Bámulni Orbánt

2015. július 31. 1:26

Bauer Tamás
Facebook
A csalódott magyar politikafogyasztónak elmesélt orbáni történet, ahogy a januári párizsi sajtótájékoztatón, később a Kossuth rádióban majd legutóbb Tusnádfürdőn előadta, nyílt rasszista uszítás.

„Hosszú idézettel kezdem. Mint rendszerint, tegnapelőtt is néztem az Egyenes Beszédet, és valósággal sokkolt, amit Török Gábortól hallottam. Orbán múlt szombati beszédéről kérdezte őt Kálmán Olga.

»Orbán Viktor a magyar politika Kenesei Krisztiánja. Nem tudom, ismeri-e Kenesei Krisztiánt, aki egy rutinos labdarúgó a magyar labdarúgó bajnokságban, már nem olyan gyors, de ha leteszi a labdát, az odamegy, ahova akarja. Az az igazság, hogy azt láttam ezen a szombati beszéden, hogy még mindig Orbán Viktor az a magyar politikus, aki meg tudja csinálni. Oda tudja tenni … Itt van ez az egész bevándorlás, vagy menekültügy-tematika. Orbán Viktor az év elején, vagy már ősz óta egy kifejezetten rossz politikai helyzetbe került. Lehet azt mondani, hogy a Fidesz válságban volt január–február–márciusban. És ő elképesztő áldozatok árán, komoly intellektuális teljesítménnyel is kitalálta, megkereste azt a témát, ami őt vissza tudja hozni. … És ma nincs elemző szerintem, aki ne azt mondaná, hogy ez bejött, hogy Orbán Viktornak ez a számítása bejött. Újra van egy sztori. Megint van egy történet, amit el tud mesélni, és amit csak ő tud elmesélni. Ezt csinálta most Tusványoson. Persze mondhatjuk azt, hogy ez a történet, ahogy általában a politikai történetek, ezer sebből vérzik, mert itt találunk problémát, meg ott találunk, mert nem is úgy van, hogy a terrorizmus meg a menekültkérdés, stb. stb., de Orbán Viktornak van egy története, ami láthatóan hat. És ezt el tudja mesélni. Ezt mesélte el Tusványoson, ezt a történetet, és újra megvan az a versenyelőny, ami megvolt korábban, és ami elveszett tavaly ősztől. Az, hogy a Fidesz valami, hogy Orbán Viktor valami, valaki, amihez lehet viszonyulni, lehet azonosulni vele. Miközben nincs a pályán más … Orbán Viktor visszatért a magyar politikába, méghozzá kezdeményezőként. Ezzel a témával. Emlékszik arra, nem olyan régen volt két fontos kifejezés, amit megtanultunk. Az egyik a pillanat uralása, a másik a politikai termék. Én ezt mindkettőt nagyon szeretem. Ez a téma mindkettőnek tökéletesen megfelel. Az a pillanat most már hetekben vagy hónapokban mérhető, amit ural ezzel a Fidesz.«

Mi a baj ezzel? Nem helytálló Török megfigyelése? Nem igaz, hogy Orbánnak – a vizitdíj-népszavazás, az »elszámoltatás«, a »határokon átívelő nemzetegyesítés«, a gazdasági »szabadságharc«, a »családpolitika«, a »rezsicsökkentés« után – megint van egy története«? De igaz. Akkor mi a probléma?

Németországban a harmincas évek elején a nemzetiszocialistáknak »volt egy története«. Az, hogy a német nép nyomorúságát a külső ellenség, az antanthatalmak, és a belső ellenség, a zsidók okozták. Az hozza vissza a németek jó életét, aki kész fellépni a külső ellenség, a franciák, angolok, lengyelek, a versailles-i békerendszer, és a belső ellenség, a zsidók ellen. Se a kommunistáknak, se a polgári pártoknak nem volt ilyen kitűnő története a németek számára. Igaz is ez, de mégsem érjük be ennyivel, ha leírjuk a harmincas évek német történelmét, hanem arról is beszélünk, hogy miféle történet volt ez, leleplezzük a náci ideológiát, bemutatjuk a náci rendszer szörnyűséges gonosz tetteit.

És ezt Orbán történetével kapcsolatban is meg kellene tennie a politikai folyamat elemzőjének. Nem teheti meg, hogy nem szól arról, hogy a csalódott magyar politikafogyasztónak elmesélt orbáni történet, ahogy a januári párizsi sajtótájékoztatón, később a Kossuth rádióban majd legutóbb Tusnádfürdőn előadta, nyílt rasszista uszítás. Merthogy az, hogy a munkanélküliséget, a bűnözést, a nemi erőszak terjedését a menekültek etnikai és vallási hovatartozásával hozza összefüggésbe – ezt tette a szombati beszédben –, az rasszista beszéd. Nem egyszerűen arról van szó, amit Török elismer, hogy »ez a történet, ahogy általában a politikai történetek, ezer sebből vérzik, mert itt találunk problémát, meg ott találunk«, hanem arról, hogy súlyos, tudatos hamisítás, durvább szóval hazugság a háború és terror elől menekülőknek gazdasági bevándorlókként való beállítása. Orbán esetében sem csak gyűlöletkeltő retorikáról van szó, hanem tettekről is: ilyen tett a kerítés felállítása, ilyen tett Szerbia biztonságos országgá nyilvánítása – hogy mindenkit visszaküldhessenek a határról –, ilyen tett a megfelelő papírok nélküli határátlépés bűncselekménnyé nyilvánítása, és egyáltalán az a bánásmód a menekülőkkel, amelynek az a bevallott célja, hogy elrettentse őket attól, hogy nálunk keressenek menedéket. Mindezt Török mellékesnek tekinti, s bámulja Orbánt, amiért ezt a »történetet« kitalálta, lépésről-lépésre felépítette és újra meg újra elmeséli.

Erre szokták azt mondani: az írástudók árulása.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 207 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"ha az ilyen aljas, mocskos, magyargyűlölő patkányok mint körmös bauer kölke is támadja."

"Ha" "is" Hol élsz te?! Elsősorban ők támadják.
Ez a fajta támadja, és minden szinten!

Igen "az írástudók árulása"!
Már amit itt előadsz Orbánról. Amit belemagyarázol a beszédébe.
Az egy "nyílt rasszista uszítás." a jobboldal ellen!

Én ezt tudom rólad, én ezt értem.
Azt nem értem, hogy ezen az ávos ivadékon annak beszédén csodálkozol.
Ez az ember évek óta úgy szórja szét a hazugságait, rágalmait, mint a konkolyt.

Bauer elvtársat múltkor láttam a Tabánban füléhez tapasztott tranzisztoros táskarádióval. A Klub rádió adását egy percre nem tudta volna kihagyni.

OK!
De akkor mit jelent a "ha" és az "is" szócska?
Ezért szólítottalak meg.

Tévedésben vagy, hogy egy klasszikust idézzek, "nem kicsit, nagyon!"
Nem MI körmöztünk! És igenis ávósivadék. Miért nem?
Anyja, apja ávós.

A fiúk bizony nem felelnek az apák bűneiért, de a sajátjukért nagyon is. És itt erről van szó!

Nem arról van szó, hogy valaki párttitkár volt-e, vagy kisztitkár. A magyarok nagy többsége párttag volt. Hanem arról, hogy mit művelt ártatlan emberekkel. Szadista volt. És nem "csak" körmöket tépett le az apja. Ennél borzalmasabb dolgokat is művelt.
Bauer ezt a beszédével folytatja. A folyamatos gyűlöletbeszédével.

Baueréknak egyetlen történetük van, de nem zseniális és qrva uncsi is. Gabona vagon.

Mi fölemlegetjük neki, az apja pedig valóságosan tette. Nem látod a különbséget?

Milyen bűne van? Te nem tudod, hogy ki ez az ember?
Nem olvasod, nem hallottad, még a nyilatkozatait?

Abban találod meg, hogy milyen bűne van.

Akkor nem voltál vezető állásban.
Mert aki számított valamit is, annak be kellett lépnie a pártba. Ajánlatos volt.

Ez nem bonyolult! Mit nem lehet ezen megérteni?
Értem azt is amiről írtál. DE! Ha végignézed a magyar történelmet mindig ez volt. Ez a széthúzás.
És sorsdöntő helyzetekben, pillanatokban.

Tudom, hogy jobbikos vagy. Tudom, hogy adott helyzetben félreteszed a pártérdekeket.
Így is kellene tennie mindenkinek.
Erre mondjuk, hogy a baloldal MINDIG ráront a hazára.

Ha összevetjük a pártagok és kisztagok számát, akkor sem?

Az úttörőket és kisdobosokat nem számoltam bele.

Ha nem a nagy többsége, csak a kis többsége, vagy csak kevesen, hogy maradhatott fenn 40 évig ez a rendszer?

"a most felkapaszkodott vidékiek" Ja! Ez nem árokásás ugye?

Mi az, "a most felkapaszkodott vidékiek"?
Miért vannak lecsúszott városiak is?
Vidékre lecsúszottak? Vagy mi?

Aki vidéki és vidéken tanul, mondjuk Debrecenben az orvosin, vagy Pécsett a tanárképzőn az neked felkapaszkodott vidéki?

Akkor csatlakozol a kérdezők nagy táborához ugye? :)

Már ketten vagyunk! :)

Reductio ad Hitlerum.

Válaszok:
Antigoné | 2015. július 31. 10:16

És a félelem és a megalkuvás.

Bauer eszmefuttatása hibás. Ideológia mentén következtet, de csak az egyik felét veszi figyelembe és a másikat figyelmen kívül hagyja. Ahogy az éremnek két oldala van, úgy ebben a témában is két oldal áll egymással szemben.

A múlt és jelen két fő ideológia mentén lesz érthető.
Az egyik; a vezetésre hivatott, az uralkodó jelzőket tartalmazza.
A másik: a kiválasztottak.

Jól látható, hogy a történelem folyamán – így napjainkban is – e két ideológia mentén érhető tetten a konfliktusok. Mindegyik mellé lehet tenni népeket, országokat, ha úgy tetszik; fajokat. A történelem folyamán és napjainkban mindkettő súlyos áldozatokkal jár. Mindkettő - igaz más formábban –alkalmazza mindazt, amit Bauer Tamás megfogalmaz.

Népvándorlás – bevándorlás – menekültügy témában jellemző az összemosás. Ezt teszi Bauer Tamás is. Kiemeli a menekültügyet, amely valaminek a következménye és nem oka, majd ezt teszi meg általánosnak, ebből vezeti le a következtetéseit. Nem veszi figyelembe azt a két fő ideológiát, amiről az előzőekben írtam, amely napjainkban is jelen van, mert akkor a következtetése nem állná meg a helyét.

Az 1950. július 22-én készült eredeti okirat a következőket tartalmazza: „Beismerés előtt a sírás, a piszkosság okozta megalázottságot leszidással, leköpéssel és néhány pofonnal igyekeztem fokozni.” Amikor az egyik vizsgáló panaszkodott, hogy őrizetese nem vall, gúnyosan jelentette ki: „Nem tudtok kihallgatni. Látjátok, az én őrizetesem inkább meghalt.”
(Forrás: Wiki, továbbá http://www.demokrata.hu/cikk/p..

Igen. Ha Bauer Tamás belenézne a tükörbe ezt látná, ez köszönne vissza napjainkban is. Igaz más formában, más tényezőkkel, de gyökere ez lenne.

Mindezt Bauer Tamás mellékesnek tekinti, s bámulja Önmagát, amiért ezt a »történetet« kitalálta, lépésről-lépésre felépítette és újra meg újra elmeséli.

Fogalmazhatnánk úgy is: az írástudó árulása.

"miért, te befogadnál 23 millió románt ?"

Ne forgasd ki. Ez az MSZP/SZDSZ riogatás volt. Az állampolgárság megadásában szó sem volt románokról, szlovákokról, csehekről, szerbekről, hanem az elcsatolt területeken élő magyarokról.
Az uniós csatlakozással pedig ezek a más nemzetiségiek szabadon jöhetnek-mehetnek, mint uniós állampolgárok.

Hibás kérdésfelvetés; "a fiúk felelnek az apák bűneiért?"

A megfelelő:

El kell e ítélniök, tartoznak e elégtétellel a fiuk az apák bűneiért?

Erre a kérdésre válaszolj.

Akkor mit írna a KSH Németországra?
Tudvalevőleg a németek viszont az USA-ba igyekeznek, szintén elég rég óta a jobb élet reményében.

Nem tudom, hogy hallottad -e, hogy amennyi török vendégmunkás van, annál több a német a törököknél.

A lengyeleket, románokat már nem is említem.

Mi van ezen diszlájkolni való?
Nem értem.

Úgy van.
Célzás arra, hogy egy kommentfolyam szükségszerűen eljut a nácizáshoz, hitlerezéshez, bármi legyen is a téma.
A tudatlanok meg olvassanak.

Az egyszer biztos, hogy nagy árat fizettek, fizetettek azokkal akik nem voltak megalkuvók.

És történetek is vannak garmadával.
Ha nem is ismerjük mindannyiukat, ők a hősök, a mindennapi hőseink.

Azért nekem legalábbis rossz olvasni a patkányozásodat.
Nem tudnál kitalálni helyette valami mást?

Ezt nem kettős mércének nevezik úgy egész véletlenül? :)

Igen, némelyeknél a Horthy egy szitok szó.

Ezt mi már megbeszéltük. És nemcsak, hanem jól kiveséztük. Lehet, hogy nem eléggé persze.
Mindenesetre számtalanszor, pl. ma is eszembe jutott, hogy nem mindent olvastam el azokból a linkekből amiket küldtél a témával kapcsolatban nekem, és ez nem kis lelkifurdalást okoz. Merthogy nagyon is érdekel!
Még gondoltam is, hogy megint megkérlek, hogy, megkeresnéd, ha szépen megkérlek? De úgy döntöttem, hogy nem szólok neked, megkeresem magam, vagy akkor szólok, ha el is fogom tudni olvasni. De nincs elfelejtve! Csak hogy tudd!

Amikor a családban (idős komcsik) gúnyolódtak a hitemmel, Jézussal, úgy döntöttem, hogy most már én is visszavágok, a sok megaláztatás után.
És megkérdeztem, hogy mi van a Kádár börtöneiben azokkal az apácákkal, akiknek a körme alá gombostűt szurkáltak?
Letagadták, ill. azt sem tudták, hogy miről beszélek. Hogy ilyen nem is volt. Őszintének tűntek,
úgyhogy nem tudom, hogy mindenki tudta-e, tisztában volt -e, hogy kiket, szolgált ki.

Igen mi már tudjuk, hogy ez hazaárulás volt.
De ők is? Nem felmenteni akarok, csak kérdezem tőled.

Egyébként nem "csak" körmöket tépet le. Vert, kínozott, és még sok egyebet.
Úgy emlékszem, hogy kevesellte, azt, hogy valaki a sok kínzás után is életben maradt, és visszament a kihallgató szobába.

Ha ezt jobban kifejtenéd!

Döntsd a kelítést, ne sílánkozz!
Világ kölömletépői egyesüljetek!!

Fogalmam sincs! :) Szóval ne vedd készpénznek, csak tippelek.
Tiszaeszlár, nyilasok, Maros utca zsidó kórház udvarán az orvosok és betegeik lemészárolása.
A Munkácsy képnél. Ott időztünk sokat.
Azt tudom, hogy Ungváry Krisztián könyvével kapcsolatban a linkeket mind elolvastam.

Valahol itt kell keresgélni és ráadásul, már egyszer elvesztettem a helyet és te megadtad annak a cikknek a helyét, ahol erről beszélgettünk.
Egy csomó mindent elolvastam, de tudom, hogy van amiket nem tudtam. De szerettem volna.
Két cikknél is, de lehet, hogy három is volt az, ahol sokat beszélgettünk. És a hazaárulást is szépen kibontottad, kifejtetted nekem.

Sajnos többet egyenlőre nem tudok neked segíteni, hogy te többet tudj nekem segíteni.:)

Például vidéki neki az is aki a Szent István parknál lakik?
És aki a Várban?
Hát akkor jó sok "bőgatyás paraszt" él a fővárosban. :)

Hagyd a csudába, majd én megkeresem.
Igaz, hogy amit te pár perc alatt, az nekem órákba fog telleni, - jó esetben - :) de ne töltsd ezzel az idődet. Jó?

Sehogy! :)
Mondtam, hogy ne! Majd én megkeresem. Tudom, hogy mit olvastam el és mit nem.
Lehet, hogy az öhömnél volt? :)

Különben is kinek van olyan jó memóriája?
Nekem biztos, hogy nem! :)

Tudod, én még azt is elfelejtem, hogy miért haragszom.

A munkásőrök nem voltak pártagok?

Igen a nagy testvérről elfelejtkeztem, Mindjárt írta a tankokat...
Én úgy tudom, hogy mindent túllihegtünk.
Egy szovjet elvtárs mesélte, hogy ha - nem pontosan idézem a számokat, csak arányaiban - 2 kocsi almát kértek, mi 4 kocsival küldtünk. Ezen ők is csodálkoztak.

Milyen "mocskot"?
És Gyurcsány? Ő miért gyúrt a SZU kegyeire?

Ha én lennék a miniszterelnök, akkor mindenki kegyeire gyúrnék. Nem kivételeznék.
Orosz, német, USA, Kína arabok, India és Afrika mindenkit begyűjtenék.
Szerintem ezt is teszi.

Na erre nem is gondoltam. Lóránt Károllyal kezdtem ezt a beszélgetést.

Jé Fahrenheit is benne van!

Hogy te milyen ügyes vagy! Miből jöttél rá, hogy ennél a cikknél volt?
Jaj, de jó!

Köszönöm szépen! Át fogom nézni, el fogom olvasni.

"faliórákat vásároljanak mindenhová." Ez jó kis történet.

Régen Paks ill. atom ellenes voltam, a hulladék miatt. És egyáltalán. Sokat vitatkoztam is azzal aki ehhez értett. (én nem)
Ma már támogatom, sőt ki mással, mint az orosszal?
Az a véleményem, hogy ez már meg volt régen dumálva Gyurcsánynál. Tető alatt voltak a dolgok. Csak alá kellett firkantani a szerződést.

Az igaz, hogy kifele azt mondja, hogy még csak az udvarlásnál tartunk. Ez a diplomácia. Nem mondja, meg, hogy már jön a gyerek.

"Viszonylag ritkán beszélgetnek a hozzászólók az öhönről a mandineren." :)

Amíg nem került sor erre a beszélgetésre, ill. erre a linkre, amit küldtél, amikor is kövér gusztustalannak, vagy valami ilyesminek nevezted a pasit, aki az öhömöt szétfőzte!!! addig azt hittem, hogy te is kövér vagy, azért nem szabad azt mondanom, hogy "kövér disznó"! :)
De aztán megnyugodtam, hogy az van amit írtál, hogy "emberre nem mondjuk, hogy disznó."

Látod azért nekem se olyan rossz a memóriám! :)
Simán tudok idézni bárkit.

Na és akkor, mi van az északi áramlattal, amit közben a délit kisakkozva, megkötöttek a németek?

Emlékszel a német és az orosz a végén mindig megegyezett mindenben a történelem során.

Jó, persze értem én! Nem árt az óvatosság!
Úgy gondolom, ha annak jönne el az ideje, azt csinálnának velünk, amit csak akarnak.
Régi reflex ez náluk.
Akár német, akár orosz.

A szovjet kommunisták halálteljesítménye a következő korszakok végére, göngyölve:

A polgárháború idején 1922 végére: 3,284,000
A NEP korszak 1928 végére: 5,484,000
A kolhozosítás, éhhalál 1935 végére: 16,924,000
A Nagy Terrorral 1938 végére: 21,269,000
A sztálini foglalással 1941 közepéig: 26,373,000
A világháborúval, 1945 közepéig: 39,426,000
A háború után 1953 végéig: 55,039,000
A poszt-sztálinista kor 1987 végéig: 61,911,000

Forrás: R. J. Rummel: Soviet Genocide and Mass Murder since 1917 (Szovjet népirtás és tömeggyilkosság 1917 óta), Transaction Publisher, 1990.

Innen látszik, hogy például Hitler hatalomra jutásakor a szovjet halálteljesítmény körülbelül 12,000,000 erőszakosan, idő előtt elpusztított embernél tartott, míg hadba lépésünkkor már 26,373,000-nél.

A nyugati demokráciák miért nem a sokkal nagyobb mészárossal voltak elfoglalva, mondjuk "regime change" okán?

védőoltások...amiket a jómódú okostónik nem adatnak be, mert összeesküvés? és ami miatt borul a nyájimmunitás? és ez a nyugati világban és nem a törzsben...

Nem jövök azzal! :) Gondoltad, hogy ezzel fogok érvelni? Hát nem!

http://hvg.hu/gazdasag/2015061..

Szóval kik vannak benne a buliban?
Az Északi áramlat bulijában? Mely országok?

http://hvg.hu/cimke/%C3%89szak..

A többi bólogatott? Vagy félt? Vagy lapított?

Te Dk-s vagy? Tényleg?

Szia! Gondoltam, de nem akartam szólni.

megnézted a linkeket, amiket küldtem tegnap? Olaj.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés