Migránskaraván Brüsszelbe: kiszámoltuk, mennyibe fog kerülni Magyarországnak

2024. szeptember 17. 09:44

Bizonytalan, valóban útnak indulnak-e valaha migránsbuszok Röszkéről Brüsszelbe. De ha mégis, felmerül a kérdés, vajon mennyibe kerülne Magyarországnak.

2024. szeptember 17. 09:44
Ciprus, migráció. Fotó: Sezgin Pancar / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP

Nyitóképünk csupán illusztráció! Fotó: Sezgin Pancar / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP

 

Szeptember elején a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára bejelentette, hogy

Magyarország az európai eljárásrend lefolytatása után felajánlja a migránsoknak, hogy ingyen Brüsszelbe szállítja őket, amennyiben Európai Unió arra kényszeríti Magyarországot, hogy engedje be az illegális bevándorlókat.

Rétvári Bence nyilatkozata egyértelmű válasz arra, hogy az EU-bíróság még a nyáron 200 millió eurós bírság megfizetésére kötelezte Magyarországot az uniós bevándorlási politika megsértése miatt. A tetejében további napi egy millió eurót szed be, amíg Magyarország nem tesz eleget az ítéletnek.

Ezt is ajánljuk a témában

Brüsszel polgármestere hevesen tiltakozott

A migránsbuszok kilátásba helyezése nem maradt visszhang nélkül. Brüsszel polgármestere, Philippe Close tiltakozott a tervezett lépés ellen és a belga miniszterelnökhöz fordult. „Az EU soros elnökségét betöltő magyar kormány nem riad vissza a provokációtól. Felhívom Alexander De Croo figyelmét arra, hogy blokkolja ezeket a buszokat a belga határon. 

Meddig tűrjük még a provokációkat egy általunk támogatott ország részéről"

 – fogalmazott. Talán ebből is látszik, hogy ugyancsak bizonytalan, valóban útnak indulnak-e valaha migránsbuszok Röszkéről Brüsszelbe. De ha mégis, felmerül a kérdés, vajon mennyibe kerülne Magyarországnak az ingyenes utaztatás.

Merthogy a kontót a magyar költségvetés állná, ezt Rétvári Bence egyértelművé tette. A kérdés megválaszolásához először is 

meg kellene becsülni, hány bevándorló utaztatása történhet meg. 

A 2015-ös év óta, amikor felállt a fizikai határzár, egymillió illegális határátlépési kísérletet akadályoztak meg a magyar rendőrök és határvadászok.

Két éve, 2022-ben naponta átlagosan 740-en, egy év alatt pedig összesen több mint 270 ezren próbáltak átjutni. A 2023-as esztendőben jelentősen emelkedett az illegális határátlépések száma, csaknem elérte a 380 ezret, ami 2016 óta a legmagasabb szám.

Mennyibe kerülne a migránsok utaztatása?

Az idén viszont fordulat állt be. A Frontex 2024 első félévében 10 642 határsértést vett nyilvántartásba a magyar–szerb határon, vagyis a fő csapásvonal jelenleg az északi helyett a nyugati határ. Azonban a korábbi évek tapasztalatai is azt mutatják, hogy a migrációs útvonalak dinamikusan változnak, ezért megalapozottan várható, hogy 

a közeljövőben ismét felértékelődik a magyar–szerb határ a migránsok körében.

Mindenesetre az elmúlt évek átlagát véve alapul évente 100 ezer egyedi illegális határátlépés valószínűsíthető. Ahogy az is, hogy a migránsbuszokat a Volán biztosítaná, mint állami cég. Ha abból indulunk ki, hogy egy csuklós járaton 50-60 ülőhely van – álló utasokat aligha lehetne szállítani nemzetközi forgalomban –, akkor azt kapjuk, hogy évente nagyjából 1500 buszt kellene indítani Röszkéről Brüsszelbe, ha a magyar kormány valóban az összes illegális migránst át akarja szállítani.

A Röszke–Brüsszel távolság oda-vissza 3000 kilométer. Ha száz kilométere vetítve 20 literes fogyasztással számolunk, akkor egy kanyar egy busszal nagyjából 300 ezer forintba kerülhet. 

Mindezt megfejelik az autópályadíjak, illetve a buszsofőr napi díja és elszállásolásának költsége. Ha ezeket is belekalkuláljuk, 

egy migránsbusz alsó hangon 400 ezer forintot emészthet fel.

Ebből kellene tehát mondjuk 1500-at kiállítani évente, ami összesen 600 millió forint körüli összeget jelentene. Hangsúlyozzuk, hogy ez egy durva, elnagyolt számítás, de kiindulási pontként körülbelül helytálló.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csapláros
2024. szeptember 18. 00:14
3baljoska61 2024. szeptember 17. 14:41 ..."Addig erőltetitek ezt a sz@rt, hogy Nyugat-Európa Magyarországra küldi az összes kitoloncolásra váró migránst!"... KURVÁRA FOSOL, BAZDMEG. 1. a határokat lezárjuk. Vízumkényszer bazdmeg, az összes nyugatról ide jövőnek. 2. a migrik menet közben fogják legyilkolni az összes nyugati sofört, vonatvezetőt, akik egy ottanihoz képest SZEGÉNY és GYAUR "juhakolba" akarnák őket kényszeríteni.
szilvarozsa
2024. szeptember 17. 22:29
Mondjuk 10.000 Ft/ migri. Ennyit egy nap alatt felzabálnának. Simán megérné buszoztatni őket.
herden100
2024. szeptember 17. 16:46
🤭🤭🤭
falcatus-2
2024. szeptember 17. 15:58
falcatus-2 2024. szeptember 17. 10:07 Vasút miért nem jó? Egy szerelvény (1200 fő) bőven elég lenne kobi40 2024. szeptember 17. 10:16 Egyiket sem engedik át! Orbánék blöffölnek!" Milyen alapon tagadhatnák meg? abból lenne nagy botrány.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!