Romákat költöztettek ki Gyöngyöspatáról

2011. április 22. 11:55
Kiköltöztettek 276 roma felnőttet és gyereket Gyöngyöspatáról péntek reggel a Véderő nevű mozgalomnak a településre meghirdetett katonai tábora miatt. A romák félnek a fenyegetések miatt az atrocitásoktól. Az akció egyik szervezője elmondta, a férfiak mind a településen maradtak, próbálják védeni otthagyott értékeiket.

Csaknem háromszáz roma hagyta el Gyöngyöspatát a Véderő nevű militáns mozgalom pénteken kezdődő katonai tábora miatt. A Véderő elnevezésű szervezet korábban bejelentette, hogy péntektől vasárnapig katonai és önvédelmi alapismereteket nyújtó tábort rendez a faluban. A militáns radikális mozgalom helyiek szerint már korábban feltűnt a településen, amikor a Szebb Jövőért mozgalom járőrözni kezdett.

Farkas János, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos alelnöke szerint a kiköltöztetés reggel 8 órakor, a Vöröskereszt közreműködésével történt, az embereket különböző táborokban helyezték el. Farkas János, aki helyi lakos, nem kívánta megnevezni, mely táborokban kapnak elhelyezést a gyöngyöspataiak.

Bangó Tamás, a Bátonyterenyén alakult Együtt a Közjóért Egyesület elnöke, az akció egyik szervezője azt mondta: a romák saját maguk határoztak arról, hogy kimenekítik a gyerekeket és a nőket a Véderő tábora miatt, hiszen az útvonal a táborba a cigánytelepen keresztül vezet, és félnek a fenyegetések miatt az atrocitásoktól. Hozzátette, hogy a férfiak mind a településen maradtak, próbálják védeni otthagyott értékeiket. Péntek délutánra országgyűlési képviselőket és nemzetközi jogvédőket várnak a helyszínre - közölte Bangó Tamás. Amikor az autóbuszok elhagyták a települést, az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint legalább tíz rendőrségi kisbusz érkezett Gyöngyöspatára.

Frissítés

Délután négykor, fél órával a kiképzőtábor megnyitása előtt elvitték a rendőrök a Véderő vezetőjét, Eszes Tamást. Az Index tudósítója szerint Eszest meg akarták motozni a rendőrök, ő azonban ennek nem volt hajlandó alávetni magát, mondván magánterületen tartózkodik. A rendőrök ezért elvezették és a gyöngyösi kapitányságra indultak vele. Később a rendőrök elvezettek egy másik véderős szervezőt is.

Frissítés

Szijjártó Péter szerint hazugság, hogy Gyöngyöspatán bármifajta hirtelen szükségből elkövetett kitelepítés történt. Elmondta: konzultáltak a vöröskereszttel, akiktől azt a tájékoztatást kapták, hogy egy régebb óta szervezett üdültetésre éppen pénteken utaztak el családok Gyöngyöspatáról. Ehhez képest jól láthatóan hazugságok azok a szárnyra kelt híresztelések, amelyek szerint bármifajta hirtelen szükségből elkövetett kitelepítésről vagy bármi másról lenne szó - mondta a kormányfő szóvivője.

Richard Field szerint lehet ezt kirándulásnak nevezni, de egyértelmű, hogy a romákat a Véderő tábora miatt költöztették ki a településről és ha befejeződik a tábor, a romák hazautaznak.

Selymes Erik, a Vöröskereszt főigazgatója az MTI-nek azt mondta, hogy gyöngyöspatai civilek már kedden kérték, hogy szervezzenek tábort a helyi cigány nőknek és gyermekeket, ők ennek a kérésnek tettek eleget. Az Origo információi szerint a romák egy részét a Csillebérci táborba szállították, ahol étkezési jegyet is kaptak, így étkeztetésük is megoldott.

Frissítés

Farkas János elmondta: a férfiak azért maradtak Gyöngyöspatán, hogy a Föld napja alkalmából takarítsanak. A tisztasági akciót finanszírozó Datki Szabolcs - aki tavaly az LMP kampányigazgatója volt - azt mondta, a kirándulást az Amerikai Ház Alapítvány és a Vöröskereszt közösen szervezete. A Vöröskereszt szerint egyedül szervezték az utazást. Az Amerikai Ház Alapítvány elnöke, Richard Field  - aki tavaly jelentős összeggel támogatta az LMP kampányát - pedig az Origonak azt mondta, ők csak közvetítőként vettek részt a szervezésben, de azt a Vöröskereszt finanszírozta. Szabó Tímea, az LMP országgyűlési képviselője az Origonak azt mondta, az LMP-nek hivatalosan semmi köze nincs a romák elszállításához, aki részt vesz az akcióban, mind civil minőségében teszi.

Frissítés

Politikai menedékjogot kértek az Amerikai Egyesült Államoktól és Kanadától a gyöngyöspatai romák. Kérelmüket már benyújtották a két ország budapesti nagyköveteinek, továbbá levélben fordultak Barack Obama amerikai elnökhöz és az EU vezető intézményeihez.

Frissítés

Szijjártó Péter az ügy kapcsán kijelentette: az állam senkivel nem osztozik a rendfenntartás jogán, és ismertette azt a pénteken megjelent kormányrendeletet, amely a jövőben szankcionálja az önjelölt rendfenntartókat. Úgy fogalmazott, voltak és vannak olyan emberek, szervezetek - az esetek többségében persze politikai bujtogatásra -, amelyek nem voltak hajlandóak komolyan venni azt az álláspontot, hogy a rendfenntartás kizárólag az állam joga, és a rendfenntartás leple vagy hamis érve alatt próbáltak másokat fenyegetve viselkedni.

Összesen 201 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Műbalhé jupijééé.
Inkább az öregeket kéne menekíteni kelet Magyarországról. Nekem tűnik csak úgy hogy van felesleges élet? A magyar.

Sajnos azt hiszem, hogy külföldön címlapos sztori lesz az egész. Szerintem van már lent jó pár külföldi tv társaság is, aki majd "megfelelőképpen" tájékoztatják a az európai tv nézőket, hogy milyen ország is hazánk.

Jajj, de jókor jött a Véderő, így rájuk lehet fogni pár ferdítéssel az ingyen 3 napos nyaralást Csillebércen meg a Tisza-tónál...

És pont a cigány férfiak maradtak védeni az értékeiket :D Ez mindent visz!

"A Vöröskereszt egy illetékese a dpa-nak azt nyilatkozta, hogy ez az első eset a második világháború óta, hogy a szervezet paramilitáris csoporttól fenyegetett civileket evakuál Magyarországon."

A nyaralást mióta hívják evakuálásnak? Főleg hogy 3 nap mulva hazafuvarozzák őket?

Szerintem ennek a célje egyértelműen, az, hogy színvallásra késztessék a rendőrséget. A menekülést nem gondolhatták hosszútávú megoldásnak, ez csak figyelemfelkeltés (más szavakkal provokáció, de nem akartam ilyen erősen fogalmazni).

Itt nem hiszem hogy a polgárőrség a probléma. Már heti rendszerességgel gyilkolják a magyart. Egyszer mindenképp kialakul egy ellenreakció...vagy ülni kéne a seggünkön? Vagy hány milliót kéne még traktálni a cigány ügybe? Vagy beszélni kéne a biztonságos stúdióban amíg megölnek még egy embert. Vagy egy tettek nélküli világban jobb élni?
Viszont úgy látom a baloldali ellenzék most hogy az alkotmányozás során nem tudta meginogtatni a Fidesz hatalmát, most jött a szent állat, az utolsó kártya, a tabu kérdés. A cigány. Ha itt nem lép a Fidesz felfalják 2014-ig.
Amúgy meg a cigányság egész Európában egy viszkető pont a szájpadláson, egy gyógyíthatatlan daganat. Nem lehetne egy Európa szintű takarítást végezni? Én nem sírnék a cigókért az biztos. Én csak tisztességes emberek után hullajtok könnyeket.
Jaj istenem még cigányt nyugat Európába hogy ébredjen, még, birka magyar majd követi az aktuális trendet csak lépjen már a nyugat.

A legjobban az tetszik, hogy semmi nem történt, de az index már azt hozza a címlapon , hogy" Kimenekítették.."

"a férfiak azért maradtak ott, hogy a Föld napja alkalmából takarítsanak." -Origo.
Van az álszentségnek felső határa?

Azt olvastam a programjukból hogy, akinek van AIRSOFT fegyvere az nyugodtan elhozhatja. Na ebből még mi lesz:D Le akartak minket gyilkolni AK-47-kel.

De kérdem én. A cigánynak nem szabad félnie? Hagy érezzék egy kicsit hogy már kezd elege lenni a társadalomnak belőlük.

Mert ugye a magyar csak járulékos veszteség, statisztikai adat!

De hogy van az hogy Angliában a Dale Farm nevű cigánytelep eltakarítását tervezik? Hogy van az hogy Franciaországból kitelepítik a cigókat vissza a feladónak? Hogy van az hogy Németországban most folyik a cigók visszatelepítése Szerbiába? Hogy van az hogy Olaszországban cigó táborokat gyújtanak fel?
Ezek után megkérdezem. Meddig akarunk még bégetni?
Az hogy polgárháború lesz nem lehet elkerülni, csak halogatni. Bár igaz is, a semmittevés a legjobb, nem egy rendszer, birodalom, hatalom roskadt szét a semmittevés alatt.

Ez valami olyan eszméletlenül aljas, hazaáruló tempo, hogy érdemes volna tenni ellene.
Létre kellene hozni egy alapítványt, amely az olyan férgek (akik ezt szervezték) szomszédságában vásárolna lakásokat és oda igazán deviáns családokat költöztetne mondjuk 1 Ft bérleti díj fejében. Hajlandó lennék néhány ezer Ft-ot áldozni a dologra.

Mert ezek a gazemberek a leglelkiismeretlenebb módon játszanak az emberekkel (a cigányokkal és nem cigányokkal), saját ócska politikai érdekeik szerint ott ártanak az országnak ahol tudnak.

Hogy te mekkora idióta vagy.
Na nembaj, majd 10 legfeljebb 20 év múlva nyílik egy lelkisegély vonal, ahol kisírhatjuk fájdalmunkat az integráció sikertelenségén és a szegény cigókon.
Mert amíg negatívan áll hozzá a cigány integrációhoz a nagy többség, addig hiába küzdenek foggal-körömmel napbarnított barátaink. Ezek a féreg többségiek nem engedik. Így van!
De akkor gyerünk integráció...hátha. Bár nem vagyok szociológus, de sztem egy kis józan ésszel belátható az, hogy minél nagyobb egy adott közösség, annál nehezebb a tagjait integrálni. Ugye nem kell kifejtenem a közösség összetartó erejét... ha nem lenne összetartó akkor a falvakban szétszórva élnének és nem egy helyre, gettószerűen összetömörülve.
De hogy Fideszestől idézzek, aki a mostani felzárkoztatási akárkicsoda, Balog Zoltán mondta: BAZ megyében 10 év múlva minden második ember cigány lesz....Hajrá integráció. YEAH!!!

Rengeteg intézkedés van, amiről lehet tudni vagy legalább feltételezni, hogy hoz (több vagy kevesebb) eredményt. Elsősorban
- deszegregált bölcsöde és óvoda (kiemelten a cigányok által sűrűn lakott vidékeken), akár fizetve a szülőknek, hogy beirassák a gyerekeket
- erre építve deszegregált elemi iskolák, jól képzett, nem túlterhelt, megbecsült tanárokkal, és a fegyelmet adott esetben fenntartani képes pedellussal (vagy kihívott rendőrrel)
- teljes napközi, esetleg bentlakásos (fizetve a szülőknek akár)
- különbusz, ami felveszi a gyerekeket
- a szakmunkásképzés erős felfeljesztése (ez hosszú téma)
- jobb egészségügyi megelőző ellátás, a cigányok ösztönzése, hogy ide eljárjanak (és az eü személyzet ösztönzése, hogy ügyesebben, kevésbé látványosan rasszistán kezeljék őket)
- sportprogramok, kultúrprogramok (cigány kulturális tartalommal is)
- helyi őszinte párbeszéd a közösségek között

Tehát kell minimum
- bölcsöde, óvoda, bennük valamennyire kiképzett személyzet
- több tanár, jobb fizetéssel
- rendfenntartásra alkalmas pedellus az iskolákba
- napközik
- buszjáratok

Ez mind pénz, pénz, pénz... Ami elő is ásható, ha tényleg fontos. De nem nagyon bazíroznék arra, hogy ebből lesz valami, mert baromira nem fontos ez a politikának. Nekik csak az útátadás és a pénzlenyúltás volt fontos csak mindig, és most is az.

A legfontosabb mindenekelőtt minden rettegő mellé egy 8 gyerekes cigány családot telepíteni. Ha ez nem történik meg, addig nem kezdhetünk bele a munkába.
Aztán az 1. és 2. gyerekvállalás támogatása, a 3. gyerek után meg adó kedvezmény, vagyis akinek van papír arról hogy dolgozik az jól jár. Nem pedig a jelenlegi baromságok, ami miatt már megélhetési formává vált a gyerekvállalás.
Aztán valahogy ki kell szakítani az antiszociális környezetből a cigány gyerekeket. Bentlakásos iskolák stb. Ez elég antihumánusan hangzik, de az a szociális környezet, amiben most élnek a lehető legrosszabb. Ugye vérfertőzés, higiénia nulla, apuka kiküldi a 14 éves lányt az út szélére...
Jegyrendszer bevezetése se lenne rossz, mert ugye tudjuk mire megy el a segély nagy része....és akkor talán nem kéne annyit lopni.
Meg valahogy a munkára nevelni őket, a gyereknek is jó hogy látja hogy apu, anyu munkából szerzi a pénzt és nem naplopásból. Meg úgy maguk a cigóknak is jót tenne ha nem henyéléssel telne a napjuk. Kiküldeni a halál faszára kapálni őket, legalább csinálnak vmit:D
Kezdésnek ennyi jutott eszembe...
De itt a követendő amerikai példa: http://www.youtube.com/watch?v..

Olyan baromira sokan sajnálják a gyöngyöspatai cigányokat, akiknek úgy mellesleg az elmúlt hónapokban a haja szála sem görbült, mióta ott van a Véderő.

Egy dolog változott csak: azóta a magyaroknak sem görbült a haja szála se.

De amúgy igaz: a cigányok most félelemben vannak tartva! FÉLNEK LOPNI ,RABOLNI! Borzasztó, szerintem NATO-beavatkozásért kiállt!

Anyámék miért nem kapnak 3 napos ingyen nyaralást úgy mellesleg, amiért a szomszédaikban deviáns (nem az a csendes kis család) cigányok laknak?

De egyébként, sok Okostóni, hajtogatjátok hogy így a jobbik, meg úgy a fidesz, meg az mszp is... Valaki álljon elő MEGOLDÁSsal, nem azt kell gágogni hogy mit NEM kéne tenni, azzal már tele a padlás!!!

Hát ha a bentlakásos iskolák se hoztak eredményt, akkor azt hiszem még távolabb kertünk(tem) a megoldástól. Mert az a szociális közeg amiben most vannak olyan szintű mentális rombolást végez hogy nem válik belőlük normális ember.
Most milyen mentalitása lehet egy olyan embernek, aki egész életében nem csinál semmit és mégis kapja érte a pénzt....hát látjuk.
Bár ezek szép reményű gondolatok, amiket te írsz, vagy én fentebb írtam. Hogy mit kellene csinálni...sztem már mindenkinek megfordult a fejében, de kivitelezhetetlen, nem csak itt, Európa szerte.
Ilyenkor mélyen ott van az emberben a tapasztalat, az eddig megismert tények...és sejti a végkifejletet. Ezért se erőlködöm, inkább cigányozok egy jót az interneten, az utcán meg elkerülöm őket. Nem hiszem hogy ártok így bárkinek is.

Szégyent hozol a nevedre.

ez az egész sz@rság egy külföldi titkosszolgálatok által szervezett lejárató kampány része

első körben azt lőném fejbe aki a buszokat adta a cigányok szállításához

aztán azt lőném fejbe aki ezt finanszírozza

aztán azt aki ezt szervezi

asztán az LMP -SZDSZ-MSZP összes hazaáruló köcsög képviselőjét

majd jöhetnének az " értelmiségiek"

ezután a "médiageciket" venném elő

ha tetszik a választási programom akkor szavazzatok rám!
;-)

egyébként kicsit lehet h túloztam de szánalmas ez az egész és nagyvonalakban meglenne a 2/3 a programomra nem?

na jó hétvégét

nézzetek a CNN-t; BBC-t; + a Való Világot
viszlát

Akkor tegyük tisztába a dolgokat.
Szóval a Fideszes jelölt sógorának a telkén van ez a véderő és a jobbik helyi vezetője elhatárolódott a Véderőtől.Az lmp-sek pedig lementek takarítani a föld napja alkalmából a cigókkal. A vörös kereszt pedig ilyet még nem látott a második világháború óta, és egy amerikai fazon nyaraltatja a a cigókat.
Ezek után, csak ennyi hozzáfűznivalóm van: http://www.youtube.com/watch?v..

Idejön majd az összes fotós, aki Pulitzer díjat akar. Líbia már uncsi.
Amúgy, ahogy a hvg-s kép bevillant, majd beszartam a röhögéstől:D

Nekem se.:( Itt a médiatörvény!!!!....mindjárt megtelnek az utcák jajveszékelő rettegőkkel. Jah, hogy ez a véderő és nem az egyenlítő blog...hú már majdnem kitört a forradalom.

Itt tobzódik a sok jobbikos*, de hát hol is legyenek, nekik nincs Húsvétjuk
*MSZP-ek is lehetnek, egyre megy.
Vona történelemtanár létére még nem tanulta meg, hogy a hitleri kirekesztésből még jó nem származott (csak nagyon keveseknek)?
Egy felelőtlen hólyag, aki a kis szerencsétlen sikeréért embereket is képes beáldozni. Ugyanaz, mint Gyurcsány.

Ez jól hangzik. De Pintér és a csipet csapat új ellenséget talált magukat, az önjelölt rendfenntartókat.
Ezek után, ha én beverem egy cigány fejét, bár ő előbb szúr szíven, szóval most már az utópia mezsgyéjén járunk, szóval ha beverem a cigány fejét, akkor....hagy ne folytassam.
A Fidesz úgy nézz ki leszarja a többség segélykiáltásait, hagyja hogy egy belvárosi kisebbség dirigáljon neki meg a külföld, hát igen, csak a külfölddel nem lehet választást nyerni.
Hol is vagyunk? 2011 húhúúú mi lesz még itt 2014-ig.

:D
Nem. De szerinted mindenkinek ott kéne maradni az örege mellett, amíg az meg nem hal?
Ez képtelenség, főleg a falusiaknak, ha nem találnak itt munkát, csak mondjuk a világ másik végén, akkor mi legyen? Majd eléldegélünk a nyugdíjból, addig meg segédmunkás leszek.
Például egy virulógus hol találjon munkát, ha nem a nagy városban? A pusztán kutatja majd a rák ellenszerét vagy mi?
A rendőrség mi fasznak van, dísznek?

Na igen. Tökéletesen falsch hozzáállás az amit a Fidesz tanúsít, eddig úgy voltam vele hogy jó...nevezgessék a tereket, meg alkotmányozzanak, aztán kezdjenek dolgozni. Hát nagyon belekezdtek. Jó mélyen beletapostak a szarba. Egy olyan kérdésben hoztak rossz és elhamarkodott döntést, ami ma Magyarországon azonnali változtatásra rosszul, de nem így.
Az emberek 90%-nak tele a töke a cigányokkal, erre ilyen látszatintézkedéssel összefogdossák a gárdistákat, közben meg a cigányok folytatják, amit eddig. Mit ne mondjak...sok okos ember ül ottan.

Most pedig kérlek tájékoztasd a hazai közvéleményt.
Milyen érzés gyökérnek lenni?

Már megint ez a blödség?
A rendőrséget elsősorban azért tartjuk hogy megvédjen minket...szüleimet, engem stb. mindenkit, ez a dolga.

Válaszok:
gross | 2011. április 22. 22:24

Itt tévedsz, a rendőrséget arra tartjuk, hogy pénzt szedjen be a szabálytalanul közlekedőktől, és hogy kiállítsa a papírokat bűneset esetén a biztosítónak.

:D
Inkább hallgatok szüleimre, mint egy fórumtársaméra. De ne aggódj amilyen áldozatkészen, önzetlenül neveltek fel engem és két bátyámat, mi ezt ugyanúgy viszonozzuk.
Bár ezt a viszonzást ők minden eszközzel ellenzik. Hiába no, mondták is hogy ők erre tették fel az életüket, hogy embert neveljenek belőlünk, mi is tegyünk így a saját gyerekeinkkel és építsük a saját életünket, és még a fejünkbe se forduljon meg hogy abban a poros faluban maradunk...talán a szüleim értik, te még úgy látom nem. Egy világot nem a múltba merengéssel lehet fenn tartani, hanem a jövőbe tekintéssel. Ez a világ rendje.

A mamám saját anyja után 6 évvel ment el. 66 évesen. Pont azért mert az anyja önző módon kihasználta a mamám segítőkészségét, agyon hajszolta.
El kell fogadni hogy mindenkinek egy élete, nincs annál önzőbb magatartás mint nem hagyni hogy valaki kiteljesedjen, élje a saját életét. Az ember hagy élje le azt az egy életet.

Válaszok:
gross | 2011. április 22. 23:55

Hja. Nehéz eset vagy, késő is van. Ugye nem kell hogy soroljam hogy egy faluban milyen munkalehetőségek vannak? Például mint mondtam. Egy laboráns biológus csak városban kap munkát, most áldozza fel a saját életét a szüleiért, hát anyám lenne az első aki végigpofozna rajtunk.

Sok ilyen történet van; ezek valóban nem jó családi kapcsolatok. De mindenkinek azt, amit akar.

Az egy teljesen más világ. Az indiánoknak ott volt a hatalmas és érintetlen természet, ami ismeretlen is volt persze. Hát persze hogy a bölcs sokat látott indiánra hallgatnak, aki számára már megismerté vált az ismeretlen.
Ma meg itt ez a kibaszott mókuskerék.

Válaszok:
gross | 2011. április 23. 0:19

Ez az indiánosdi nagyrészt megalapozatlan romantika. Az észak-amerikai indiánok rendszeresen háborúztak egymással, az ellenfeleket megskalpolták, a nőket nemegyszer elrabolták. Délebbre embereket áldoztak. Valamelyik pueblo-törzs azért halt ki, mert módszeresen túlvágták az erdőket és túlvadászták a zsákmányállatot.

Válaszok:
lavor | 2011. április 23. 0:36

Hát igen, Silent Bob már az utópiák falát döngette. Még jó hogy az öregekre hallgattak, ez jellemző volt minden őskori civilizációra. De már például az ókorban rájöttek, hogy az öregek öregségükre hajlamosak elveszíteni józan eszüket. Ezért mindenhol, ahol volt ilyen Vének Tanácsa, azt próbálták egyre jobban ellehetetleníteni. Bár lehet hogy most hülyeséget írok...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés