Bajban a munkaerőpiac? Sok a munka, kevés a szakember

2024. október 22. 20:05

Egyre népszerűbb a home office, a pályakezdőknek a legfontosabb a munka-magánélet valódi egyensúlya.

2024. október 22. 20:05
Home office
Bokor Gábor
Bokor Gábor

A koronavírus-járvány óta fokozatosan épült be mindannyiunk életében a home office, amely sokunk életét megkönnyíti, hiszen nem kell naponta órákat utazással tölteni, így több idő marad a családra és az egyéb magánéleti dolgok elintézésére. A legnagyobb multinacionális cégek nem is alakították vissza az irodáikat a covid-előtti szintűre, azaz kevesebb munkaállomást hagytak meg, mint ahány munkavállaló van, ennek oka részükről egyértelműen a költséghatékonyság növelése. 

A statisztikák szerint népszerűek még az úgynevezett remote munkahelyek, amelyek teljes home office lehetőséget biztosítanak a munkavállalók számára, azaz ők állandóan otthonról dolgoznak. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a távmunkások közel ötöde dolgozik állandóan otthonról. 

A KSH szerint a home office a 25–39 évesek körében volt a legnépszerűbb, a fővárosban és a községekben kisebb arányban dolgoztak home office-ban, mint a városokban. A jelentésük szerint nem csak előnye van az otthoni munkavégzésnek, ugyanis annak legnagyobb hátránya, hogy minimálisra csökken a munkatársakkal való személyes kapcsolat, továbbá a munkaidő és a szabadidő határai elmosódnak.

Egyre kevésbé van szükség az irodára

Lapunk megkeresésére a Hays munkaerő-toborzó elárulta, hogy évről évre növekszik az igény a munkavállalók részéről a home office-ra. Mint írták, az általános kép alapján a munkavállalók túlnyomó része továbbra is a hibrid munkavégzést preferálja, heti 2-3 nap otthoni munkavégzés mentén, azonban sok esetben ennek a biztosítása nehezen vagy egyáltalán nem megoldható. 

A reális képet nagy mértékben ez a tényező alakítja: a munkakörtől és persze vállalati kultúrától is függenek a lehetőségek”

– közölték.

FRANCE - HOME OFFICE - ILLUSTRATION
Fotó: Mathieu Thomasset / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Vannak olyan állások, ahol kivitelezhetetlen a home office, jelen esetben nem a buszsofőrre gondolunk, de vannak olyan mérnöki állások vagy R&D pozíciók, ahol minimális az esély arra, hogy valaki otthonról dolgozzon. 

Akár egy vezetői asszisztensnél is limitált az otthoni munkavégzésre biztosított napok száma”

– tudatta lapunkkal a legnagyobb tőzsdén jegyzett munkaerő-toborzással és kiválasztással foglalkozó vállalatcsoport sajtóosztálya, amely szerint a spektrum másik végén az IT szakemberek állnak, ahol viszont a hibrid helyett akár a teljes mértékben távoli munkavégzés az elvárás a szakemberek részéről.

Nagy meglepetés nincs az elmúlt években

A Hays adatai alapján szembetűnő változás nem történt az elmúlt években a piacon: továbbra is azok a legnépszerűbb pozíciók, mint korábban, így a 

  • technológia/IT területen továbbra is a kiberbiztonsági és szoftverfejlesztői állások dominálnak, 
  • a mérnöki állások között a PLC Programozók, illetve a minőségügyi és folyamatmérnökök vannak az élen,
  • a pénzügyes állások között a kontrolling és kockázatkezelési állások a legnépszerűbbek jelenleg.

Mint lapunkkal tudatták: a technológiai és a környezetvédelemhez kapcsolódó feladatkörök azok, amik évről évre keresettebbek - többek között akár az építőipari területén is. A frissen a munkaerőpiacra érkezők számára jelenleg kiemelkedően fontos, hogy a munkájuk küldetés legyen, ez a Hays szerint vissza is köszön az általuk preferált feladatkörökben. 

Kifejezetten népszerű irány a tanácsadói munkakör, ami szinte minden területen jellemző, legyen szó akár a már említett fenntarthatósággal, környezetvédelemmel foglalkozó állásokról, akár pénzügyi/adótanácsadásról”

– ismertették.

Az IT-szektorban jelenleg a legnépszerűbb pozíciók a mobilfejlesztés területén vannak, valamint rengetegen érdeklődnek a cloud cyber állások iránt is, a mérnökök leginkább a tervező és villamosmérnöki pozíciókat kutatják. Ezeket a pozíciókat ráadásul jelenleg rendkívül nehéz betölteni, ugyanis bár sok hely van meghirdetve, a feltételek is kecsegtetőek, azonban rendkívül kevés a szakember a piacon. 

A pénzügyesek között továbbra is kevés az IFRS vagy transzferár szakember ahhoz képest, amennyire szükség lenne a piacon, a mérnökök esetében pedig mindegyik szegmensben elmondható, hogy kevés a szakember.

A környezetvédelemhez kapcsolódó állások népszerűsége az építőiparban (fenntarthatósági tanácsadó, energetikai mérnök) is magas a fiatalok körében”

– válaszolta a Mandiner megkeresésére a Hays, amely szerint fontos kiemelni, hogy a munkáltatókat a korábbi generációkhoz képest jóval nagyobb tudatossággal vizsgálják, kifejezetten keresik azokat a cégeket, ahol megkaphatják az általuk elvárt a rugalmasságot, a munka-magánélet valódi egyensúlyát és az általuk szintén magasra priorizált fejlődési, előrelépési lehetőségeket.

Mennyi az annyi?

Érdeklődtünk a vállalatnál, hogy a frissen végzett diplomások milyen fizetési sávot határoznak meg a jelentkezésekkor és számukra mi az elfogadható fizetés: a Hays szerint sok legenda kering a frissdiplomások által kért és kapott bérekről és ugyan szakterületenként láthatóak is anomáliák, de jellemzően bruttó 600-700 ezer forint fizetési sávot határoznak meg. 

FRANCE - HOMEOFFICE - ILLUSTRATION
Fotó: Mathieu Thomasset / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Ha az olyan szakemberhiánnyal, magas kereslettel bíró területeket vizsgáljuk, mint az IT, mérnöki és pénzügy, ez teljesen reális is: a valós, általunk látható bérek valóban a sáv tetején, 600-700 ezer forint körül alakulnak”

– fogalmaztak, majd úgy folytatták, az SSC/BSC szektorban picit alacsonyabban, inkább 500-600 ezer forint az átlag pályakezdő bérigény, viszont az angol melletti plusz nyelvtudás (pl. holland, héber) jelentőset tud emelni ezen.

Ez lesz a tuti a jövőben

A Hays szerint a piac folyamatos lendületben van az újítások területén és sikerszakmák határozottan egyre jobban és jobban kapcsolódnak a technológiához, még az alapvetően nem IT/Technológiai iparágakban is. Úgy látják, hogy a banki és biztosítási területen például az IT-affinitást igénylő üzleti elemző, vagy termékmenedzser pozíciók iránt lesz egyre nagyobb kereslet. 

Mint a Mandinernek elárulták, ez a lendület az építőiparban is jelen van, itt a jövő azokban a munkakörökben lesz, ahol a mérnöki területek összefonódnak az IT/Tech újításokkal, mint pl. a BIM koordináció, BIM menedzsment. 

Az AI-hoz kapcsolódó tudás és tapasztalat már rég nemcsak az IT állásokat dominálja: az Adattudomány szakértők mellett már akár az SSC/BSC szektor munkaköreiben is megjelent erre a kereslet”

– fogalmaztak.

A Hays szerint az iparban pedig a technológiával szintén összekapcsolódó automatizálási, minőségügyi és gyártástámogató mérnökökre van és lesz a legnagyobb szükség.

Nyitókép: Sebastian Kahnert / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. október 22. 22:08 Szerkesztve
Plusz nyelvtudás, pl. holland meg héber előnyt jelent. Az nyilván valami termelő ágazat lesz . Pénztermelő...
Józsi6
2024. október 22. 21:41
Kitört az ablaküveg. Hívtam az üvegest, azt mondta home office-ban van. Egy héten csak egyszer megy be a műhelybe, de akkor sem megy ki házhoz, vigyem be az ablakot. Home office - ebből és ettől áll (meg) a világ.
sexykitty-5000122
2024. október 22. 20:59
🍓 ️ ­É­r­t­­­é­­­k­­e­­­l­­d­­ ­a­­­ ­­­s­­z­­­e­­­x­­­i­­ ­p­­u­­­n­­­c­i­­­m­a­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­­.­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
zsocc44
2024. október 22. 20:57
Havi 3800-8000 € havi! között kezdő mérnöknek bruttó…
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!