A Fidelitas kijátszotta a zsidókártyát Bajnai ellen

2013. október 21. 9:43

Szily László
Cink
Montypythonos című, uszító weboldallal kampányol a Fidesz ifjúsági szervezete Bajnai Gordon ellen.

„A Gordon élete vuziálisan olyan, mint valami korszerű iskolai segédanyag töriórára, egy nagy idővonalon mászkálhatunk előre-hátra, megismerve Bajnai »Sátán« Gordon életének mindenféle állomásaival. Nem az a furcsa, hogy ezeken az állomásokon Bajnai furton furt csal, összeesküszik, kárt okoz és bajt kever, hiszen a weboldal ennek a bemutatására jött létre, és teljesen legitim dolog így látni hősünk politikai karrierjét. De a fiatal demokraták pont olyanok, mint a régi gusztustalan demokraták, és alpári stílusban ráncigálják a szégyenpadra Bajnai szüleit, a nőjét és »bebaszott nagybácsi az ebédlőasztalnál«-stílusban utalgatnak arra, hogy milyen zsidós a tempója. 

A legviccesebb azért az, hogy a Fidelitas még az alig burkolt antiszemita utalgatáshoz is hülye és műveletlen. A Ciprusi kalmár címmel a Velencei kalmárra utalnak, arra a darabja, amiben a szemét, pénzéhes zsidó Shylock egy font húst akar kivágni egy velencei fiatalember testéből, mert az nem adta meg a kölcsönt. Klasszikus tévedés mindazok körében, akik nem olvasták a darabot, azt képzelni, hogy a darab címszereplője a zsidó uzsorás. Pedig, szegény Fidelitas, a »velencei kalmár« az a pozitív főszereplő Antonio, nem pedig Bajnai Shylock. A tévesztést az okozza, hogy a kalmár szó mára enyhén pejoratív értelművé vált, pedig egyszerűen kereskedőt jelent, és ez Antonio foglalkozása.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 62 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mi az a zsidókártya Szili?

Alaptörténet, hogy Shylock, a zsidó uzsorás Velencében élt s óriási vagyont halmozott fel azzal, hogy nagy kamatra kölcsönt adott keresztény kereskedőknek... ergo nem kellene újraírnod a történetet!!!
(Egyébként A velencei kalmár esetében a Velencei nem nagybetűvel írandó!)

Szily László csúsztat. A „Velencei kalmár” nem Antoniótról, vagy Shylockról szól, hanem mindkettőről. Shylock, az uzsorás, Antonio pedig a nagylelkű kalmár, s a történet pedig a kettejük szembenállásáról és az emberek felettük mondott ítéletéről szól.

Csúsztatás és mellébeszélés az is, amikor a kalmár szó eredeti jelentésére utal, mert jól tudja, hogy van egy köznapi jelentése - nyerészkedő, gátlástalanul üzletelő, üzérkedő - mint ahogy az uzsorásnak is, vagy más hasonló pejoratív értelmet kapott szavaknak. Ezt nem egy esetben a szerző is használja.

"A zsidókártyában melyik a Jolly Joker?"

Szily László.

Hmm... Szily László.
Thát az almárium leírása is ántiszemita, mert egy szótagja egyezik a szörnyűséges "klmár" szóval.

A szerző hülyeségben az Amerikai Népszava szintjére kerül. Bravó !

Erre gondolsz?

http://www.magyarvagyok.com/vi..

Nem rossz. Egyetlen kifogásom, hogy a rendező sejtetett Antonio részéről egyfajta homoerotikus vonzalmat Bassanio iránt, teljesen indokolatlanul. Igaz, valahogy át kellett csúsztatni a sztorit a holivoodooi cenzúrán.

Aljas vagy Szily!

Megtudtuk Silytől,rejtett antiszemitizmushoz két dolog kell: intelligencia és műveltség.
Ez bizony így van, mert ha kiderül, szegény szerencsétlen életveszélybe kerül.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés