Migránsok buszoztatása: máshol ez teljesen bevett, mindennapos gyakorlat

2024. szeptember 13. 12:06

Nem magyar találmány, hogy az illegális bevándorlókat buszokra rakják.

2024. szeptember 13. 12:06

Nyitókép: Rétvári Bence a migránsok szállítására szánt buszokkal. (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Nem magyar találmány migránsok buszoztatása: évek óta utaztatnak bevándorlókat liberális városokba – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzet a Migrációkutató Intézet elemzése alapján. A lap emlékeztet: az Európai Bíróság szerint Magyarország uniós jogot sértett azzal, hogy korlátozásokat vezetett be az illegális migránsok kezelése kapcsán, hazánkra pedig kétszázmillió eurós bírságot szabott ki, amely naponta újabb egymillió euróval növekszik, ha a jogsértés továbbra is fennáll. A kormány erre válaszul jelentette be, hogy buszokkal fogják az illegális bevándorlókat Brüsszelbe szállítani. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ahogy Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter fogalmazott: „Ha Brüsszel továbbra is egy olyan szabályozást akar kikényszeríteni Magyarországtól, amely nem teszi lehetővé a migránsok feltartóztatását a határon, akkor minden migránsnak fel fogjuk azt ajánlani a magyar határon, hogy az európai eljárásrend betartását követően önkéntesen és ingyenesen Brüsszelbe szállítjuk." Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy Brüsszel mintegy 2 milliárd euróval, azaz mintegy 800 milliárd forinttal tartozik Magyarországnak, ugyanis hazánk ennyit költött 2015 óta határvédelemre.

Brüsszel polgármestere bepánikolt a magyar ötlettől, amit Hadja Lahbib belga külügyminiszter durva provokációnak nevezett. A Migrációkutató Intézet ugyanakkor rámutat, 

 a módszer egyáltalán nem ismeretlen: több Mexikóval határos amerikai állam is alkalmazza, tiltakozva a demokrata Fehér Ház bevándorláspárti politikája ellen.

Ezek az államok már évek óta szállítja a migránsokat a bevándorláspárti nagyvárosokba, köztük Washingtonba, New Yorkba,  Chicagóba,  Philadelphiába, Denverbe és Los Angelesbe.

A republikánus Greg Abbott vezette Texas 2022 áprilisa óta több mint 119 ezer migránst szállított az ország nagyvárosaiba. A helyzet súlyosságát a számok is jelzik: az állam 2021 márciusában indította el Lone Star nevű műveletét, melynek keretében már több mint 518 ezer illegális bevándorlót fogtak el, a letartóztatott bűnözők száma pedig a 46 ezret is meghaladta.

Az intézet elemzésében hangsúlyozza: 

a texasi kormány egyértelműen Joe Biden elnök és Kamala Harris alelnök nyitott határok politikáját okolja a migránsválságért.

Greg Abbott többször hangsúlyozta: az illegális bevándorlás éppen azokat az államokat sújtja, melyek nemet mondanak a bevándorlásra. „Az Egyesült Államok fővárosába küldjük őket, ahol a Biden-kormányzat azonnal képes lesz kielégíteni azoknak az embereknek a szükségleteit, akiket átengednek a határukon” – fogalmazott a kormányzó,

A szintén republikánus Davis Spiller texasi képviselő szerint a módszerrel fel tudják hívni a figyelmet a határmenti helyzet súlyosságára, amelynek egyébként hamar meglett az eredménye: Chicagóba például több mint 33 ezren érkeztek, és januárban a téli hidegre hivatkozva J. B. Pritzker, Illinois kormányzója a migránsok szállításának leállítását kérte. A szintén demokrata Jared Polis coloradói kormányzó pedig pénzügyi segítséget kért az amerikai vezetéstől.

Újra nő a nyomás

A Migrációkutató Intézet adatai szerint egyébként a tavalyi évvel összehasonlítva Magyarország déli határon csökkentek az érkezésszámok, de az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) adatai szerint így is közel 15 ezren választották eddig 2024-ben a balkáni útvonalat. A csökkenés oka, hogy tavaly október végén a szerb rendőrség és csendőrség összehangolt műveleteket hajtott végre, miután a migráció irányítását immár teljes egészében felfegyverzett embercsempészcsoportok vették át, közülük egykori afgán tálib harcosok is.

A szerb csendőrség azonban már nincs jelen a terepen, a migrációs nyomás pedig folyamatosan nő

 – húzta alá elemzésében az intézet. Míg  2024 első hetében mindössze egy megakadályozott, tiltott határátlépés történt, ez a szám a 31. héten már 295, a 32. héten pedig 249 volt. A magyar–szerb határra zömében olyan konfliktusövezetekből érkeztek a migránsok, mint Szíria és Afganisztán.

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Treeoflife
2024. szeptember 13. 19:07
Hát igen.... De még nem fordult elő, hogy a nyugat ekkora majrét és pánikot mutasson a szeretett és pátyolgatott bevándorlói ellen. Durva provokációnak nevezik a bevándorlók buszokkal történő szállítását hozzájuk, azt, amit 2015-ben saját autókkal végeztek a németek, osztrákok, hollandok. Vajon mi történt náluk, hogy ekkora fordulat következett be? Talán csalódtak a plüssmacival fogadott kedvenceikben? Mi figyelmeztettük őket, nem hallgattak ránk.
Mich99
2024. szeptember 13. 14:14
És nem csak belső határok nincsenek az USÁ-ban, de "BRÜSSZELI TÖRVÉNYEK" sincsenek amelyek szerint visszatoloncolhatják a migránst az "első államba"... egy ilyen "törvényt" ott a Legfelsőbb Bíróság többszörösen alkotmányellenesnek nyilvánított volna!
Namond
2024. szeptember 13. 14:12
Tényleg migránstábor épül Vitnyéden?
Mich99
2024. szeptember 13. 13:56
Természetesen NAGYON hülye ötlet beregisztrálni őket Magyarországon! menjenek "a mi tudtunk nélkül", ahogy tudnak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!