„Megalázták a magyarokat” – újra kimutatta a foga fehérjét az EU

2024. szeptember 24. 11:03

A Spar mellé állt az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága.

2024. szeptember 24. 11:03

A nyitókép illusztráció. Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az uniós bíróság szerint előrébb való a profit, mint az, hogy válság idején a nehezebb helyzetben lévő emberek is hozzájuthassanak az alapvető élelmiszerekhez. „Luxembourgban megalázták a magyarokat” – vélekedett a Magyar Nemzetnek adott interjúban a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke az úgynevezett Spar-ítéletről.

A lapban kedden megjelent interjúban Rigó Csaba Balázs tagadta, hogy a Spar ellen indított GVH-vizsgálat hatósági megtorlás lenne, és megjegyezte, hogy az általa vezetett szervezet úgynevezett utóvizsgálatot indított a Sparnál a cég több korábbi vállalása miatt. „Ahhoz nincs közünk, hogy lépésünk nagyjából egybeesett egy uniós bírósági döntéssel, amely éppenséggel a Spar egyik pere kapcsán tartalmazott a magyar államra nézve hátrányos döntést” – fogalmazott.

A magyarok elleni ítéletről

Felidézte, hogy az EU luxembourgi székhelyű bírósága szeptember 12-én közzétett ítélete szerint a magyar kormány megsértette az uniós jogot, amikor 2022-ben előírta, hogy a hazai boltok megfelelő mennyiségben tartsanak készleten ársapkás termékeket.

A Spar ezt nem mindig tette meg, ezért 2023-ban megbírságolták, ami miatt a boltlánc pert indított Magyarországon. Hozzátette, hogy a jogvita úgy került az unió bíróságához, hogy az eljáró hazai törvényszék kiküldte azt.

„Rögzítem először is, hogy az ügyben a GVH semmilyen formában nem vett részt. Véleményem ugyanakkor nagyon is van róla. Mint azt korábban leszögeztem, az ársapkák bevezetése kemény beavatkozás volt a versenyviszonyokba, ilyen intézkedés pedig csak különleges körülmények között és kizárólag átmeneti jelleggel alkalmazható. A kormány akkor döntött az ársapkák mellett, amikor vágtató infláció volt, s garantálni kellett, hogy legalább az alapvető élelmiszerekhez hozzájuthassanak a fogyasztók megfizethető áron. Hús, cukor, tej, olaj, liszt és még sorolhatnám. A kormányzati döntés akkor – megítélésem szerint – helyes, szociálpolitikai szempontból érthető volt, és ami a legfontosabb, a magyar emberek érdekét szolgálta.

Ezek után az elmarasztaló uniós ítéletről csak azt mondhatom: megalázták a magyar fogyasztókat, és nem csak őket, az állami fogyasztóvédelmi szakembereket is.

Az uniós bíróság szerint ugyanis előrébb való a profit, mint az, hogy válság idején a legnehezebb, kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek is hozzájuthassanak az alapvető élelmiszerekhez”

– fejtette ki a versenyhivatal elnöke az interjúban.

Hangsúlyozta, hogy a kormánynak, legyen szó bármely ország bármely kormányáról, felelőssége, hogy megvédje az ország lakosait a váratlan, súlyos következményekkel fenyegető gazdasági helyzetektől. A cél eléréséhez az ársapka időszakos alkalmazása megfelelő eszköz volt – tette hozzá.

Közölte azt is, hogy a Spart 2020-ban számos szabályszegésen érte a versenyhivatal: a cég visszaélt jelentős piaci erejével a beszállítók kárára.

A GVH a jogsértés megállapítása mellett kötelezte a Spart vállalásainak teljesítésére, amely összesen 1,7 milliárd forint értékű intézkedéscsomagot tartalmazott, például azt, hogy a vállalat új, regionális beszállítói rendszert alakítson ki, növelje a magyar kistermelők értékesítési lehetőségeit, és munkahelyeket hozzon létre. Most azt vizsgálják, hogy a Spar maradéktalanul és határidőre teljesítette-e a vállalásában foglalt intézkedések megvalósítását – mondta Rigó Csaba.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2024. szeptember 24. 13:08
Elöbb-utóbb rá fogunk jönni, hogy a Nyugat sem jobb, mint a szovjetek voltak. A birodalmak nagyon hasonlítanak egymásra, bármelyik korból valók is. A lényegük mindig a kisebb népeken való élösködés.
2024. szeptember 24. 13:02 Szerkesztve
"Szürke Testvérek 2024. szeptember 24. 12:46 A magyar bírói testület még mindig egy libsi-komcsi viperafészek," Most akkor libsi vagy komcsi? Vagy csak azért, mert a hírtévén a tudósklubban néhány komcsi kitalálta ezt a jól hangzó bélyeget.
lemez
2024. szeptember 24. 13:00
Nem vásárolunk a sparba.Kész.Legdrágább multi.
2024. szeptember 24. 12:54 Szerkesztve
Hát, én már kerülöm a SPAR-t, miután kiszivárgott, hogy keveslik a profitot és sokallják az extraadót. Extraprofithoz extra helyzetben kötelesek hozzájárulni, ha nem tetszik nekik, lehet csomagolni. Érdekesebb lenne a cikk, ha a tulajdonosi háttérről kiderülni a globcsi érdekeltség és a kormánybuktatásban való érdek. Gondolom a hálózatra kapcsolt időszakban messze nem kellett ennyit befizetniük a büdzsébe, ezért támadnak minket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!