„Alkalmatlan”, „politikai aktivista” – nem várt helyről kapott kritikát az amerikai nagykövet

2024. október 05. 07:58

Korábban a magyar diplomácia vezetője is hasonló jelzőkkel illette.

2024. október 05. 07:58

Nyitókép korábbi felvétel. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Bryan E. Leib, a CPAC által is támogatott amerikai republikánus jelölt X-oldalán fogalmazott meg „virágnyelven” kritikát az Egyesült Államok magyarországi diplomáciai képviseletével, személy szerint David Pressman nagykövettel szemben.

Leib azt írta, „képzeld el, hogy olyan hatástalan amerikai diplomata vagy, hogy mikor 5 amerikai szenátor hivatalos ügyben abba az országba látogat (Magyarországra), ahol te vagy a nagykövet, és nem tudsz nekik egyetlen találkozót sem összehozni a kormányfővel vagy a magas rangú vezetőkkel....”

Majd sorolni kezdte a vélt okokat:

  • Talán azért, mert ez az illető inkább aktivista, mint diplomata...
  • Talán azért, mert soha egy cseppnyi tiszteletet sem mutatott a fogadó országával szemben...
  • Talán azért, mert túlságosan lefoglalja a helyi választásokba való beavatkozás...”

A konzervatív politikus bejegyzését azzal zárta, hogy „talán azért, mert hamisan antiszemitának bélyegzi a fogadó ország kormányát, holott ez a fogadó ország többet tett Izraelért, mint bármely más európai ország”.

A vonatkozó bejegyzést alább tekintheti meg:

 

Szijjártó Péter is mondott hasonlókat

Bryan E. Leib szavai több ponton is összecsengenek Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábbi kijelentéseivel. A magyar diplomácia vezetője még a nyáron beszélt arról, hogy 

David Pressman egy ellenzéki aktivista, a magyar ellenzék egyik vezető szereplője”,

miután a nagykövet arról beszélt egy ukrán menekülteknél tett látogatása során, hogy Orbán Viktor moszkvai békemissziója csupán egy performansz volt, és nem biztos abban, hogy mások is követik ebben a magyar kormányfőt.

Ezt is ajánljuk a témában

Véleménye szerint Orbán nem a béke, hanem a megbékítés hírnöke, mivel számára is egyértelmű, hogy a háború Putyin döntésétől függően akár holnap véget érhetne.

A megbékítés, vagyis „appeasement”, az a fogalom, amit korábban a náci Németország lecsendesítésére használtak. 

Pressman hangsúlyozta, hogy Magyarország az Egyesült Államok szövetségese és NATO-tag. Ezért elengedhetetlen, hogy a két ország hasonlóan gondolkodjon azokról a súlyos kérdésekről, amelyekkel szövetségesként szembe kell nézniük, például Putyin ukrajnai inváziójáról.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000104
2024. október 05. 10:17
🍓 ️ ­­É­­r­­t­­é­­­k­e­­­l­­­d­ ­­­a­ ­­­s­­­z­­e­­x­­i­­­ ­­p­u­­­n­­­c­i­m­­a­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­.­­𝐅­­­𝐔­𝐍
CirmoS
2024. október 05. 10:17
👏👏👏👏👏👏👏 Présmanci ennyi idő után tökéletesen tisztában van azzal, hogy a magyarok döntő többsége utálja mint a sz.rt! Elképesztően vastag bőr van az undorító pofáján! Neki már régen - akár mondvacsinált indokkal - távozni kellett volna Mo- ról, hiszen egyáltalán nem tudta elérni amiért ideküldték ( felforgatás, anarchia, Majdan.. ) Ehhez képest itt van, továbbra is égeti magát és bizony az amcsikat is! Egyébként az lenne a jó és találó megoldás, ha az amcsi választások ELŐTT hazazavarnák! Ezzel lehetne jól megalázni ezt a buzi taknyot! Az amcsi választás úgyis durván el lesz csalva a vihogó ringyó, koromsötét idióta Kanalas Maris javára!
Mr.Woof
2024. október 05. 10:13
Még egy politikus, aki beavatkozik más ország belügyeibe: nyíltan kampányolt Milorad Dodik és pártja mellett a Bosznia-Hercegovinában tartott vasárnapi önkormányzati választás előtt Szijjártó Péter magyar külügyminiszter. Szijjártó Banja Lukában Milorad Dodik boszniai szerb elnök pártjának kampányzáró eseményén szólalt fel szerbül. „Akik ezt a nyomást kifejtik ránk, nem tisztelnek minket, rosszat akarnak nekünk, bele akarnak avatkozni belső ügyeinkbe, és megkérdőjelezik nemzeteink alkalmasságát arra, hogy saját magunk dönthessünk a saját jövőnkről" - közölte a Banja Lukában tartott kampányeseményen Szijjártó. Tipikus kettősmérce.
blanconegro
2024. október 05. 10:06
Bazmeg Ubul, milyen lehet vajon ennyire hülyének lenni mint amilyen te vagy?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!