Kiszivárgott KEHI-jelentés: a Magyar Péter vezette Diákhitel Központ túlárazott szerződéseket kötött

2024. október 02. 12:26

Magyar Péter korábban azt állította, a KEHI-vizsgálat „mindenféle megállapítás nélkül” zárult. Most kiderült, hogy ez egyáltalán nincs így. Reagált a pártvezér.

2024. október 02. 12:26

Nyitókép: Magyar Péter ismét magyarázkodhat. Fotó: Getty Images/Szentgallay Bálint.

Magyar Péter a színrelépésekor, a Partizánnak adott interjújában azt állította, azért rendelt el a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálatot az ő általa vezetett Diákhitel Központban, hogy ezzel figyelmeztessék föntről, hogy rendezze a megromlott kapcsolatát az akkori feleségével, Varga Judittal.

Ezt is ajánljuk a témában

Azt is mondta szemrebbenés nélkül, hogy később lezárták a vizsgálatot, „mindenféle megállapítás nélkül”

Nos, az Átlátszó által most nyilvánosságra hozott KEHI-vélemény Magyar állításával szemben súlyos megállapításokat tett, többek között azokat, hogy a Magyar Péter által vezetett Diákhitel Központ által kötött több szerződésnél nem volt valós verseny, az ajánlattételre felkért társaságok teljesítési képessége eleve kétséges volt és a díjazás és az ellenszolgáltatás arányosságát is felveti a jelentés. 

Ezt is ajánljuk a témában

Az Átlátszó szerint a KEHI összesen 52 darab, 2018 és 2020 közötti, összesen 1,4 milliárd forint értékű szerződést vizsgált meg részletesen. A vizsgálat szerint több esetben nem volt valós verseny, vagy éppen túlárazás történt Amikor például a First Voice Kft. elnyerte a 12,1 millió forintos, kérdőíves kutatásról szóló megbízást, egy olyan fordítóirodát is felkértek ajánlattételre, amely nem is tett ajánlatot (mivel vélhetően nem is tudta volna elvégezni a feladatot). A HYPERTEAM Kft.-vel szemben két olyan cég indulhatott, amelyeknek még honlapjuk sem volt, nem adtak le beszámolót vagy csak pár millió forintos bevételt értek el. Így a HYPERTEAM könnyedén nyerte el a folyamat modellezési szerződést 7,4 millió forintért – áll a KEHI jelentésében. A PlanB Kft. mellett egy olyan cég indult 3 alkalommal is, amely 2002-ben adott le utoljára beszámolót, életjeleket nem mutatott (és azóta megszűnt). A PlanB ráadásul drágán is dolgozott: 

egy 40 oldalas tanulmányt a Z-generációról 4 millió forintért készített el (ez 100 ezer forint/oldalt jelent), egy másik esetben pedig 4,4 milliót kért egy 18 diából álló előadásért. De a KEHI szerint egy faültetéssel kapcsolatos projektet is 14,8 millióért végzett el nagyjából 500 ezer forint helyett. 

És még nincs vége… A First Voice diákhitelezéssel kapcsolatos kutatása, valamint a MESTINT Kft. közvélemény-kutatása 2-2 millió forintból megoldható lett volna, ők azonban 14,5, illetve 12,4 millióért dolgoztak. Ugyanígy túlárazottnak tartotta a KEHI a Think&Thank Kft. megbízását is, amely során Facebook-posztokon és egyéb kevésbé erőforrás-igényes feladatokon túl sok mindent nem csinált a cég 14,7 millió forintért. A KEHI kiemelte a jelentésében, hogy ráadásul a First Voice és a Think&Thank Kft. székhelye megegyezik, emellett a First Voice vezető tisztségviselője, Ézsiás Beatrix a Think&Thank ügyvezetője is volt. Ézsiás nem mellékesen tavasszal és nyáron több alkalommal adott instrukciókat a Tisza Párt aktivistáinak.

„Jó vergődést, Hont!” – reagált Magyar Péter

„Nem tudom, hogy Hont Andrásnak volt-e valaha valódi munkahelye, ahol érdemi munkavégzés történt. Ha lett volna, akkor tudná, hogy vannak olyan elemzések, felmérések, amelynek oldalai jóval többe kerülnek százezer forintnál és adott esetben jóval nagyobb hasznot is hajthatnak” – írta Facebook-posztjában Magyar Péter, amelyben az Átlátszó cikkére reagált.

A Tisza Párt vezetőjének teljes bejegyzését itt olvashatja:

Közleményt adott ki a KEHI

Cikkünk megjelenése után közleményt adott ki a KEHI. Mint írják, a hivatal tanácsadó tevékenységet folytatott a Diákhitel Központ Zrt. működése és gazdálkodása tárgyában.

A tanácsadó tevékenység eredményeként a KEHI véleményt készített és a tanácsadói tevékenységet lezárta. Az ügyben ellenőrzési jelentés nem készült.

„A Diákhitel Központ Zrt. gazdálkodásával kapcsolatban jelenleg nyomozás van folyamatban, melyben a tanácsadó tevékenységről készült vélemény és a kapcsolódó szerződések a nyomozó hatóság rendelkezésére állnak” – olvasható a közleményben.

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Anomander
2024. október 02. 14:26
Majmok az egész NER erre épül, ezért tudott ilyen szar gazdasági helyzetben a Lölő fejlődni tavaly. Mindenki kínlódik a Lölő meg virágzik a kurva anyját az egész szar szemét komcsi rendszernek.
Rodolfo
2024. október 02. 14:24
Majd MP azzal jön elő, hogy a KEHI is több milliárdért csinálta a jelentest róluk. Hogy miért? Mert Orbán Tóni.
Ez D-dúr és e-moll
2024. október 02. 14:09
"sternerregnix ---> Ez D-dúr és e-moll 2024. október 02. 14:00 Mit hablatyolsz te hülyegyerek? :D Valahogy kiment a fejedből, hogy a 2006-os 'ostromhoz' mi vezetett? Kik követeltek több vért feritől? Mond egy ilyen embert. Követhetetlenül hülye a logikád, igazából teljesen értelmetlen, mint ahogy a létezésed is az, ha így folytatod. További boldog 2/3-ot kívánok, te ostoba!" Mibe fogadjunk, hogy az itt kommentelő orbánhivők legalább fele 2006-ban Gyurcsányra szavazott? (Egyébként vannak köztük becsületesek is, akik ezt nyíltan el is mondják.) Teljesen nyilvánvaló a választási eredmények és a szavazóköri pártpreferenciák alapján, hogy a mai orbánisták jelentős tömegei az MSZP-től nyergeltek át a Fideszre.
nagyferenc1922
2024. október 02. 14:02
Miért nem csadálkozunk! Azon sem, hogy pont Magyar Péter szerződései kerülnek napvilágra. Szijjártó Péter 300 Md Ft értékben kötöt messze túlárazott szerződései meg valahogy eltüntek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!