Íme, a KEHI-jelentés öt legerősebb állítása – így vezette a Diákhitel Központot Magyar Péter

2024. október 04. 08:19

Felháborító arcátlanságok, amelyek egyaránt a Tisza Párt jelenlegi vezetőjéhez köthetők.

2024. október 04. 08:19
null

Fotó: Soós Lajos/MTI

Mint arról beszámoltunk, a közelmúltban nyilvánosságra hozott KEHI-jelentés Magyar állításával szemben súlyos megállapításokat tett, többek között arról, hogy a Magyar Péter által vezetett Diákhitel Központ által kötött több szerződésnél nem volt valós verseny, az ajánlattételre felkért társaságok teljesítési képessége eleve kétséges volt és a díjazás és az ellenszolgáltatás arányosságát is felveti a jelentés.

Ezt is ajánljuk a témában

Az Átlátszó szerint a KEHI összesen 52 darab, 2018 és 2020 közötti, összesen 1,4 milliárd forint értékű szerződést vizsgált meg részletesen. A vizsgálat szerint több esetben nem volt valós verseny, vagy éppen túlárazás történt.

Mindeközben Magyar gond nélkül felmarkolt havi 3,5 millió forintot a Diákhitel Központnál – írja a Magyra Nemzet. A lap rámutatott a jelentés öt legerősebb pontjára:

1. Többszörösen túlárazott szerződések
„A megrendelt kutatások, elemzések, tanulmányok díjazása több esetben nem állt arányban az ellenszolgáltatással” – fogalmazott a KEHI. Például prezentációkészítés 244 ezer forint/dia áron, vagy 14,8 millió forintos kifizetés egy valós értékén 500 ezer forintos szolgáltatásért. De ugyanilyenek voltak a 14,5 millió forintért és 12,4 millió forintért megrendelt kérdőíves felmérések, amelyek kétmillióért is megrendelhetőek lettek volna. Akadt emellett kampány-lebonyolítás 14,7 millió forintért, amiben két Facebook-bejegyzés született és a valós költség ennek a töredéke lehetett.

2. Kamu megbízások
„Előfordul, hogy a megrendelt kutatások, elemzések triviális, az interneten számos helyen ingyenesen is elérhető megállapításra jutottak” – írták a KEHI-nél. Példaként hozható fel erre, hogy százezer forintot fizettek oldalanként olyan tanulmányért, amit az internetről másoltak.

3. Kamu ajánlatkérések
„Több esetben nem is volt valós verseny szerződéskötés előtt. Olyan cégeket kértek fel ajánlattételre, amelyek teljesítése eleve kétséges.” A KEHI felsorolt konkrét eseteket is, amikor az ajánlattételre felkért cégnek még csak honlapja sem volt, ajánlatot se nyújtottak be, láthatóan nem működő, referenciák nélküli társaságok voltak. A győztes vállalkozások között volt a Tisza-párttal ma is kapcsolatban lévő Trentin Balázs Lajoshoz köthető egyik társaság.

4. Kiemelten magas fizetést kapott Magyar Péter
A vezérigazgató bére 2020-ban havonta 3,5 millió forint volt.

5. A vállalat helyett a kormánynak köszönhetőek az eredmények
A jelentéséből egyértelműen kiderült, hogy nem a menedzsment hatékony működése, hanem a járvány miatt bevezetett kormányzati intézkedések, például a Diákhitel Plusz okozta a diákhitel-kihelyezés növekedését a cég eredményeiben.

A jelentés elkészülte után fél évvel Magyar Péter távozott a Diákhitel Zrt. éléről, a szerződések ügyében pedig nyomozás zajlik.

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2024. október 04. 11:07
»Bastyaelvtars5m007h 0p3ra70r 2024. október 04. 10:34 Az ugye megvan buksi, hogy nem ítélték el, de még csak vademelesi javaslattal se állt elő senki de ti már kész tényként beszéltek a bunossegrol.« A mandró kihúzta a gyufát, tudta mivel jár ez, tudta hogy vizsgálni kezdik majd és fogást keresnek. De! Ahelyett, hogy ezt elmondta volna, hallgatott a korábbi bűneiről, nyilván taktikusan, és eljátszott egy őszintétlen színdarabot internetes szavazással a kampányban előadott jófejség megtagadásával. Volt erre szükség? Nem volt? Miért csinálja? Mert ez a beidegződése. Én leszarom ám a Fideszt morzsika és felőlem úgy mosdathatjátok a szerecsenetek ahogy erőtölböl telik. Ahogy freudi módon őnmá r elszólta magát “nincs másik”. Ez a muksó is pont ugyanaz. És mindig a fejétől bűzlik a láb, meg kurvából sem lesz a legjobb szalonna. ☝🏻 Ha egy ilyen ipse épít rendszert az pont ilyen lesz, önérdekű, hazug, kisstílű. Az meg van épp most is.
2024. október 04. 11:03 Szerkesztve
tintapaca A baj sokkal mélyebben van. A Fidesz a másfél évtizedes kormányzati pozícióban egy olyan belterjes szövetséggé alakult, ahol a felsőbb pozíciók foggal-körömmel ragaszkodnak minél nagyobb, több befolyáshoz. Ehhez pedig naná hogy családtagjaikat, ismerőseiket, rokonaik rokonait is igénybe veszik. Tessék megnézni Schmidt Máriától Lázárig. Vagy a kötcsei találkozót, amihez képest Coppola Keresztapájának az esküvője egy Tesz-Vesz város. Irtózatos pénzek folynak ki mindenfelé feleslegesen, pl. minisztériumok Várba költözése ezermilliárdokban mérhető. Múzeum Debrecenben? Ne már. Sorsok háza? Az EU-s pénzek leállítása miatt egyre szűkülő piacokon kíméletlen harc folyik. Belgrád Budapest vasút? A szerbek már tesztelik a kész vasútjukat, mi hol vagyunk? Szóval ennek így nem lesz jó vége. Már most sem az pedig még vége sincs.
tintapaca
2024. október 04. 10:51
Magyar Péter a FIDESZ káderpolitikájának a kudarca. De a folyamat már Simiocska Lajossal és Gansperger Gyulával (volt ÁPV vezér - megkezdődött. Folytatódott Chikán Attiláűval, Völlner Pállal, Novák Katalinnal, Balogh Zoltánnal, Varga Judittal, és ki tudja még, hogy kik következnek. Csak azért politikai stallumot adni valakinek - teljesítmény nélkül -, mert a házastársa magasan pozícionált, az a nepotizmus. Legjobb példa Ásványvíz Alexandra. Felhívom a FIDESZ káderfelelőseinek figyelmét, hogy a vezetői kiválasztást a meritizmus alapjaira helyezzék, amely áll a teljesítményből, a tudásból, a tapasztalatból, a tájékozottságból és a tisztakezűségből. Fontos a lojalitás is, de csak ezek után.
5m007h 0p3ra70r
2024. október 04. 10:43
»zeg 2024. október 04. 10:20 MP pont úgy vezette a Diákhitel Központot, ahogy azt az erre a feladatra őt kijelölő fideszesektől tanulta.« Mert hogy 20 éven keresztül ő is az volt. Saját akaratából, szuverén alanyiént. Ez biztosan elkerülte a figyelmed, ahogyan az is, hogy pontosan ugyanazokat a módszertanokat alkalmazza amiket ott tanult. Pont ugyanúgy ködösít és hazudik. Ott nem érte el a kitűzött célt 20 év alatt, miközben az egykor a vele együtt belépő barátja miniszter lett. Elmúlt az ember 40 éves, az aktív éveit az eddigi élete produktív felében egy adott módszertan huzalozta be. Az, hogy jött a tündérkeresztanya és varázsütéssel kiüzte belőle ezt a “gonoszt”, csupán tündérmese nyeretlen kétéveseknek. Persze mindenkinek ‘szuvenír joga’ hülyének lenni és elhinni, hogy a masnival átkötött büdös rúd nem egy darab szar, habem ízletes csemege.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!