Krím-félsziget: egy amerikai hadihajó érkezett

2014. március 8. 16:54
Gyűlnek az orosz hadihajók a Fekete-tengeren, és egy amerikai romboló is befutott. Emellett egy amerikai repülőgép-hordozó tartózkodik görög vizeken. Közben a Krím-félszigetre küldött EBESZ-misszió továbbra sem tudott bejutni a területre, volt, hogy fegyverrel tartóztatták fel őket.

A Fekete-tengeri orosz flotta és rakétacirkálók mellé egy amerikai romboló is érkezett a térségbe. Eredetileg egy repülőgép-hordozót is küldtek volna, de ez végül görög vizeken maradt. A Truxtun nevű romboló viszont felhajózott a Boszporuszon a Fekete-tengerre, fedélzetén 300 fős legénységével. A hajó drónok indítására is alkalmas.

Az amerikai haditengerészet közlése szerint – a Lengyelországba és Litvániába küldött tizenhat vadászgéppel ellentétben – a hajó érkezésének nincs köze a krími helyzethez, a Truxtun korábban eltervezett gyakorlatokon vesz majd részt a román és bolgár haditengerészettel közösen – írja az Index.

Ács Gábor megerősítette, hogy figyelmeztető lövésekkel tartóztatták fel őket annál az átkelő pontnál, ahol szombaton próbáltak átmenni. Ugyanakkor kiemelte: a fegyveresek nem rájuk, hanem gépjárművekre céloztak. Elmondta továbbá, hogy ezen a helyen már sokkal többen, és szóban agresszívebbek is voltak a fegyveresek, főleg az ukrán kísérőikkel szemben. 

Ács Gábor korábban elmondta, hogy az autonóm köztársaság határán az el nem ismert krími kormány ellenőrzési pontokat állított fel. Ezeket ismeretlen szervezethez tartozó, egyenruhás fegyveresek őrzik. Minden járművet megállítanak, és a legtöbbet át is nézik – tette hozzá.

Az alezredes ismeretei szerint összesen öt szárazföldi, közúti bejutási lehetőség van a félsziget belsejébe. Csütörtökön kettő, majd pénteken és szombaton is egy-egy ilyen pontról visszafordították delegációjukat. A félsziget belsejébe való szombati, ismételten sikertelen bejutási kísérlet után a megfigyelők visszatérnek Herszonba, ahol megvitatják hogyan tovább. 

Ács Gábor azt is elmondta: felmerült, hogy nem közúton, hanem ukrán segítséggel vízen, vasúton vagy légi útvonalon próbálnak meg bejutni a Krím félsziget belsejébe. Hogy erről mikorra születhet döntés, azt szombat délután még nem tudta elmondani az ezredes.

Közben Barack Obama és Francois Hollande telefonos megbeszélése után újabb szankciókat helyezett kilátásba Oroszország ellen az Egyesült Államok és Franciaország. A francia elnöki hivatal azt közölte: miután megállapították, hogy Oroszországnak február vége óta ki kellene vonnia a Krímbe küldött csapatait, és mindent meg kellene tennie a nemzetközi megfigyelők beengedése érdekében, a két ország vezetője hangsúlyozta, hogy ennek hiányában újabb szankciókat fognak hozni, amelyek érzékenyen fogják érinteni a nemzetközi közösség és Oroszország közti kapcsolatokat, ami pedig senkinek nem áll érdekében.

Összesen 129 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Így van.
Csupán egy ország legitim módon megválasztott vezetőjét kellett megbuktatni az üzlet érdekében, majd pedig a háború szélére sodorni ezt az országot, bagatell, az amcsiknak elnézzük - nekik mindent.

Ha a Krímben azon az alapon avatkozik be Putyin, hogy a lakosság több mint fele orosz, akkor miért nem engedi elszakadni Csecsenföldet, ahol a lakosság 95%-a csecsen?

Én úgy tudtam, hogy egy hazug görénynek tartja nyaú-nyáút. Sárközynek mintha valami ilyet fecsegett volna.

nem számit? akkor miért gyöngitik?

Számomra enyhítő körülmény, hogy kényszerből szolgál, nem 'szerelemből'.

Szélsőséges zsidóknak ugyan ki felelne meg?! Ettől függetlenül semmiben sem mondtál nekem ellent.

lásd @egysegelem 20:26

mindenki hibázhat gépelés közben

20:27

csek, csak

én is elsiettem, nagy ügy

pedig van olyan billentyűzet ahol a z fölött éppen az s van, jó eséllyel mellé lehet csapni

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés