al-Nuszra Front

Alfahír: A szír al-Kaidával szimpatizálhatott a fiával eleső szír férfi – törölte magát a Facebookról

2015. szeptember 14. 19:52
Érdekes iszlamista lobogó volt korábban Oszama al Abd al Mohszen facebookos borítóképe. Cikkünk megjelenését követően a férfi törölte magát a Facebookról.

Egy korábbi facebookos borítóképe alapján az al-Kaida szíriai szárnyával, az al-Nuszra Fronttal szimpatizálhatott a férfi, Oszama al Abd al Mohszen, akit gyermekével együtt megkísérelt elgáncsolni az N1 TV operatőre – írja az Alfahír a This is Christian Syria Facebook-oldal bejegyzésére hivatkozva. 

„Az eredetileg a pastu és az iszlám hagyományban is szereplő történelmi, fekete zászlót kiegészítették a fehér Shahada felirattal, az iszlám hitvallással: »Nincs más isten, csak Allah, akinek Mohamed a küldöttje«. Így a módosult történelmi lobogó a modern dzsihádista szerveztetek kedvelt jelképe lett. Korábban a tálibok használták, majd innen vette át az Al-Kaida az 1990-es években, 2001-től egyre szélesebb körben elterjedt. Az al-Nuszra Front a hírhedt jelképet mindössze annyiban módosította, hogy aláírta: »Jabhat al-Nusra«. A más vallásúakat, a keresztényeket és alavitákat gyilkoló al-Nuszra Frontot az egész világ még az Egyesült Államok is terrorszervezetként tartja nyilván.” – fejti ki az Alfahír a lobogó történetét.

Lehet szimpátia, de túlélési kényszer is

A Mandiner által megkérdezett Közel-Kelet szakértő szerint azonban óvatosabban érdemes eljárni, a kérdéses zászló ugyanis nem feltétlenül jelent radikális-szimpátiát.

„Egy rotterdami marokkóinál azt jelenti, szíriai viszonylatban is jelentheti, de nem kizárt, hogy ezzel a borítóképpel csupán a lojalitását akarta bizonyítani ahhoz a radikális csoporthoz, amely azt a területet uralja, ahol épp a családja él. Polgárháború van. Nem az elvek számítanak, hanem a túlélés.”

Szakértőnk szerint ha például a Szabad Szíriai Hadsereg egyik alakulatának a vezetője még a háború előtt jó kapcsolatot ápolt egy ma már rezsimpárti milícia vagy épp az al-Nuszra egyik tagjával, akkor most is jó eséllyel kötnek alkalmi szövetséget az ismeretségre való tekintettel. „A homogén szunnita vidékeken a helyi nagycsaládi kötelékek miatt a Szabad Szíriai Hadsereg felmorzsolt egységei számára az Al-Nuszra a kézenfekvő választás a kollektív túlélés érdekében.”

Frissítés: Cikkünk megjelenését követően Oszama al Abd al Mohszen törölte magát a Facebookról. Korábban a nemzetközi sajtó több, róla szóló hírét osztotta meg profilján.

Összesen 235 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

hHzudós, mert nem is gáncsolták el.

Az operatőr nagy szívességet tett, mert kiderült, ami titok lett volna:-)

"Mindegy mi derul ki a ferfirol utolag, Laszlo tettet semmi sem menti."

Jaja.
Ha nincs az a videó,
az állítólagos elgáncsolásáról,
akkor az a derék férfi minden feltűnés nélkül jött volna be a zöldhatáron.

De van videó,
így aztán arról a derék emberről kiderült, hogy kiket támogat.
Ez valóban megbocsájthatatlan dolog...

Ha jól olvastam, ez a pofa valamikor ismert focista volt és egy helyi csapat edzője, azaz ismert ember. Elképzelhető, hogy tényleg szimpatizáns, de lehet, hogy szimpla túlélő, jobban kellene ismerni a körülményeket. (Sztálinnak is millióan tapsoltak, nagyrészt félelemből...)

segg, kisgyereket hordozó apukát megpróbálni felrúgni csúnya dolog

kisgyerekeket foszforbombával elégetni minden erkölcs és vallás szerint aljas tömeggyilkosság

ez volna itten az összefüggés, amit keresel

te pedig emlékezetem szerint védted a tömeggyilkosságot és mélyen elítéled a vétkezőt

Mi abba az összetett probléma, ha egy politikus parancsot ad a hadseregének, hogy foszforbombával égessen el gyerekeket?

Hát "igazad" van, az elégett kisgyereket kurvára érdekli, hogy a rossz szándékú Hitler, vagy a jó szándékú Netanya adta a parancsot.

Hogy te mekkora hülye vagy!

Állítólag menekült, akit a mese szerint éppen azok üldöztek el akikkel valójában szimpatizál. Nem mintha ez ma Európában probléma volna, akár egy plébániára is befogadják, csak kérnie kell.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés