian nem örülnek a győzelmének, mint ahányan igen?!

Nem örülnek annak, hogy az győzött, akivel egy százalék szerint jobban jártunk?

Annak örülnének, ha az győzött volna, aki 1%-kal kevesebb válaszadó szerint előnyös az országnak?

Igencsak unalmas, hogy a közvéleménykutatók hazudoznak a nép nevében. Trump győzelme a közvéleménykutatók bukása volt. Szóval egy ideig, legalább egy ideig kuss!

Hillaritól nem vártam semmit, Trumpra kíváncsi vagyok. Semmi több.

A magyarok lehet, hogy nagyot mondóak? :

http://www.nlcafe.hu/eletmod/2..

Obamában lehetett bízni, mivel semmit nem csinált, így nagy bajt sem okozhatott. Igaz, megoldani sem oldott meg semmit.

"Feri emberének cége? Nincs kérdésem. :)"
És: a következtetés?
Ha a nagy USA-ban lehet 21 százalékos bizalmi index-szel elnöknek lenni,
Magyarországon ez miért ne történhetne meg mint miniszterelnök?
Hisz itt a példa: nem kell félni Ferenctől, lám, Trumpot is csak 21 százalék támogatja, oszt mégis.

Ezt a hülyeséget meg ki találta ki?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés