A németek kétharmada szerint Merkel elvesztette az irányítást a menekültáradat felett

2015. november 13. 1:41
A teljes lakosság 69, a CDU-szavazók 50 százaléka gondolja úgy, hogy a német kormány menekültpolitikájának hirtelen változásai azt jelzik, hogy Angela Merkel nem ura a helyzetnek. Egyes elemzők szerint a belügy- és a pénzügyminiszter támadja a kancellárt, mások szerint szövetségesként segítik a szigorítások bevezetésében.

A németek túlnyomó többsége a kormány menekültpolitikájának hirtelen változásaiból azt a következtetést vonta le, hogy Angela Merkel kancellár nem ura a helyzetnek – mutatta ki egy csütörtökön ismertetett felmérés, amit az N24 német hírtelevízió rendelt meg. Az Emnid közvélemény-kutató intézet adatai szerint a német lakosság 69 százaléka úgy véli, a kancellár elveszítette az ellenőrzést a kormány menekültpolitikájának formálása felett.

A CDU-szavazók fele sem bízik Merkel menekültügyi irányításában

Különösen erős ez a vélemény a szociáldemokrata párt (SPD) szavazóinak körében, ahol 70 százalék gondolja azt, hogy a kancellár már nem tudja irányítani a folyamatokat. A CDU/CSU pártszövetség szavazótáborában is erős ez a véleményáramlat, a konzervatív uniópártok támogatóinak 50 százaléka tapasztal kontrollvesztést a kancellárnál az N24 hírtelevízió megbízásából készült felmérés szerint.

Menekültek helyett oltalmazottak, aztán mégse

A német belügyminisztérium az utóbbi napokban több hirtelen fordulatot mutatott be a menekültpolitikában. Alig 24 órával azután, hogy múlt csütörtökön a koalíciós pártok – a CDU/CSU és az SPD – vezetői megállapodtak egy sor intézkedésben, a tárcavezető Thomas de Maiziere felvetette, hogy korlátozott jogokkal járó, úgynevezett oltalmazotti státust kellene adni a szíriai menedékkérőknek, és kiderült, hogy erre vonatkozóan már utasítást is adott a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalnak (BAMF).

A belügyminiszter az SPD tiltakozása miatt végül visszavonta az utasítást, a napokban viszont az is kiderült, hogy adott egy másik utasítást is a BAMF-nak a szíriai menedékkérőkkel kapcsolatban, amely arról szólt, hogy a hivatal szakítson az augusztus óta követett gyakorlattal, és ismét vizsgálja meg, mely uniós tagország az illetékes az adott menedékkérő ügyében. Kiderült az is, hogy a kancellár és a kancelláriaminiszter hivatalosan nem kapott tájékoztatást egyik utasításról sem.

Merkel lenne a „kissé óvatlan síző”?

A politikai elemzők egy része szerint mindez arra utal, hogy az úgynevezett nyitott határok politikájához kezdettől fogva kétkedően viszonyuló belügyminiszter nyomás alá helyezi a kancellárt. Vannak, akik belső hatalmi harcként értelmezik a folyamatokat. Megjelent egyebek között az a feltételezés, hogy Thomas de Maiziere és Wolgfang Schäuble pénzügyminiszter a háttérben minden erővel arra törekedik, hogy irányváltásra, a menekültpolitika radikális megszigorítására kényszerítse Angela Merkelt.

Ezzel összefüggésben emlegetik Wolfgang Schäuble egy szerda esti beszédét, amelyben a pénzügyminiszter lavinához hasonlította a menekülthullámot, és azt mondta: lavinát akár egy „kissé óvatlan síző” is elindíthat azzal, hogy „a lejtő tetején megmozgat egy kis havat”, ami akár úgy is értelmezhető, hogy a miniszter szerint Angela Merkel bizonyos nyilatkozatai és gesztusai vezettek a menekülthullám augusztus vége, szeptember eleje óta tapasztalható fölerősödéséhez.

Riválisok vagy szövetségesek?

Mások szerint viszont mindez túlzás, és a kancellár azonnal menesztené bármelyik miniszterét, ha úgy érezné, hogy aláássa a kormány politikáját, ráadásul Thomas de Maiziere-t – aki kezdettől fogva, 2005 óta tagja a Merkel-kormányoknak – a legszorosabb szövetségesei között tartják számon. Inkább arról lehet szó, hogy a kancellár folytatni kívánja az október végén életbe lépett menekültügyi reformcsomaggal kezdett szigorításokat, de az ilyen irányú kezdeményezéseket nem személyesen tálalja a nyilvánosságnak és a törvényhozás (a Bundestag és a tartományi kormányokat képviselő Bundesrat) pártjainak. Ez egyebek mellett azért lehet célszerű, mert Angela Merkelnek saját pártja, a CDU mellett szinte az összes többi pártra is szüksége van nagyobb szabású kezdeményezések keresztülviteléhez: a Bundesratban a Zöldekre, a Bundestagban és a kormányban az SPD-re, a konzervatív pártszövetségben pedig a bajor CSU-ra.

*

Fotó: Német Szövetségi Kormány

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Most látszik igazán mekkora bukta a nagy koalició. Se előre se hátra nem tud menni. Folyamatosan a kormány szakadással fenyegetik.

Egy felelős vezető nagy felhatalmazással tud konzekvens politikát felmutatni.

A németek kezdjenek el azon gondolkodni, hogy mennyi hajóra lesz szükségük az Afrikába történő visszatoloncoláshoz. A repülő túl drága és kevés ember fér fel rá. Ha azt akarjuk, hogy a szomszéd kutyája hazamenjen nem próbáljuk a kert másik végén sarokba szorítani, hanem kinyitjuk a kaput, hogy menjen ki a kertből. Az kevés, hogy menjenek el a migránsok. Azt is nézni kell, hogy mivel és honnan tudnak visszafele menni. Menrkülési útvonalat kell hagyni nekik.

Beleesett egy elődje hibájába, aki szintén azt hitte, hogy mindent megtehet.

Azt figyeljétek meg, milyen jogkövetők lesznek
és milyen erőszakosan fognak hivatkozni az EUs
joganyagra, amikor elkezdik a dzsuvát
visszapaszírozni.

Nem tehetek róla, de a fényképről egyből Hitler bécsi bevonulási képsorai, az őt őrjöngve, önfeledten ünneplő tömeg jutott az eszembe.

Meg az, hogy ez Németország, a "német nép" új arca. Ezek az elkorhadt vázú, vitalitásban, öntudatban, gondolkodásban történelmi mélységekbe zuhant Németország "új németjei", akiktől azt remélik, hogy Németország felszámolása árán ugyan, de a német tőke megtömheti a zsebeit.

A pénzt persze majd valami élhetőbb helyen fogják elkölteni, időben elmenekülve a háborúk elől. Dél-Amerikának már úgyis nagy gyakorlata van a német menekültek befogadásában.

Bizarr, visszataszító látni az eddig Európa vezérhajójának tekintett Németország szétesését, zajos politikai fermentációját.

A rothadás szaga, felhője már átcsapott a határokon, a németektől felcsapó bűz már facsarja egész Európa orrát.

Amennyiben az USA áll Németország - s hozzátehetjük egész Európa - politikai-gazdasági "kivégzése", lenullázása mögött, akkor rendkívüli sikert könyvelhetnek el.

Németország egy belső konfliktus-PC köldökzsinórba csavarodott afrikai mesterséges állam szintjére süllyedt le néhány hónap alatt.

Azért az is döbbenetes, hogy a szociáldemokraták, azok szavazói előbb ébredtek fel, mint a német jobboldali pártok. Ez utóbbiaknál nagyobb talán a történelmi trauma, ők félnek legjobban végre elfogadni a valóságot, félredobni a skizofrén kettős beszédet.

Ki fogja irányítani Európát? Dél kizárva. A Mediterrán vidéke csupa ingatag, politikailag, morálisan megbízhatatlan, csicska országokból áll. Kezdve a franciákkal, olaszokkal, egészen a görögökig.

Az Észak végképp kiesik morális szétesettsége, vállalhatatlansága okán.

A középső sávban egyedül a V4-ek szerveződhetnek ütőképes politikai-gazdasági erőtérré, lengyel vezetéssel, már amennyiben időben ébrednek, s félre tudják tenni azért nehezen rejthető ellentéteiket.

Kár, hogy Merkel nem ismerte az 1900-as évek elején a híres varsói Zsidó Színházat igazgató Jizchak Lőwy mondását: "Aki kutyával fekszik, bolhával ébred."

Merkel a migránsokkal fekszik, s velük ébred. Most viszkethet tőlük a bőre...Mert a népnek a tenyere bizsereg...

A kvótában biztos, hogy nem tudnak megzsarolni, mert 4 országot már nehéz.

Az EU jelen formájában alkalmatlan a vezetésre. Ennek személyi és szervezeti okai vannak. A működés bürokratikus. A szövetség államinál a decentralizációt szorgalmazzák, ugyanakkor az uniós centralizációt folytat, mivel egyre többet uniós hatáskörbe akar vonni. Ugyanakkor, ami uniós hatáskörbe tartozna azt hanyagolja. Az előbbire jó példa a szabadkereskedelmi megállapodás, az utóbbira pedig a migrációs kérdés, a Dublin III. Mindezt súlyosbítja Németország hozzáállása, befolyása, melyben döntő Merkel kancellár elhibázott külpolitikája. Ez akár az EU felbomlásához is elvezethet.

A szabadkereskedelmi megállapodás a tagországok joga lenne, semmi szükség nincs rá, hogy uniós szinten legyen megkötve.

A migráció problémáját, a Dublin III. elégtelenségét Franciaország és Olaszország már 2011-ben felvetette és semmi sem történt, ahogy most sem. A hallogatás taktikáját tapasztalhatjuk, meddő tárgyalások követik egymást. Ennek következtében a további bővítésnek sincs értelme, mert csak súlyosbítja a problémákat.

Cameronnak igaza van. Felül kell vizsgálni az unió mechanizmusát, hatáskörét és több intézkedést vissza kell adni nemzeti hatáskörbe. Csökkenteni kellene a bürokratikus eljárásokat, a párhuzamosságot, a személyi állományt. Vissza kellene szorítani a pártpolitikai jelenségeket és növelni a gazdasági kérdésekkel való foglalkozást. Ehhez az EP-ben csökkenteni kellene a pártok által jelölt képviselők számát és növelni a szakmai érdekképviseletek által jelöltek számát. Meg kellene követelni a posztokra a megfelelő szakmai képzettséget, gyakorlatot.

"Az Eu-nak viszont felelősségre kell vonni ezt az elmebajost a tetteiért!"

Na ja!

Csakhogy a nóta szövegét átformázva: Két bolond a politikában is egy pár.

A megvalósult fékek és ellensúlyok kitűnő példája!
Csak ezt a kéziféket nem lehet kiengedni, az ellensúlyt meg koloncnak hívjuk...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés