Ide vezethet a fiatalok telefonhasználata: sötét jövőt vázoltak a kutatók

2024. szeptember 04. 07:18

A magyar társadalom jelentős része, 85%-a támogatja a mobil telefonok iskolákban való korlátozását.

2024. szeptember 04. 07:18
Young male college students studying in cafe

Nyitókép: Science Photo Library via AFP

A szakpszichológusok egyöntetűen helyeslik a kormány döntését az okoseszközök iskolai használatának korlátozásáról, mely szerintük számos pozitív hatással járhat. A témát kutató szakértők szeirnt az intézkedés által „a mentális zavarok, a függőség és az internetes zaklatás” csökkenése várható, továbbá a fiatalok újra felfedezhetik az élő, személyes kapcsolatok fontosságát. A szakmai mellett a társadalmi támogatottság is jelentős, ugyanis a felmérések szerint magyar társadalom jelentős része, 85%-a támogatja az intézkedést – írta meg a Magyar Nemzet.

Nevelnek a digitális eszközök?

Hal Melinda klinikai szakpszichológus egy keddi sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az oktatási intézményeknek nemcsak az oktatás, hanem a nevelés és a biztonságos fejlődés biztosítása is feladatuk. „Nem jó, ha a digitális eszközök nevelik a fiatalokat” – mondta. A szakember szerint a túlzott mobilhasználat káros hatással van a mentális készségekre, különösen, ha a gyerekek már fiatal korban korlátlanul hozzáférnek ezekhez az eszközökhöz, és azokon keresztül káros, romboló tartalmakhoz is.

Hal Melinda kiemelte, hogy a mentális zavarok már „minden negyedik fiatalt érintik” valamilyen formában, ennek a megállítása pedig az évtized egyik legnagyobb kihívása lesz. A pszichológus szerint a kormány intézkedése az első lépés lehet ezen az úton. A szakvélemény szerint 

az iskolai digitális kultúra oktatása fontos, de nem a diákok saját eszközein keresztül, mivel ez elterelheti őket a tanulástól. 

A szakpszichológus emelett rámutatott, hogy a digitális eszközök akkor lehetnek hasznosak, ha a fiatalok biztonságosan és megfelelő módon használják azokat. A kormány rendelete várhatóan mérsékli az iskolai zaklatások számát is, különösen az online zaklatásokét, amelyek az esetek több mint 80%-át teszik ki. Hal Melinda szerint támogatandó, hogy a tanárok csak akkor használják a digitális eszközöket, ha azok valóban a diákok fejlődését segítik. „A versenyképességet nem a digitális eszközök túlzott használata fogja biztosítani, hanem a kreativitás és a szimbolikus gondolkodás kialakítása” – tette hozzá.

A Kopp Mária Intézet felmérése szerint a digitális eszközök már igen korán, akár hatéves kor előtt megjelennek a gyermekek életében, noha a szülők többsége ezt nem tartja szükségesnek. Az online tartalmak veszélyességével a szülők 80%-a tisztában van, de csak minden második család alkalmaz valamilyen védelmi intézkedést.

Az UNESCO és az ENSZ 2023-as jelentése megerősíti, hogy az okoseszközök túlzott használata rontja az oktatási teljesítményt és a gyermekek érzelmi stabilitását. Európa több országa, köztük Franciaország és Svédország már korábban lépett a mobiltelefonok iskolai korlátozása érdekében, és a magyar társadalom is nagy arányban támogatja ezt a törekvést.

Figyelemzavar és romló szociális készségek

A gyermek- és serdülőkori mentális zavarok elterjedésének két fő oka a diszfunkcionális családi háttér és a korlátlan képernyőhasználat – mutatott rá Perczel-Forintos Dóra, a Semmelweis Egyetem tanszékvezetője. A telefonfüggőség figyelemzavarokhoz és romló szociális készségekhez vezet, ami akadályozza a társas kapcsolatok kialakulását. 

A mobilhasználat eltereli a tanulók figyelmét a tananyagról, és rontja az iskolai teljesítményt

 – emlékeztetett a szakértő, hozzátéve, hogy különösen a lányok veszélyeztetettek ebből a szempontból.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kybon
2024. szeptember 04. 10:26
Adják vissza a telót azonnal! Hogy minél több Mérővera-formátumú bolondnő vergődjön mindenfelé!
rizseslecso07
2024. szeptember 04. 07:55
Hajrá srácok, gyerünk a tiktokra. Zacskót a fejre, a győztes kap majd egy egysoros hírt.
lendvaiildiko
2024. szeptember 04. 07:52
Kialakítják a bitrobotokat. A gyermekbe születését követő néhány esztendő után egy kártya-adatfogadó szerkezetet ültetnek be. Ma még szükséges a mobiltelefon, hogy a tartalom szerkesztők manipulálják és átalakítsák a felnevelkedő nemzedék tudatát, viselkedését, atomizálják, vezethetővé tegyék az emberi társadalmakat. Egy idő után már leplezetlen módon beültetik a fogadó szerkezetet. A gyermek életében ez olyan lesz, mint a keresztelés / körülmetélés, később kártya/chip csere, ez olyan, mint az első áldozás, konfirmáció, felnőtt korra kapja meg a bitrobot chipet és remek módon irányítható lesz a társadalom.
2024. szeptember 04. 07:49 Szerkesztve
Ez olyan egyszerű, mint az 1X1: a kapzsi és alattomos tech cégek függőséget okozó alkalmazásokat készítenek, hogy lehúzzanak bárkit, mivel nincsenek erkölcsi gátlásaik, akár a gyerekeket is. A közösségi oldalak a magas képernyőidőt reklámpénzekre váltják, a játékok vagy reklámozásra használják a gyereket, vagy a mikrotranzakciókkal egy kis zsebpénzt húznak le, de sok kicsi sokra megy. A függő pedig sík ideg lesz, ha nem jut hozzá a függősége tárgyához, ahogy a bagós tanár ideges, ha nem tudott kimenni cigizni, vagy az alkesz tanár ordít, mert már 4 órája nem ihatott, a gyerek is előveszi a mobilját, ha lehetősége van rá, mert a függés kényszeríti az elméjét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!