Rendkívüli!

Magyar Péter vezérigazgatóként tízmilliós megbízásokat adott a cégnek, amelyik az öccsét fizette

Magyar Péter vezérigazgatóként tízmilliós megbízásokat adott a cégnek, amelyik az öccsét fizette

2024. október 08. 13:36

Mind a Tisza Párt sajtóosztálya, mind Magyar Márton elismerte, hogy dolgozott a PlanB cégnél.

2024. október 08. 13:36

Nyitókép: Képernyőfotó

A Média1 megtudta, hogy Magyar Péter öccse, Magyar Márton épp akkor volt a PlanB Magyarország Kft. munkatársa, amikor a cég a testvére vezette Diákhitel Zrt. beszállítója volt. A lap ezzel kapcsolatban kérdéseket intézett Magyar Mártonhoz, – aki a napokban a Kontroll Média Szolgáltató Kft. tulajdonosaként jelent meg a médiapiacon – illetve a Tisza Párt Sajtóosztályán keresztül Magyar Péterhez is.

Ezt is ajánljuk a témában

Többek között arra voltak kíváncsiak, hogy a pártelnök tudta-e annak idején, hogy annál a kft.-nél dolgozik a testvére, mely a Diákhitel Zrt.-től kapott megbízást, illetve nem tartotta-e aggályosnak ezt. De a Média1 kíváncsi volt arra is, mit gondol Magyar Péter a KEHI-jelentés PlanB-re vonatkozó megállapításairól.

A párt sajtóosztálya által küldött válaszlevélben elismerték, hogy Magyar Péter testvére dolgozott a PlanB-nél. Mint írták: a kft. mintegy 6 hónapon át foglalkoztatta Magyar Mártont projektmenedzserként és ezért havi 300 ezer forint fizetést kapott. Hozzátették, Magyar Márton 2020 februárjában maga mondott fel, de azt nem írták, mi állt a döntése mögött. Munkájáról azt írták: szakemberként piaci megrendelések teljesítésén dolgozott. A párt állítása szerint Magyar Mártonnak a PlanB Magyarország Kft.-nél történt munkavégzése során nem volt rálátása a Diákhitel Központnak végzett megbízásra, annak előkészítésében/teljesítésében nem vett részt.

Az ugyanakkor nem derült ki a válaszból, hogy milyen piaci megrendelésekről van szó, de az sem, hogy Magyar Péternek a Diákhitel Zrt. vezetőjeként tudomása volt-e arról, hogy az általa vezetett állami vállalat egy olyan cégnek ad megbízást, ahol a testvérének fizetést adnak – fogalmazott a Média1.

Ezt is ajánljuk a témában

A portál Magyar Mártont is elérte, aki a harmadik körös levélváltáskor elismerte, hogy dolgozott a PlanB-nek. Megerősítette, hogy onnan a COVID-járvány kezdete környékén távozott, maga mondott fel. Majd arra is kitért, hogy nem látott bele sem a bátyja, sem a volt felesége kapcsolódásaiba.

Ezt tudjuk a PlanB-ről

Ahogy azt korábban megírtuk, az Átlátszó szerint a KEHI összesen 52 darab, 2018 és 2020 közötti, összesen 1,4 milliárd forint értékű szerződést vizsgált meg részletesen. A vizsgálat szerint több esetben nem volt valós verseny, vagy éppen túlárazás történt. Amikor például a First Voice Kft. elnyerte a 12,1 millió forintos, kérdőíves kutatásról szóló megbízást, egy olyan fordítóirodát is felkértek ajánlattételre, amely nem is tett ajánlatot (mivel vélhetően nem is tudta volna elvégezni a feladatot).

A HYPERTEAM Kft.-vel szemben két olyan cég indulhatott, amelyeknek még honlapjuk sem volt, nem adtak le beszámolót vagy csak pár millió forintos bevételt értek el. Így a HYPERTEAM könnyedén nyerte el a folyamat modellezési szerződést 7,4 millió forintért – áll a KEHI jelentésében.

A PlanB Kft. mellett egy olyan cég indult 3 alkalommal is, amely 2002-ben adott le utoljára beszámolót, életjeleket nem mutatott (és azóta megszűnt). A PlanB ráadásul drágán is dolgozott: egy 40 oldalas tanulmányt a Z-generációról 4 millió forintért készített el (ez 100 ezer forint/oldalt jelent), egy másik esetben pedig 4,4 milliót kért egy 18 diából álló előadásért. De a KEHI szerint egy faültetéssel kapcsolatos projektet is 14,8 millióért végzett el nagyjából 500 ezer forint helyett – derült ki a jelentésből.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tompika-2
2024. október 08. 16:07
Nos ki hozta helyzetbe ezt a poloskát, hogy ez megtörténhessen? Ki tehet róla, hogy pénzről hozhatott döntést? Felmerül a kérdés, hogy hány ilyen van/volt még? Kurvára elegem van ebből a szarkupacból, meg azokból is akik a felszínen tartják ezt a méretes kulát! Nem veszik észre, hogy ők közben nyakig merültek a pöcében? És ez folyik mindenhonnan.
p3d0fidesz
2024. október 08. 16:02
Ez a fidesz világa
p3d0fidesz
2024. október 08. 15:59
Na hát pont ez a ner rendszere. Sokaknak múlt, sokaknak jelen.
thehun
2024. október 08. 15:52
Az ocskos pont olyan csira, mint a fosos hernyo Peti!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!