Rács mögött maradhat az óbudai alpolgármester is. De hogyan jutottunk idáig?

2024. október 16. 21:06

A vesztegetés vádjával nyár elején rács mögé került Czeglédy Gergő letartóztatásának meghosszabbítását indítványozta az ügyészség, miközben a bíróság ősszel hosszabbította a polgármester büntetését.

2024. október 16. 21:06

Nyitókép: Dobrev Klára Facebook-oldala

A korrupciós bűncselekmények miatt a Központi Nyomozó Főügyészségen indult büntetőügyben az ügyészség indítványozta Czeglédy Gergő óbudai alpolgármester letartóztatásának két hónappal, december 20-ig történő meghosszabbítását – derült ki a Magyar Nemzet cikke alapján a Fővárosi Törvényszék és a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) tájékoztatásából.

Százmilliós korrupció vádjával még júniusban tartóztatták le Czeglédy Gergő óbudai alpolgármester, majd augusztus közepén a polgármester, Kiss László is követte őt a rács mögé. A vád ebben az esetben is vesztegetés.

Ezt is ajánljuk a témában

Először 2021 őszén egy Anonymous-felvétel hívta fel rá az emberek figyelmét, hogy valami nem stimmel Óbudán. A Guy Fawkes-maszk és az eszme (V mint vérbosszú) mögé rejtőző videós például olyan rejtett kamerás felvételt tett közzé, melyen látható, ahogy a gyanúsítottak vélhetően korrupciós pénzeket számolnak egy autóban.

Papírzacskóba rejtett pénz is felbukkant a videóban, ami az Anonymous szerint a III. kerületi önkormányzat megbízásaiból lett visszaosztva.

Mint kiderült, a vád gyanúja alapján Kiss László a 2019 októberi polgármesterré választását követően egy ismerősével állapodott meg arról, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak az önkormányzattól, amiért cserébe neki és további – az önkormányzatnál dolgozó – hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetni.

Az önkormányzat az így elköltött pénz eredetének és céljának leplezése miatt feltehetőleg fiktív, túlárazott szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal. A színlelt vállalkozási szerződésekben írt szolgáltatást, termékbeszerzést feltételezhetően nem a szerződő cégek, hanem más gazdasági társaságok teljesítették a szerződésben vállalt árnál alacsonyabb összegért. Esetenként a vállalt munkát az önkormányzat alkalmazottai végezhették el.

Ezt is ajánljuk a témában

A videót követően az érintettek ellen eljárás indult, majd miután az első gyanúsítottakra márciusban lecsaptak a hatóságok, az elkövetők száma rövid időn belül tizenhat főre bővült. Az eljárás során felmerülő vádak között olyanok szerepelnek, mint a túlárazott és fiktív szerződések, valamint a százmilliós kenőpénzek visszaosztása, a bűncselekmény pedig több évvel korábbra vezethető vissza.

Az eset pikantériáját nyújtja, hogy a III. kerület újraválasztott DK-s polgármestere, Kiss László a letartóztatás miatt nem lehetett ott a III. kerületi képviselő-testület alakuló ülésén, sőt esküjét is a börtönben tette le. De korábbi alpolgármestere, Czeglédy Gergő ugyancsak letartóztatásban töltötte ezt az időszakot. Az alakuló ülést végül a DK-s korelnök Ujfalvi István vezényelte le, aki felolvasta a legalább decemberig letartóztatásban lévő polgármester börtönből küldött nyilatkozatát is.

Bús Balázs szerint ezzel létrejött a „Szégyen Koalíciója”

A kerületet korábban polgármesterként vezető Bús Balázs a közösségi oldaláról kommentálta az eseményt, amit így foglalt össze: „Óbudát a mai nappal a börtönből irányítják.” Sőt, arra is emlékeztetett, hogy a kerületi lakosok által megválasztott képviselők egy része nem a munkájuknak tesznek eleget, hanem a fogdába járnak, ahol „lediktálják nekik, hogy mit kell tenniük”. Szerinte „ilyen még a magyar politika történetében soha nem fordult elő.” 

 

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000115
2024. október 16. 22:30
🍓 ️ ­É­r­­t­­­é­k­­e­l­­­d­­ ­­a­ ­s­­z­e­x­i­­ ­p­­­u­­n­­c­­­i­­m­­a­t­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­.­𝐗­­­𝟏­𝟖­­.­­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
blanconegro
2024. október 16. 22:30
Ez a divat a liberálbolsevik, "progresszív" elit körében? Bűnözők is irányíthatnak? Egy haverom mondta régebben: megérett a világ a pusztulásra. Nem értettem vele egyet. Ma már igen. Ha kell pusztuljon! Anders Behring Breivik jól csinálta azt a szerintem elbaszott felhívást, hogy mi lesz, ha a fasizmus tér vissza a világba, önmagát liberalizmusnak álcázva. Amit ugye Reagan elnök még a hetvenes években kormányzóként mondott.
Obsitos Technikus
2024. október 16. 21:39
Hol is kezdődhetett? Talán az elmaradt rendszerváltásnál basztuk el. Aztán meg, hogy 2012-ben nem sikerült a Demszky-Pető féle önkormányzati törvényt eléggé átírni...
Palatin
2024. október 16. 21:36
Gyurcsány és Magyar Péter ugyanannak az értéktelen fabatkának a két oldalát képviselik. Egykutyák, mondhatnánk egyszerübben. Mindketten élösködök és árulók. Most éppen Magyar Péternek vannak jobb lapjai, de ök közösen akarják széhordani az ország vagyonát. Ha egyszer meg lehetett csinálni, akkor mégegyszer is meg lehet, gondolják. De ebbe mindketten belebuknak. Az unió szándékosan akarja Magyarországot a gazdasági válságba dönteni, hogy aztán kiprovokálja a puccsot a Fidesz-kormány ellen, majd Magyarországot gyarmatosítsa. Az unió is látja, hogy MP jó eszköz lenne a puccs kiprovokálására. Ezért tolja az unió maga elött Magyar Pétert. Persze ez a nárcisztikus pszichopata és zsebhoki világbajnok, azt hiszi magáról, hogy ö lenne az ideális Nemzetvezetö, ahogy Szálasi is hitte magáról, aki szintén pszichpata volt. Az unió arra számít, hogy Magyar Péter arra elég lesz, hogy olyan nagy zavart, felfordulást keltsen, hogy az unió jogot formálhat magának a közvetlen beavatkozásra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!