Lázár: Vagy a zsidóság támogatásával lesz holokauszt-múzeum, vagy sehogy!

2015. március 4. 7:52
Schmidt Máriát váratlanul érte, hogy nem csak az ellenzék, de a Miniszterelnökség is támadja őt, szerinte ez korábban nem volt szokás a Fideszben.

„Magyarországon holokauszt-múzeumot, holokauszt-emlékhelyet a magyarországi zsidóság képviselői, a magyarországi zsidóság támogatása nélkül nem lehet létrehozni. Tehát vagy velük lesz múzeum és emlékhely, vagy nem lesz sehogy! Ez az én álláspontom, amiből semmilyen körülmények között nem vagyok hajlandó engedni.” – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Sorsok Házával kapcsolatos álláspontjáról, számolt be az ATV híradója.

Schmidt Mária, a Terror Háza igazgatója azzal vádolta Lázárt, hogy szándékosan akadályozza a Sorsok Házának megvalósulását:

- Arra nem voltam felkészülve, hogy a támadások nem csak az ellenzék meg az ellenérdekelt felek részéről fognak érni, hanem a Miniszterelnökség részéről is.

- Most csalódott? 

- Igen. Nem volt a Fideszben ez eddig szokás.

- De most miért lett hirtelen szokás?

- Erre nem tudok válaszolni. Értetlenül állok és szomorú vagyok miatta.

(...)

- Az ő (Lázár János – a Szerk.) feladata lenne ezeknek a szerződéseknek a megkötését elrendelni, és a szükséges forrást rendelkezésünkre bocsátani. Ez nem történt meg.

Összesen 57 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Miért kell ezt erőltetni? Valljuk be, keveseket érdekel, az évtizedek múlásával csak halványulni fog a holokauszt ipar.

Akik emlékezni akarnak rá, emlékezzenek. Saját pénzből, saját elképzelésük szerint. Gyűjtsenek rá, nyissanak számlát a támogatóknak, aztán gazdálkodjanak az oda befolyt pénzből.

Ha pedig a többséget hidegen hagyja az ügy, akkor tessék tudomásul venni. Vagy ilyenkor nem számít a vélt, vagy valós többség?

Az államtól elvárják, hogy beszálljon a megemlékezésbe, de azt nem engedik, hogy saját szája íze szerint tegye. Azt viszont az állam sem tűrheti, hogy olyan megvilágításba helyezzék a megemlékezést, amit az állam ellen, a jelenlegi kormány ellen lehet felhasználni.

Mert az egész emlékév politikai bunkósbot, amit Wiesenthalék működtetnek. A nácik kihalásával most más indíték után kell nézni, és például Wass Albert könyveit kell üldözni, terjesztését, olvasását nácizmusnak minősíteni. Mert ebből élnek, és ez már undorító.

Így lesz aztán a kezdeti részvétből ellenszenv.

Orbánon kívül Lázárt már épeszű ember nem támogatja...

Azt hiszem, speciel közakarat lenne, h. innen csinálja tovább, aki az épület tartalmának koncepciójában döntési jogra tart igényt, nem az ügyben a magyar államot képviselő Lázár, nyilván, hanem a Zoltai képviselte zsidó közösség, saját, vagy legalább főleg saját forrásból.
Az érdeklődés vetekedni fog a Páva utca felé irányulóval, tehát maguknak csinálják, de akkor legyen már vége a vitának, fogjanak neki, s szedjék össze a rávalót.
Schmidt Mária, nyilván nem egyedül, de csak megcsinálta, magyarok közmegelégedésére a Terror Házát, a hódmezővásárhelyi Emlékpontot, nem senki, akivel így kellene elbánni, de ha a nemzetközi helyzet miatt nincs másra lehetőség, talán jobb lenne, ha félreállna, sokak tiszteletében és elismerésében megmaradva, és minél gyorsabban. Olyan harc ez, amit nem szégyen föladni.
Szerintem egyébként ez lesz a végkifejlet, senki nem gyűlöl senkit, de, mondjuk, EZ az egész megerősíti azokat, akik a hazai zsidóságra nem rokonszenvvel gondolnak, mint közösségre.

Azért az nagyon érdekes volt, mikor Szaniszló Ferenc kitüntetése ügyében az izraeli és az USA nagykövet tiltakozott, s Szaniszlónak a békesség kedvéért le kellett mondania a kitüntetésről.

Itt nem a "nélkül"-ről, hanem ellentétes koncepciókról van szó. A Schmidt Mária féle értelmezésben a magyar felelősség árnyaltabban lenne fölvetve, hangsúlyozva a megmaradóknak nyújtott, túlélést lehetővé tevő egyházi, magánemberi segítő kezet, ezzel ellentétben a Zoltai féle a 20-as évektől "bűnös nép" és "utólsó csatlós" koncepció.
Ezeket nem nagyon lehet "összegyeztetni", át kéne adni azoknak, akik szerintem vétó -tehát kizárólagos jogot- igényelnek a történtek bemutatására.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés