Újabb orosz-német gázvezeték épül

2015. július 17. 9:29
Június közepén megegyezett a német E.ON, a holland-brit Shell és az osztrák ÖMV a Gazprommal, hogy 2019-ig megépítik az Északi Áramlat 2-t. Mivel a vezeték egészen az EU-ba lépésig a Balti-tenger alatt fut majd, ezért nem vonatkozik rá az az EU-szabály, ami miatt megtorpedózták a Déli Áramlatot – írja a 444.

Két nappal azt megelőzően, hogy az EU meghosszabbította az Oroszország elleni gazdasági szankciókat, megköttetett egy szándéknyilatkozat az Északi Áramlat 2-ről. Június közepén ugyanis a német E.ON, a holland-brit Shell és az osztrák ÖMV megállapodott a Gazprommal arról, hogy 2019-ig megépítik az Északi Áramlat 2-t, amely a jelenlegi Északi Áramlat 1-gyel párhuzamosan visz majd gáz Oroszországból közvetlenül Németországba a Balti-tenger alatt – írja a 444.

Az új gázvezeték segítségével akár teljesen elkerülhető lesz, hogy Ukrajnán keresztül kelljen Európába gázt szállítania az oroszoknak. Ugyanezt a célt szolgálta volna a Déli Áramlat is, amelynek építését azonban az EU és az USA nyomására végül leállította a bolgár kormány. Az az EU-szabály viszont, amelyre hivatkozva az Unió kifogást emelt a Déli Áramlat ellen, nem fog vonatkozni az Északi Áramlat 2-re, mivel az a Balti-tenger alatt fut majd egészen az EU-ba lépéséig.

Gázipari elemzők szerint azonban az Északi Áramlat 2 a Török Áramlatról – amely bizonyos értelemben a Déli Áramlat helyett épült volna meg – szóló terveket is felülírja: az a beruházás ugyanis így értelmetlenné válna, mivel az Északi Áramlat vezetékek együtt már képesek lennének kiváltani az ukrán vezetéket.

Ha megépül az Északi Áramlat 2, azzal Németország válhat Európa legfontosabb gázelosztó központjává, hiszen az országból nyugatra, délre és keletre is mennek vezetékek, amelyekkel szinte mindenkit el lehetne látni gázzal.

Mint fentebb írtuk, nem csak a németek vannak benne projektben, hanem az osztrák ÖMV, a holland-brit Shell, és a héten a francia Engie (korábban GDF Suez) is jelezte már a héten, hogy beszállna az Északi Áramlat 2-be. 

 

Fotó: DW.com

Összesen 66 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Ha megépül az Északi Áramlat 2, azzal Németország válhat Európa legfontosabb gázelosztó központjává, hiszen az országból nyugatra, délre és keletre is mennek vezetékek, amelyekkel szinte mindenkit el lehetne látni gázzal."

Ez a lényeg. A németek Európa feletti befolyásának erősítése. Az euróval már sokat haladtak előre. Plusz övék jó kereseti lehetőség a tranzitdíjakból. De azért érdekes, így már nem probléma a kiszolgáltatottság az oroszok felé?

Egyetlen pozitívum van ebben, Ukrajna után Törökország és a kiszámíthatatlan Balkán is kimarad a gázvezeték útvonalából.

azért tudnak valamit ezek a németek, két világháborúból így felállni...vagy valaki nagyon akarta, hoyg újra talpraálljanak

de közben ugye "ÁLLÍTÓLAG" az EU szankciókkal szétszopatja éppen a ruszkikat...


vagy csak ez is bazi nagy -média - átbaszás


közben meg szép csendben a nagyok üzletelgetnek egymással...

Nekünk meg nem szabad még almát se küldeni!

B+

képmutatás a köbön

Az első világháború utáni megaláztatás, zavaros politikai helyzet után keményen visszavágtak. A második esetben jobbnak látták a győztesek, ha inkább ők segítik fel őket a padlóról.

Egyébként pedig Bismarck óta az a céljuk, hogy uralják Európát. Fegyverrel nem ment, most egyelőre úgy néz ki, menni fog gazdaságilag. Egy ország hosszú távú geopolitikai céljai nem változnak, csak amíg ezt az oroszoknak felróják, a németeknek, az amerikaiaknak nem.

lehetne tanulni tőlük...sajnos mi meghaltunk valahol Trianonnáln és kurvára nem akarunk eljönni a sírttól

Ma azon dolgozik Európa, a művelt Nyugat, hogy ez bekövetkezzen. És mi vagyunk az a provinciális, mucsai náció, aki ezt nem érti, nem akarja elfogadni. Úgy látszik, a jólét, és a parttalan liberális demokrácia az elhülyüléshez, önfelszámoláshoz vezet.

Ez még nem lenne baj, de minket is magukkal rántanak.

mi mindig vhogy beleakarunk szólni, a tatároknál nem jött be, a törököknél nem jött be, most be fog?

Most nem háború lesz, hanem sunyi beszivárgás, demográfiai területfoglalás.

gyarmatosítók gyarmatai visszagyarmatosítják a gyarmatosítókat

Hahahaha!!!
Jó nagy gyomros ez a ruszofóboknak, és pont a maláj gép lelövésének évfordulóján!

Hát igen, mi csámcsogunk, moralizálunk, közben pedig az élet megy tovább, a karaván halad.:D

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés