„Óbudán létrejött a Szégyen Koalíciója” – így értékelte az alakuló ülést a volt polgármester

2024. október 07. 18:01

Hont András publicista is reagált arra, hogy a DK-s Kiss László a fogdában tette le esküjét.

2024. október 07. 18:01

Nyitókép: Dobrev Klára Facebook-oldala

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, abszurd alakuló ülést tartottak hétfőn Óbudán. A III. kerület újraválasztott DK-s polgármesterét, Kiss Lászlót ugyanis korábban korrupció gyanújával letartóztatták, így nem lehetett ott a III. kerületi képviselő-testület alakuló ülésén,

 esküjét is a börtönben tette le.

De az eseményen szintén nem volt jelen Kiss László korábbi alpolgármestere, a szocialista Czeglédy Gergő sem, aki ugyancsak letartóztatásban van. Ilyen körülmények között az alakuló ülést a DK-s korelnök Ujfalvi István vezényelte le, aki felolvasta a legalább decemberig letartóztatásban lévő polgármester börtönből küldött nyilatkozatát is.

Ezt is ajánljuk a témában

„A Szégyen Koalíciója Óbuda szégyene”

A történtekre korábbi kihívója, Bús Balázs is reagált közösségi oldalán. A kerületet 2019 polgármesterként vezető politikus leszögezte:

Óbudát a mai nappal a börtönből irányítják.” 

Majd azzal folytatta, hogy a kerületi lakosok  által megválasztott képviselők egy része nem képviselői munkájának tesz eleget, hanem a kerületet ténylegesen irányító két szereplőhöz járnak be a fogdába, ahol „lediktálják nekik, hogy mit kell tenniük. Ilyen még a magyar politika történetében soha nem fordult elő” – hívta fel a figyelmet Bús.

Törvény szerint sem lehet a fogdából vezetni egy kerületet

„Gyurcsány Ferenc pártjainak tagjai a Karácsony Gergely listáján szereplő, mára már a börtönben ülő két szereplőjének érdekeit szolgálják, nem a választókét”. Ráadásul törvénytelenül, hiszen a 2011. évi CLXXXIX. törvény Magyarország helyi önkormányzatairól 43. § (1)-a egyértelműen fogalmaz: „Az alakuló ülést a polgármester hívja össze és vezeti”.  Vagyis, 

a polgármester jelenléte nélkül alpolgármestert és egyéb tisztségviselőket nem lehet választani, 

nem indulhat el semmilyen új politikai ciklus a megválasztott polgármester jelenléte nélkül – idézte a vonatkozó jogszabályt fideszes képviselő.

Létrejött a „Szégyen Koalíciója”

Bús Balázs a történteket végül úgy összegezte Facebook-oldalán, hogy „nem történt tehát más Óbudán, mint hogy a mai nappal, az LMP, a DK, a Párbeszéd, a Jobbik és az MSZP által létrejött a Szégyen Koalíciója, amely törvényt sértve is folytatni akarja a botrányos korrupciót – minden értéknek ellene menve, ami Óbudán fontos”

(...) A Szégyen Koalíciója sajnos egész Óbuda szégyene”

 – zárta gondolatait a kormánypárti képviselő.

Bús Balázs bejegyzését alább olvashatja:

Hont András is elmondta a véleményét

Az Óbudán kialakult helyzetre Hont András publicista is reagált. Az újságíró arra mutatott rá, hogy a DK-s Kiss László és az ugyancsak börtönben ülő alpolgármestere,  Czeglédy Gergő hétfőn egy büntetés-végrehajtási intézetben mondták el az alábbi szöveget:

 „Becsületemre és lelkiismeretemre fogadom, hogy Magyarországhoz és annak Alaptörvényéhez hű leszek; jogszabályait megtartom és másokkal is megtartatom”

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
allover-2
2024. október 07. 20:21
Az, hogy ettől az egésztől hányingerem van, az egy dolog. Mit kell szedjek hányingerem csillapítására? Nincs Alkotmányunk, nincsenek közgiazgatási törvényeink, nem létezik a törvényi szabályozás minden esetben? Mi phaßom MAGYAARORSZÁG, banán-köztársaság?
nagymester-b-2
2024. október 07. 20:07
De ha törvényellenes, akkor miért nem lép közbe a kormány/állam. Ez nem kolumbia baszki hogy börtöntöltelékek önhatalmúlag átvegyék a hatalmat. Tartassák be a törvényeket, ne cikket írjanak róla.
nagymester-b-2
2024. október 07. 20:07
De ha törvényellenes, akkor miért nem lép közbe a kormány/állam. Ez nem kolumbia baszki hogy börtöntöltelékek önhatalmúlag átvegyék a hatalmat. Tartassák be a törvényeket, ne cikket írjanak róla.
nemugatolmerkapol
2024. október 07. 19:49 Szerkesztve
Portik Tamás hamarabb fog szabadulni, mint Kiss László. Előzetben, vagy nem jogerősen szinte bármeddig fogva tarthatják az embert. Kiss hamarosan megtörik és szépen felnyomja a gazdit, Gyurcsányt. Szerintem Kiss megköti a maga vádalkuját, mert igazi patkányként nem akarja leülni a várható büntetést, mint jó kutya módjára Zuschlag. A büntetés-végrehajtás pedig szégyellheti magát, hogy kiszolgálja a bűnöző politikusokat. Gondolok itt arra, hogy internet elérhetőséget biztosít Kissnek, hogy a Facebook-on hazudozhasson és skype kapcsolatot, hogy bejelentkezzen az alakuló önkormányzati ülésre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!