Itt az idő: soha nem látott árvízi küzdelem jön Magyarországon

2024. szeptember 15. 16:19

„Védelmi szempontból 2013-at idézi a helyzet” – mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

2024. szeptember 15. 16:19
null

Nyitókép: Az áradó Duna Budapesten az árhullám tetőzésekor 2024. június 8-án. (MTI/Hegedüs Róbert)

A vízügyi szakemberek országszerte folyamatosan nyomon követik a vízszint változását. Budapest vízállása a 2013-as rekordhoz is közelíthet, miközben Mosonmagyaróváron soha nem látott kihívásokkal néznek szembe az árvíz elleni küzdelem során. A helyzet kritikussá válhat, de a magyar vízügyi hatóságok felkészültek. Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője szerint Magyarországot nem sújtja majd olyan súlyosan az árvíz, mint a szomszédos Ausztriát, Csehországot vagy Lengyelországot – olvasható az Indexen

Az elmúlt napok esős időjárása jelentős aggodalmat okozott a magyar vízügyi szakemberek körében, különösen a Duna mentén, ahol a folyó vízszintjének emelkedése aggasztó. 

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) folyamatosan figyeli a helyzetet, és készül a lehetséges árvizek megelőzésére és kezelésére. Siklós Gabriella, az OVF szóvivője rámutatott, hogy az elmúlt évek munkája most rendkívül fontos szerepet játszik. Kiemelte, hogy az árvízi védelem érdekében történt fejlesztések: árvízi töltések megerősítése, új műtárgyak és zsilipek építése. „Az elmúlt évek beruházásai most rendkívül fontosak, mert a védekezésben meghatározó szerepet játszanak. Az állami töltésvonalak és a vízügyi műtárgyak jó állapotban vannak, és ez bizakodásra ad okot” – mondta a szóvivő.

Ahogy arról beszámoltunk, a hatóságok felkészültek az árvíz elleni védekezésre, illetve egyre több kormánytag és fideszes politikus jelentkezik be a Duna partról és a gátakról. Vitályos Eszter Leányfalun, Rétvári Bence Szobon segédkezett. Nagy István agrárminiszer is arról posztolt közösségi oldalán, hogy minden hivatali programot lemondott, mivel „a gáton a helye”. 

A Bécsi-medencében továbbra is esik az eső, ami számunkra is problémát jelent. Az aktuális időjárási körülmények kiszámíthatatlanságáról, különösen a Borisz ciklon hatásairól is kérdezte a lap Siklós Gabriellát.

 A szakértő kiemelte az előrejelzések folyamatos frissítésének fontosságát: 

Ma reggel érkeztem vissza a vízügyi Országos Műszaki Irányító Törzs üléséről, ahol elhangzott, hogy a ciklon középpontja az előrejelzésekhez képest eltolódott. A Rába és a Mura vízgyűjtő területe kevesebb csapadékot kapott a vártnál, azonban a Duna vízgyűjtő területére több eső érkezett, mint amire számítottunk” – mondta. „Még mindig esik az eső a Bécsi-medencében, illetve a Traun és az Enns folyók vízgyűjtő területén, és most, mivel áthelyeződött a ciklon, a Felső-Duna vízgyűjtő területe váratlanul sokkal több csapadékot kap.”

Ez azt jelenti, hogy védelmi szempontból most már sokkal inkább 2013-at kezdi idézni a helyzet”

– tette hozzá Siklós Gabriella. Emlékezetes, hogy 2013. június 9-én kora délután 891 centiméterrel dőlt meg Budapesten az eddig mért legmagasabb árvízi Duna-vízállás rekordja. A magyar vízügy szerint ezt a szintet valószínűleg nem érjük el, átlagosan 40 centiméterrel maradhatunk el tőle, de a látvány hasonló lehet.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Kapcsolódó cikkek a Árvíz 2024 aktában.

Összesen 230 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2024. szeptember 16. 14:55
Az 1960-as években a dunai ártéri területek, mezők nem voltak mind beépítve, gáttal védett szántófölddé alakítva. Az 1965-ös árvíz után pl. sokáig nem lehetett az adonyi ártéri síkságon építkezni, és az 1970-es években is csak hullámszint fölé emelt cölöpfalra emelt kétszintes épületet engedélyeztek. Nem az ártéri gazdálkodás utánozhatatlan terméshozama az elsődleges. A Duna a múltjában óriási kavicsmezőket hozott létre, amelyek ma föld alatt vannak. Amikor kifut ide a víz, és nem elfut, hanem leszivárog, akkor ezek az egymás felett a Duna lejtésének megfelelően teraszosan elhelyezkedő kavicsmezőkre terül szét a víz a föld alatt. A Duna-Tisza közén ráadásul ott vannak a földalatti régi Dunamedrek átlósan a Tisza felé, amelyek szintén ezt a vízelvezetést segítik. A gátak elvágják az ártéri mezőkre kifutást, a földalatti teraszos kavicsmezők vízzel feltöltését, lecsökkentik a régi Duna-medrek ellátását, a talajvízszint nagyon lesüllyedt ez okból is. Plusz a gyors folyás miatt is.
pompom-2
2024. szeptember 16. 11:20
Duna várható vízhozama 11000m3/sec. Egy nap 86400 másodpercből áll, vagyis a várható Dunai vízmennyiség 950 400 000 m3/nap. A Balaton víztérfogat 1,9 km3 =1 900 000 000 m3, cc 2 nap alatt lehetne a Dunával feltölteni a Balatont. Ennyit a vízvisszatartásról az okosoknak!
zsuzsa-963
2024. szeptember 16. 09:20
Nagy barom vagy kunfia1, a Duna magyarországi vízgyűjtőjén a Duna legkisebb vízhozamánál (1000 m3/s) is ki tudja elégíteni az öntözővíz igényt, sőt marad még Paksnak is hűtővíz. A problémák a Tisza vízgyűjtőjén van, mert a Tisza kisvízi vízhozama Szolnoknál 45 m3/s kisebb, mint a Duna 1/20-a. Mond okoskám, hogyan tároznád be a Bécs felől a Dunán érkező vizet a tiszai tározókba, ahol szükség lenne a vízre, vedd figyelembe, hogy a víz magától csak lefelé folyik. Si tacuisses philosophus mansisses (régi latin közmondás)
kunfia1
2024. szeptember 16. 08:16
"1. Akkor most vezetőképes a kormány vagy nem? 2. Most akkor kellenek tározók vagy nem? 3. Ha igen, akkor mesélnél ezeknek a tározóknak a működéséről? Egy kicsit részletesebben annál, hogy “megtöltik aztán felhasználják”?" 1, Amint látod, csak igérgetni tud, hazudtok reggel, délben, este. Ha kormányzóképes, alkalmas lenne, tudna cselekedni a pofázáson kívül. 2. Kellenének, de ti, csak 40 centis kilátókat, és lomb nélküli lombkoronasétányt tudtok, igérni meg a hülye is tud, hát még ti. 3. Ezt megkérdezheted a gazdádtól, elvégre ő uralkodik 15+ 4éve! Ja, hogy alkalmatlan a faszkalap, a hazudozáson és lopáson kívül semmihez sem ért? MIT SZOKTAK ILYENKOR DEMOKRÁCIÁBAN TENNI?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!