A BKK cáfolja, hogy duplájára nőhet a nyugdíjas- és diákbérletek ára

2012. február 7. 10:07
Uniós jogszabályok miatt emelkedhet duplájára a BKV, a MÁV és a Volán bérletek ára a diákok és a nyugdíjasok körében – állítja a Blikk. A BKK szerint mindez rémhírkeltés, sem jogi, sem gazdasági szempontból nem indokolt.

Duplájára nőhet a BKV-bérlet ára a diákok és nyugdíjasok számára májustól, a jelenlegi 3850 forint helyett csaknem 8 ezret fizethetnek majd az iskolások – állítja a Blikk. Az eddig kedvezményekkel utazók terhei a vasúti és a távolsági buszos közlekedésben is nőnének.

Nem a BKV csődközeli helyzete miatt emelkedne azonban a tarifa, hanem európai uniós jogszabályok indokolják azt. A Blikk beszámolója szerint az EU-ban nem lehet olyan szerződést kötni, hogy abból vesztesége legyen a közszolgáltató cégeknek. Bár eddig az állam részben kifizette a teljes árú és a kedvezményes bérlet közti árkülönbözetet, bérletenként csaknem 4 ezer forintot a közlekedési vállalatnak kellett fedeznie. A lap azt is közli: a BKV-val és a Volán társaságokkal kötött közszolgáltatási szerződések a közeljövőben lejárnak, újakat pedig már csak az EU-s feltételeknek megfelelően szabad kötni.

Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnöke a Blikknek elmondta, az állam akkor írhatja elő, hogy a diákbérletet adja olcsóbban a BKV, ha az azok kapcsán keletkezett veszteséget kifizeti a közlekedési társaságoknak.

A BKK keddi közleményében azt írja: a Blikk cikke teljes egészében rémhírkeltés, nincs olyan uniós jogszabály, amely a radikális áremelést előírná. „Egy ilyen mértékű, kétszeres áremelésnek sem gazdasági racionalitása, sem jogi indoka nincs” – fogalmaz a társaság közleménye.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Miért nem emelik meg a bérletek árát?

Minden energiahordozó drágább lett. Indokolt lenne, senki nem lepődne meg.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés