Republikánus lobbistát bérelt fel a Miniszterelnökség

2014. november 21. 10:28
Csendben lobbistát bérelt fel a magyar kormány, miközben szóban támadják Amerikát – írja a Huffington Post. Connie Mack volt republikánus képviselő lobbicégei 1,3 milliárd forintból próbálhatják helyreállítani Magyarország tekintélyét és befolyását Washingtonban.

Bár Orbán Viktor múlt héten még arról beszélt, hogy az amerikai kitiltási ügy egyre inkább elveszíti a komolyságát, a kormány mégis úgy gondolta, hogy reputációja megmentésére érdemes lobbistát fogadnia: a Miniszterelnökség és a Századvég egy volt amerikai republikánus képviselőt állított csatasorba Washingtonban – írja az amerikai Huffington Post. Connie Mack feladata a szerződés szerint „a magyarországi politikai, gazdasági is kulturális értékek és érdekek képviselete, az érdekek érvényesítésének elősegítése és lobbi tevékenység folytatása Észak-Amerikában”.

A két évre szóló szerződés szerint a megbízott szervezetek – az SLI Group és a Liberty International Group – több, mint 28 millió forintot kapnak havonta lobbitevékenységéért, összesen tehát a két év alatt egymilliárd-háromszázhatvanmillió forintot. Mindkét szervezet nevében Connie Mack volt republikánus képviselő írta alá a szerződést, míg magyar részről többek között Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Lánczi András, a Századvég Alapítvány elnöke szignózta a dokumentumot. A 444 korábban ismertette a pályázat részleteit. Arról írtak: a pályázatban konkrét szakmai vállalást nem nagyon lehet találni.

A Huffington Post emlékeztetett: nehéz lesz meggyőzni az amerikai kormányt, hogy vonja vissza a beutazási tilalmat, mely többek között Vida Ildikót, a NAV elnökét érinti. A lap szerint bonyolult a helyzet, az amerikai kormányzat aggódik Orbán autoriter vezetési stílusa és a tusványosi beszédben említett illiberális demokrácia miatt.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés