Románia fegyvert szállítana Ukrajnának

2014. augusztus 29. 14:56
A román elnök szerint túl kell lépni a jóindulatú nyilatkozatokon és Oroszországhoz hasonlóan kell cselekedni, vagyis fegyvert kell szállítani Ukrajnának. Németország újabb szankciókat követel Oroszország ellen, de a fegyverszállítás lehetőségét kizárta. A NATO-Ukrajna bizottság pénteken rendkívüli ülést tartott az orosz támadás miatt.

Traian Basescu román államelnök kijelentette pénteken, hogy az ukrán hadsereg katonai felszerelésekkel való támogatását és az Oroszország elleni gazdasági szankciók kiterjesztését fogja szorgalmazni az Európai Unió állam- és kormányfőinek hétvégi csúcstalálkozóján.

Băsescu a román diplomaták éves találkozóján azt mondta: az ukrán hadsereg nehéz helyzetben van, és ha az Európai Unió, valamint a NATO nem látja el az ukrán hadsereget a szükséges fegyverekkel, hiú remény marad a Kijevi hatalomnak az a szándéka, hogy újból ellenőrzése alá vonja az ország keleti részét. Băsescu szerint a harcok folytatása az ukrán hadsereg „lemészárlását eredményezheti.

A demokratikus országoknak túl kell lépniük a jóindulatú nyilatkozatokon…, és Oroszországhoz hasonlóan kell cselekedniük, vagyis az ukrán hadsereg rendelkezésére kell bocsátaniuk a szükséges felszereléseket, ha segíteni akarják az ukrán demokráciát – mondta.

Németország katonai intervencióként értékeli az orosz katonai tevékenységet Ukrajnában, és újabb szankciókat szorgalmaz Oroszország ellen. A német kormányszóvivő ugyanakkor kizárta azt a lehetőséget, hogy Németország fegyvert szállítson Ukrajnába.

Pénteken rendkívüli ülést tartott a NATO-Ukrajna bizottság az orosz támadás miatt. A testület a tagországok, valamint Ukrajna atlanti szövetséghez akkreditált nagyköveteit fogja össze. Az ülést követően Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár szolidaritását fejezte ki Ukrajnával és kijelentette: Moszkva üres cáfolatai ellenére mára világos, hogy orosz csapatok felszereléssel együtt illegálisan átlépték Ukrajna keleti és délkeleti határát”. Hozzátette: Ez nem elszigetelt akció, hanem része annak a veszélyes törekvésnek, amely sok hónapja Ukrajnának, mint szuverén nemzetnek a destabilizálására irányul”.

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A románok elküldik Ukrajnába Traian Băsescut és Putyin rögtön összecsuklik, a szakadárok meg fejvesztve rohannak Romániaába. ;-)

Oááááh a románok ordítanak azért, hogy Ukrajna után ők legyenek a következők, akiket Oroszország elpicsáz.

Valamint Románia az az ország ahol néha izraeli katonai helikopterek potyognak, és azt is rebesgették róla, hogy befogadta az iráni atomtudósokkal végző MEK terroristákat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés