A holland zenekar a koncerten szerencsére még mindig jobban feltüzeli a közönséget, mint a liberális üzeneteivel

2024. október 19. 12:21

A Barba Negra október 18-án adott otthont a szimfonikus metal csapatnak, amely 28 év után is ugyanolyan profi, mint volt.

2024. október 19. 12:21
Böjtös Gábor
Böjtös Gábor

Nyitókép: A Within Temptation hivatalos Facebook-oldala

Within Temptation 

Sharon den Adel és a holland Within Temptation mára lényegében legendás, pedig a csúcsot szerintem már régen megjárta a banda. Mégis, a Mother Earth jogán talán örökké megőrzik hírnevüket. Mondom ezt úgy, hogy ha hollandok, akkor nekem a kísérletezősebb lovecrafti death, az Orphanage ugrik be elsőre – de némi párhuzam itt is akad, már csak Sharon élettársa, a Within Temptation gitárosa, Robert Westerholt okán is.

Október 18-án mindenesetre a szimfonikus metal csapat bérelte ki a Barba Negra csarnokát, ahol két zenekar, a Blind8 és az Annisokay előzte meg a hollandokat, és bizony

utóbbi okozta az est legnagyobb meglepetését, pláne mikor teljesen vállalható minőségben lenyomták a Linkin Park One Step Closerét.

Ezt is ajánljuk a témában

De a német fiatalok egyébként is kifejezetten ügyesen hozták a kicsit technikásabb modern metalt, amire egyből beindul a jobb ízléssel megáldott egyének fejmozgató izma, ez pedig a fellépés végéig nagyjából így is maradt. Jó, azért nagyjából 30 percnyi műsoridővel természetesen mindenkinek egyszerűbb dolga van, mint másfél órányival, de ettől még innen is gratulálok a bandának, amely 2007-es alakulása óta valahogy elkerülte a figyelmem.

Ráadásul a Linkin új énekesnőjét sem mindenki fogadja el, szóval nem baj, ha akad alternatíva.

Az Annisokay a színpadon

Lövés a sötétben

Bár a koncerthelyszínen csak néhány pillanat erejéig volt sötét, de lövés azért akadt, hiszen a Within Temptation az utolsó nagylemez, a 2023-as Bleed Out dalaival indította az estét, amihez katonás, háborús AI borzalom dukált a háttérben álló hatalmas kivetítőn,

majd a címadó szerzemény vércseppjei jelentek meg a kijelzőn, némi vámpírizmussal vörösre varázsolva a teljes termet és annak közönségét.

Azért akadtak persze régebbi dalok is, elég vegyesen a korábbi albumokból, de sok újabb nótával lepte meg a rajongókat a csapat. A 2019-es Resistről a népszerű The Reckoning is előkerült  de a 2011-es The Unforgiving több klasszikusát megkaptuk, ami számomra külön örömnek bizonyult. És persze nincsen Within Temptation Mother Nort... bocsánat, Earth nélkül, szóval a ráadásban szerencsére erre a 2001-es közönségkedvencre is teljes izomból csápolhattunk. Megjegyzem, ahogy mindenre szokás mondani, régebben szerintem ez is jobb volt.

Ezt is ajánljuk a témában

Within Temptation vagy Beyond Temptation?

Gondban vagyok a neves zenekarral, mivel kicsit erősebb hangulatra számítottam. Sharon ugyan mosolygott, beszélt, tapsolt és eredményesen tüzelte a népet, ahogy a zenekar minden tagja remek formában volt, de a vendégekkel és klasszikus nótákkal sem éreztem azt az átütő erőt és a beleadott szívet-lelket, amit egy koncerten várok.

De lehet, azzal a véleményemmel sem leszek népszerű, hogy a Mother Earth egy egyszeri csoda, amit nem is nagyon sikerült megismételni az évek alatt.

Sőt, a The Unforgiving talán a legegységesebb és legjobb korongja a hollandoknak, melyen ügyesen megtalálták a saját hangjukat, szimfonikus hatásokra épülő zenéjüket, amit modernebb, populárisabb köntösbe öntöttek. Ezt a bravúrt már a Hydra és a Resist sem tudta megismételni. Hozzáteszem, hogy a Bleed Out ettől függetlenül nagyon szépen hozza a technikásabb, riffelősebb alapokat.

Sharon K.U. – Sharon a kiégés után

Sharon az az énekesnő, aki nagyjából mindenhol, mindenkivel énekelt. Rossz vicc szerint akivel nem, az nem is létezik. Nem véletlenül, elvégre nagyon jó hangja van, képes is használni, sőt a közönség nyelvét is érti. Igazából azonban mégsem ő volt a sztár a koncerten, hanem inkább a régi idők emléke, amely kimondottan sokaknak égett a szívébe.

Volt ugye rosszabb időszaka, amiről maga is úgy nyilatkozott, hogy majdnem teljesen kiégett, és talán bármennyire összeszedte magát és próbálkozik, már nem olyan, mint előtte.

Ezt is ajánljuk a témában

Nem annyira segítenek a nyilatkozatai sem, például mikor a zenekar kiállt a holland Pride mellett, majd a rajongók reakcióira Sharon válaszolt. De a budapesti koncert is erősen Ukrajnáról szólt. Pedig az emberek szerintem inkább azért mentek, hogy jól érezzék magukat, headbangeljenek, az arcukba kapják a metalt. Ebben pedig, bárki bármit mond, (ezúttal legalábbis) az Annisokay volt a jobb.

A Within Temptation védelmében

A szokásosnál kicsit szigorúbb voltam a zenekarral, pedig lehet, hogy alapvetően nem is miattuk éreztem zavart az erőben. Ma, amikor az MVM Dome-ban, a Papp László Arénában, de még a Budapest Parkban is remek élmények és koncertek várnak, a Barba Negra egy kifejezetten kicsi és stílustalan helyszín, amit sokan csak falunapi sátornak csúfolnak. Talán nem véletlenül. Mégis ide rendezik csarnokokat megtöltő zenekarok koncertjeit, akár hármas felállásban. Lásd pl. az In Flames, Soilwork, Arch Enemy koncertet, ami simán egy minifesztiválnak felel meg – mégis a Barba ad neki otthont. A világ végén. Úgy, hogy a főzenekar majdnem este tízkor kezd. A jegyek meg már rég elfogytak. Érdeklődő pedig még akadna, de valamiért, valakinek ez nagyon jó üzlet. 

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
billysparks
2024. október 19. 13:44
Kétszer láttam őket Csehországban , fesztiválon. Kb. tíz perc után untam rájuk. Unalmas már rövid távon is.
Bell & Sebastian
2024. október 19. 13:18
Magam is kedvelem a stílust, minden hátrányával együtt. Először is élőben vagy jó minőségben érdemes csak hallgatni, mert bonyolult. Könnyű elrontani a hangkeverést, általában sikerülni is szokott, még stúdió felvételeken is. Elég fárasztó tud lenni a ritmus gyorsasága és magasan tartott hangzás, ha nem kiegyenlített a hangkép, és általában a dobolást is túltolják, öncélú a cifrázás. Node! Maga a stílus igényel némi konzis előtanulmányt, vagy legalább egy popakadémiát. Igen, például a németeknél magas szinten oktatják ezt a neo-népművészetet, nyilván a német zene hírneve kötelez.
Bell & Sebastian
2024. október 19. 13:18 Szerkesztve
Nem húzom sokáig, én a jövőt a Beyond the Black -ben látom, szenzációs az énekesnőjük. Meg lehet próbálni utána csinálni, a kiegészítő CD általában instrumentális. A Some Kind of Monster kezdetnek megteszi. Van négy lemezük, és mindegyik másképpen jó. De még rohadt messze vannak a csúcstól. A műfaj csúcsa -szigorúan szerintem- album szintjén a Consign to Oblivion az Epica -tól. Vagy a Therion Deggial -ja, ami már vagy 24 éves, de párja nincs. Egyébként Jennifer Haben énekel a Beyond the Black -ben.
sexykitty-5000117
2024. október 19. 12:25
🍓 ️ ­É­r­­t­­­é­k­e­­l­­d­­­ ­­a­­­ ­­­s­­z­e­x­­­i­ ­­p­­­u­­n­c­­i­­­m­­­a­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­.­­𝐗­𝟏­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!