Orbán Viktor szavait Brüsszel sem cáfolja, tényleg az ukrán haderőre bíznák Európa biztonságát

2024. október 27. 17:22

Az Európai Unió legfontosabb stratégiai célja hogy hosszútávon Ukrajnára bízza Európa biztonságát.

2024. október 27. 17:22

Nyitókép: Andre Luis Alves/ANADOLU/Anadolu via AFP

Nem csak vízió Orbán Viktor miniszterelnök október 23-ai figyelmeztetése, valóban felmerült és folyamatosan téma uniós szinten, hogy Ukrajna a jövőben miként segíti elő Európa biztonságát. 

Ezt is ajánljuk a témában

Már a háború kezdetétől azzal érvel Brüsszel és Kijev Ukrajna támogatása és a fegyveres konfliktus fenntartása mellett, hogy Oroszországot egyedül az ukrán hadsereg tartóztatja fel, ezzel egész Európa biztonságát garantálva.

A magyar kormányfő a nemzeti ünnepen tartott beszédében arra irányította rá a figyelmet, hogy az Európai Unió állam és kormányfőinek egy jelentős része és a brüsszeli elit egésze úgy tekint Ukrajnára, mint az európai biztonság- és védelempolitika jövőbeli főszereplőjére. 

Orbán Viktor miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legújabb békejavaslatából idézett, amikor arra figyelmeztetett, újra keletről érkező szláv katonák állomásozhatnak Magyarországon.

Zelenszkij békejavaslatában – amelynek egy része titkosított – a háború lezárását követően veti fel, hogy az akkor már elviekben NATO-tag Ukrajna harcedzett, a modern fegyvereket ismerő és használni tudó, tapasztalt hadserege válthatná fel a kontinensen jelenleg állomásozó amerikai kontingenseket.

Noha a baloldali sajtó azzal támadja a miniszterelnököt, hogy szláv csapatokat víziónál és azzal próbálják Orbán Viktor helyzetértékelését hitelteleníteni, hogy a Zelenszkij-tervet elutasították az uniós döntéshozók, a valóság az, hogy ezek a felvetések sosem teljesen megalapozatlanok.

A Bruegel Intézet, amelynek javaslatait, helyzetértékeléseit hagyományosan figyelembe veszi az Európai Bizottság a programalkotása során több elemzésében is az EU első és legfontosabb prioritásaként tekint Ukrajna folyamatos támogatására.

Hasonló véleményen van a szintén brüsszeli központú European Policy Centre is, amely szintén irányadó tanácsokat szolgáltat az EU döntéshozatalának. A két meghatározó politikai intézet egyöntetűen és határozottan arra szólítja fel Európát, hogy 

a 2028-tól induló új uniós költségvetési ciklusban az EU teljes pénzügyi tervezését alapozza meg Ukrajna korlátok nélküli támogatása, vagyis ez a cél legyen szinte minden pénzügyi döntés középpontjában. Ezzel szavatolva a kontinens hosszútávú biztonságát.

Az elérhető elemzések ugyan kevés részletet árulnak el a pontos célokról, de az világosan kiderül, hogy az Európai Unió és az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság az európai biztonságpolitika jövőjének főszereplőjét Kijevben látja.

Emellett az EU várhatóan egyre inkább egyedül marad Ukrajna támogatásában, beleértve a fegyvereket és a pénzügyi támogatást, valamint a későbbiekben az ország újjáépítését is.

A brüsszeli elemzőközpontok és az uniós tisztségviselők nyilatkozataiból tehát egyértelműen levonható az a következtetés, hogy 

Ukrajna feltétel nélküli támogatása nem pusztán az ország védelmi erőfeszítéseit szolgálja, hanem hosszútávú stratégiát lát Kijevben a Nyugat, elsősorban a biztonságpolitika és a gazdaságpolitika terén. 

Ezzel szemben arról nincs jelenleg elérhető ajánlás, hogy az EU hogyan garantálná saját biztonságát és versenyképességét Ukrajna nélkül.

Bizakodásra ad okot, hogy az Orbán Viktor által ismertetett kijevi tervek egyelőre süket fülekre találtak az unió vezetőinek körében, de a brüsszeli agytrösztök tanácsait miniszterelnök szavait értelmezve nem nehéz rájönni, hogy mi Brüsszel hosszútávú terve Ukrajna támogatásával.

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 194 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pusztuljatokglobalomajmok
2024. október 27. 19:30
Nos ezzel csak egy dolog hibádzik! Emlékeztetnék mindenkit Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin Oroszország elnökének tavaly elhangzott beszédére ..! A cél ukrajna teljes demilitarizálása !! Az Oroszok nem fognak leállni míg ukrajna harcképes katonai állománnyal és haditechnikai eszközökkel rendelkezik ..!
Menhetten
2024. október 27. 19:30
A debreceni reptér már kínai kézben! A budapesti repülőtér hamarosan csatlakozik a kínai tulajdonoshoz. Már rég a kínaiak zsebében van Magyarország! Ehhez fog társulni a putyini véres diktatúra.. Végünk van! Amúgy megérdemeljük!.. Ez kellett nektek?! .. Sok őrült fidióta segítségével lerabolják hazánkat.. Mi magyarok, pedig csak nézünk, mint Jenő a moziban! Már most ki lehet írni az ország jelentős részére, hogy ELADVA!.. A következő lépés az lesz, hogy Magyaroknak Belépni TILOS! A "hazaárulás" definíciójába ez is belefér.. Mi lettünk hazátlanok, mert eladták a hazát a talpunk alól, fejünk fölül!.. Unokáitoknak ezt hagytátok.. Átkozni fognak benneteket holtotokban is!..
kálmi
2024. október 27. 19:26
Isten őrizzen ettől! Idegen katonák jelenléte mindig fenyegetést jelent még ha biztonság is a címszó. Gyorsan változhat erőszak fenntartóvá, végrehajtóvá is!
Szerintem
2024. október 27. 19:21
Szóval a tiszafostos itt rajongói lelkesednek az ötletért. Hogy miért is nem csodálkozom a segg buta hazaáruló fajtájukon? Na de jöttök ti még ki ennél jobban is a fényre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!