Gondoljunk a kárpátaljai magyarokra!

2014. február 19. 16:39

Megadja Gábor
Mandiner
Még mielőtt bárki belelovalja magát az aktuális demokratikus, emberi jogi üdvtörténetbe; egy pillanatra – rettenetesen sovén módon – gondoljon a kárpátaljai magyarokra.
karpatalja_ukrajna.jpg
 
Még mielőtt bárki belelovalja magát az aktuális demokratikus, emberi jogi üdvtörténetbe; egy pillanatra – rettenetesen sovén módon – gondoljon a kárpátaljai magyarokra, akik nincsenek sokan, viszont könnyű helyzetben sem.

Épp úgy csöppentek ebbe a történetbe, mint Pilátus a Krédóba; és félő, hogy a nyugatiak által amúgy ünnepelt EU-párti, orosz-és magyarellenes nacionalisták ujja viszketni fog a ravaszon.

A világ mégsem olyan egyszerű.
 
Nekünk viszont most ők a legfontosabbak. 
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szlovákia és Lengyelország is EU tag...

Amúgy alapjában egyetértek: a Kárpátaljai régió jól járna a leszakadással Ukrajna anyácskáról.

A kérdés, a teljesen valódi kérdés, hogy az ottani szláv többségben van-e erre politikai akarat, vagy erősebb a pánszlávizmus.

A következő kérdés, hogy az ott élő magyarok vállalják-e a leszakadással járó politikai kataklizmát, vagy személyes megoldásként előbb lelépnek.

Ebben amúgy szintén van valami. Egy ismerős pap mondta, hogy 10 évvel ezelőtt szolgált kint Kárpátalján egy évig. A 36 elsőáldozója azóta mind Magyarországon van.

Aki országon belül elköltözik mondjuk Szegedről Győrbe, azzal minden OK? Aki Munkácsról elköltözik Nyíregyházára, az hazaáruló?

Nem sokon múlt ám, hogy a trianoni határ a Tiszáig érjen, a románok mindkét világháború végén próbálkoztak.

Amennyiben Romániában, Szlovákiában, Szerbiában nyugatorientált politikát fog a nacionalista hatalom folytatni, és ha az ott élő Magyar kissébségeket sérelem éri, a nyugattól hiába fognakk várni a segítségre. Azt fogják mondani, hogy az ilyesmit a többségi és a kissebbségi nemzetnek együtt kell demokratikusan megoldani. Ugyanez lessz a helyzet a kárpátaljai magyarokkal is Ukrajnán.

Talán akkor számíthatnának a magyar kissebségek több segítségre a nyugattól, ha pld. Szlovákia, Románia politikája keletre, orosz érdekszféra felé kezdene fordulni, és fennállna a veszélye, hogy kikerülnek a nyugatorientált országok nyájából. Ez esetben, lehet, hogy a nyugat még a magyar autonómiák kérdését is elkezdenék komolyabban támogatni.

Én még azt sem értem, mit akar az EU Ukrajnában?
A nyersanyagok, a piac, vagy csak fricska Putyinnak?

Csak abban segíthetünk, hogy akkor, ha ne adj Isten beüt a krach, akkor befogadjuk Őket...Nem hiszem, hogy ilyen esetben lenne magyar, aki ezt ellenezné.

Lengyelek és a románok bejelentkeztek egy darabkáért Ukrajnából...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés