Megnyitották az óbudai korrupciós botrány aktáit: megszólalt a letartóztatott alpolgármester!

2024. szeptember 04. 08:47

A hatóság szerint Czeglédy száz-, míg Kiss tizennyolcmillió forintot tehetett zsebre.

2024. szeptember 04. 08:47
null

Nyitókép: Földházi Árpád / Mandiner archív

Czeglédy Gergő, az óbudai alpolgármester, letartóztatása után tagadta a neki felrótt bűncselekményeket, és azt is, hogy százmilliós kenőpénzt kapott volna. Vallomása azonban, amelyet a Magyar Nemzet ismertetett, számos érdekes részletet fed fel. Kiderült például, hogy Czeglédy személyesen ismeri a botrány több érintettjét, beleértve a Kiss Lászlót lebuktató titokzatos feljelentőt és a baloldal egyik fontos háttéremberét, akivel egy bizalmas találkozót is tartottak.

Az önkormányzatot megrázó korrupciós ügy feltárásában a hatóságot jelentős mértékben segítette egy titokzatos informátor, aki még 2021 decemberében tett vallomást a III. kerületi bűnügy több szereplőjéről, köztük Kiss László polgármesterről is. Az informátor akkor elmondta, hogy az ügy szereplői Kisst „főnöknek” nevezték, és azt állították, hogy „megy a pénz” a polgármesterhez. Ezek az információk nagy lendületet adtak az eljárásnak, ám Kiss meggyanúsításához egy közeli bizalmasának vallomására is szükség volt.

Az első gyanúsítottakat idén márciusban fogták el, köztük a baloldal fontos háttéremberét, P. Gábort, valamint D. Róbertet és F. Lászlót, Kiss bizalmasát és felesége korábbi üzlettársát. Az utóbbi két személyt azóta már kiengedték, miután a lap információi szerint vallomást tettek.

Ezt követően, júniusban a nyomozó ügyészek elvitték Czeglédy Gergőt, augusztus 14-én pedig Kiss Lászlót is őrizetbe vették.

Mindkettőjüket vesztegetéssel gyanúsítják. A hatóság szerint Czeglédy száz-, míg Kiss tizennyolcmillió forintot tehetett zsebre. Mindketten ártatlannak vallják magukat, akárcsak P. Gábor, és emellett jelezték, hogy abszurdnak tartják a gyanúsításokat.

A Központi Nyomozó Főügyészség szerint Czeglédy százmilliós kenőpénzt kapott azért, hogy hivatali helyzetét felhasználva közbenjárjon bizonyos reklámberendezések fennmaradásához és további használatához szükséges engedélyek megszerzésében. A vesztegetési pénz eredetét és célját fiktív szerződésekkel próbálták leplezni.

Czeglédy a nyomozási bíró előtt mindezeket tagadta, bár elismerte, hogy ismeri az ügy több szereplőjét. Vallomásában arról is beszélt, hogy P. Gábor hozta össze egy férfival, aki később ellene vallott, és akire nagy valószínűséggel az ügyészség korábbi közleménye is utal. A találkozón az önkormányzat által megemelt adókról beszélgettek, de 

Czeglédy hangsúlyozta, hogy semmilyen törvénytelenség nem hangzott el, és ő nem juttatott senkit jogtalan előnyhöz.

Az alpolgármester vallomásában utalt arra is, hogy a titokzatos feljelentő, aki elindította az eljárást, egy bűncselekmény alól próbálta magát kimenteni. Czeglédy szerint a feljelentő állításai megbízhatatlanok, mivel az eljárás alapját egy szavahihetetlen ember vallomására építik.

A botrányról az Anonymous három évvel ezelőtti kiszivárogtatásai révén szerzett róla tudomást a közvélemény. Az ügyben már tizenhat gyanúsított van, köztük Kiss László polgármester és Czeglédy Gergő alpolgármester. Az eljárás nemcsak a feljelentő vallomásaira, hanem számos más bizonyítékra is épül.

***

Kapcsolódó vélemény

undefined

Demokratikus Koalíció

Facebook

Idézőjel

Nem hagyhatjuk, hogy lejárassák, nem hagyhatjuk, hogy lecsukják!

 

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2024. szeptember 04. 13:14
Kiss et a 18 milliójaval! Mar bosszankodhat, hiszen 100ért mas lenne a helyzet. Felesége, ciatimike? Várunk.
oberennsinnen49
2024. szeptember 04. 10:21
Kiss László ügyében: Nincs koronatanu, csakúgy, mint a Schadl-ügyben Völlner Pál ellen. Valaki hallott beszélgetéseket, amikben ezt meg ezt mondták. Khmm... A rendőrségnek, ügyészségnek MINDENEKELŐTT AZ ALIBIKET KELLETT VOLNA ELLENŐRIZNIE. Mikor hallotta, hely, nap, óra, perc. Ebben az órában a hallottakat "elmondók" hol tartózkodtak. ha csak egyről kiderül, nem hallhatta X.-től az inkriminált mondatokat, mert az illerő abban az időpontban NEM BESZÉLHETETT Y-NAL, mert Y. vagy X. éppen itt és itt tartózlodott. A cellainfók azonosítása szintén döntő - lenne, ha nem kitervelt lejáratás(ok?!) ról lenne szó. Szerintem Völlner Pál ellen nincs döntő bizonyíték, és amennyire hézagosan átfutottam, Kiss László ellen sincs. De van olyan lejáratás is, hogy a gyanúba kevert szemény nem is tud az ellene zajló provokációról. Szóval: kétszer mérj, míg egyszer vágsz. Ugyanez a kör, ha azt mondom, hogy az EU "jogállamisági, demokráciadeficites" eljárásai Magyarország ellen: hiper aljasság. +Pénzlopás.
chief Bromden
2024. szeptember 04. 09:31
A DK most átböngészi a nyilvántartását, hogy megfizették-e a részüket?
bagira004
2024. szeptember 04. 09:26
Körmösökre teljes vagyon elkobzást , vádban felsorolt ügyeket évtizedekig folytatták .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!