Az Euronews sem érti: Európa számos országában korlátozták az iskolai mobilhasználatot, mégis csak Magyarországon van balhé belőle

2024. szeptember 03. 14:34

Hollandiában például ettől a héttől kezdve az általános iskolások már nem vihetnek be telefont az osztályterembe.

2024. szeptember 03. 14:34
null

Nyitókép:  MTI/EPA/Cristobal Herrera

Több ezren tiltakoztak egy budapesti iskolaigazgató elbocsátása ellen, miután nem volt hajlandó bevezetni az okostelefon-tilalmat. Közben azonban más európai országok is bevezetik a tiltást, írja az Euronews, amely a múlt héten kirobbant budapesti tüntetéshullám kapcsán sorra veszi a többi országban uralkodó szabályozást.

Ezt is ajánljuk a témában

Hollandiában például ettől a héttől kezdve az általános iskolások már nem vihetnek be telefont az osztályterembe. A holland középiskolai osztálytermekben már januárban életbe lépett a tilalom.

Az iskolák szabadon dönthetnek arról, hogy miként vezetik be a telefontilalmat. Ha a mobiltelefont a tananyag szempontjából szükségesnek tartják, például egy médiaműveltségről szóló órán, az iskola kivételesen engedélyezheti.

A szabályozás szerint az iskola kivételt tehet az egészségügyi okokból vagy fogyatékosság miatt rá szoruló diákok esetében is.

Dániában is Mette Frederiksen miniszterelnök támogatja az okostelefonok iskolai használatának korlátozását, több iskolaigazgatóval egyetemben. Az intézkedés pártján állók azt remélik, hogy ez javítja majd a mentális egészséget és a diákok közötti kapcsolatokat. Az esbjergi gimnáziumban a diákoknak egy „telefonszéfbe” kell tenniük a telefonjaikat.

Franciaországban 200 középiskola kísérletezik az okostelefonok betiltásával, és arra kérik a diákokat, hogy a szekrényükben tárolják azokat.

A diákok a szünetekben hozzáférhetnek a telefonjaikhoz. A laptopmentes középiskolákat azonban 2025 januárjára minden iskolára kiterjeszthetik az országban.

Görögországban szeptember 11-én kezdődik a tanév. Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök bejelentette a telefonok betiltását az iskolákban, és a diákoknak a tanítási órák alatt a táskájukban kell tartaniuk a telefonjaikat.

A miniszterelnök szerint a telefonok negatívan befolyásolják a tanulási folyamatot, és figyelemeltereléshez vezethetnek.

A francia nyelvű Vallóniában és a fővárosban, Brüsszelben mintegy 373 iskolában vezettek be szigorítást az okostelefonok használatára Belgiumban.

A diákokat figyelmeztették, hogy ha elkobozzák a telefonjukat, a szüleiknek kell érte menniük.

A Liege melletti Seraingban található Athénée Royal de l'Air Pur egyik diákja azt mondta: „azért vagy ott, hogy tanulj, nem azért, hogy a telefonodat nézegesd. Szerintem jó ötlet a mobiltelefonok betiltása”.

A tilalmat tavaly megerősítették, amikor egy diákot megdorgáló tanárról készült videófelvételt tettek közzé az interneten a diák tudta nélkül. Az Athénée tanulmányi vezetője kifejtette, hogy az eset „hatással volt a tanár lelkiállapotára, és károkat okozott”. Giuseppe Valditara olasz oktatási miniszter a múlt hónapban jelentette be a mobiltelefonok kitiltását a tantermekből. A mediterrán ország általános és középiskoláiból kitiltják az okostelefonokat.

 

 

Összesen 170 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szuperszig
2024. szeptember 06. 10:51
Talán Európa számos országának nincs ilyenen balfasz ellenzéke, ami az országa ellen dolgozik.
ihavrilla
2024. szeptember 05. 09:30
Tüntetéshullám?, Na ne túlozzunk!!
Ízisz
2024. szeptember 04. 08:09
Z. A Magyar politikában, közéletben nincs ellenzék... A jobboldali, nemzeti kormánynak ellensége van... Ez Szégyen A Baloldali Ellenségre Nézve!!! Ilyen a világon nincs sehol, hogy ne legyen egy közös minimum!!! Ezért hazaárulók!!!, a külföldről lefizetett dollárellenség és a támogatóik is!!! Csalással, hazugságokkal, mocskolódásokkal akarnak kormányra kerülni, mert jobbak nem tudnak lenni!!! 💯❗
Nimril
2024. szeptember 04. 01:15
Pedig nem nehéz ezt kibogozni. Nekünk van a legtehetségtelenebb, legötlettelenebb, a megbízóikat leggátlástalanabbul kiszolgáló ellenzékünk, egy hazátlan, mindenszarista "független-objektív" sajtóval a hátuk mögött. Nem lebecsülendő persze a kádárizmusból örökölt mindenszarista proli szemlélet sem, a "nyugaton minden jobb" attitűddel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!