Új Himnusz-változatokat osztogatott Semjén

2013. január 22. 14:19
Ünnepélyes keretek között átadta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója a Himnusz új zenei és képi megjelenítését. Az ezeket tartalmazó CD-ket és DVD-ket a magyarországi és a külhoni magyar általános iskolák képviselőinek kedden az Országházban.

Böröcz István Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes jelenlétében nyújtotta át a kép- és hanghordozókat Lélfai Koppánynak, a határon túli magyar iskolákkal kapcsolatot tartó Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójának, valamint Marekné Pintér Arankának, a magyarországi iskolákat összefogó Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megbízott vezetőjének. A közmédia a magyar kultúra napján, a Himnusz születésének 190. évfordulója alkalmából adta át a Himnusz, a Szózat és a Székely Himnusz új változatait, amelyeket a közmédia szerves részét képező MR Zenei Együttesek – MR Szimfonikusok, MR Énekkar és MR Gyermekkórus – részvételével készített az MTVA.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes azt mondta: „ez a CD valódi nemzetegyesítés”, Budapesttől Csíkszeredán át Kassáig, szerte a nagyvilágban, a diaszpóra magyarságában ez a himnuszfelvétel fog felcsendülni. Hozzátette: szeretnék, ha a felvételeket a nagykövetségek is megkapnák, hogy az állampolgársági eskütételeken elhangozhasson, ahogy különböző sporteseményeken, és az iskolákban is. A kereszténydemokrata politikus szimbolikusnak nevezte az átadás helyszínét, a Parlamentben a Szent Korona mellett. Ez – mint mondta –, a magyar történelmi sorsközösség, magyar megmaradás szimbóluma. Kiemelte: az Országház 2014-től a külhoniakra kiterjesztett szavazatoknak köszönhetően valóban az egyetemes magyarság háza lesz.

Hogy otthon lehessünk a világban, szükség van összetartó kapcsokra, amelyet a kultúra hordoz – mondta Böröcz István, aki szerint a nemzetet a szimbólumok segíthetik abban, hogy közösségét megtarthassa. Felidézte: a közmédia majd egy éve látott hozzá ahhoz a munkához, amelynek keretében a nemzeti imádság mellett a Szózatról és a Székely Himnuszról is új felvételt készített. Később az MTVA azt tűzte ki célul, hogy a nagyzenekari, énekkari, gyermekkari és az egyedülálló jelnyelvi feldolgozás eljusson Magyarország valamennyi iskolájába. „Ám a határon nem akartunk megállni” – fogalmazott a vezérigazgató, aki köszönetet mondott a Bethlen Gábor Alapkezelő és a Klebelsberg központ segítségéért.

Böröcz István háláját fejezte ki az alkotóknak is: Rúzsa Magdi énekesnőnek, Oláh Vilmos koncertmesternek, Sárközi Gyula koreográfusnak, Zilahy Tamás rendezőnek, a több mint ötven jeltolmácsnak és a csaknem ezer résztvevő gyermeknek és tanáraiknak.

A hanghordozón a Himnusz négy változata szerepel: Kölcsey Ferenc versének Erkel Ferenc által megzenésített dallamát az MR Gyermekkórusa, valamint Rúzsa Magdi is előadja, míg két verzió az Erkel Ferenc által megzenésített és Dohnányi Ernő által átdolgozott változatában szerepel. Egy az MR Énekkar és az MR Szimfonikusok előadásában Vajda Gergely vezényletében, egy pedig ének nélkül, Somos Csaba vezényletében. Vörösmarty Mihály Szózatának Egressy Béni és Dohnányi Ernő által megzenésített változatát az MR Énekkar, gyermekkórus és szimfonikus zenekar együtt adja elő, a Mihalik Kálmán és Csanády György által szerzett Székely Himnuszt pedig az MR Énekkar énekli és az MR Szimfonikusok játssza.

Összesen 59 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Dicséretes gesztus.

Hogy jőn ide az új Himnusz. Szövegértésből hányas voltál?

Rákosi és az szdsz akart Kölcsey szövege helyett mást. Most épp, hogy az eredeti új felvétele gyermek korussal, és kétféle hangszereléssel kerül felvételre, valamint a kornak megfelelően JELTOLMÁCSOLÁSSAL, hogy a fogyatékos honfitársaink is tudják élvezni a felvételt képileg is.

Mi köze a székelyeknek a magyarokhoz???!!!

Szerinted Buda (tudod Budapest egyik fele) honnan jött mint megnevezés?

Szerinted miért van H betű a magyar rendszámtáblákon?

Tudod ki volt Csaba királyfi?

No commment,na ezt biztos érted.

Kishitű vagy! Én még azt is elhiszem, hogy Mózes kettéválasztotta a Vörös tengert.

Egy kérdésemre sem válaszoltál.

Nem vagy te túl optimista? :)

'Izrael sem attol eros, hogy Mozes letezett-e vagy sem, hanem ettol'

Annak, hogy szinte kétezer év után államot tudtak létrehozni azon a területen köze van az őstörténetüknek is. Erre hivatkoztak.

'Az izraeli kreativitás veri a világot'

Ez sokkal inkább befektetők mint kreativitás kérdése. Befektetőkből pedig ugye nincs hiány?
Pénz az van dögivel.
Ahhoz képest, hogy az "őstörténeti vajákolás' nem érdekel túlságosan sokat rugózol a témán. Inkább bízd ezt azokra akiket érdekel , érint és értenek is hozzá. Nem muszáj minden témában kinyilatkoztatni.

Gondolod Te.
Nem így a magyar mondavilág.
Nem így a ma is élő elnevezések.
Nem így az őstörténeti leletek.
Az MTA nem foglalkozik magyar őstörténettel ma sem.
Ezek a "buta" népek a világban pedig még mindig Hun-gáriának hívnak.
Okfejtésed követve ki fog derülni, hogy a nyelv, amin társalgunk, nem is létezik.

Szerinted.
Meg a régi Habsburg kultúrpolika szerint.
Meg a mai ellustult nyelvészeink szerint.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés