Financial Times: Orbán Viktor kezében van az EU külpolitikájának kulcsa

2024. szeptember 16. 09:54

A szankciók időtartamának akár határozatlan időre való meghosszabbításához a tagállamok egyetértése szükséges – írta a neves brit lap.

2024. szeptember 16. 09:54

Nyitókép korábbi felvétel. Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Orbán Viktor ismét a kezében tartja az EU külpolitikájának kulcsait – csakúgy, mint az USA és az IMF Ukrajnának nyújtott segélyeinek feloldását – írta a Financial Times. A lap emlékeztetett, hogy a G7 vezetői júniusban megállapodtak abban, hogy közösen 50 milliárd dollár kölcsönt adnak Ukrajnának a befagyasztott orosz állami vagyonból származó jövőbeni haszon fedezetével. Az EU és az USA egyenként 20 milliárd dollárt biztosít, további 10 milliárd dollárt oszt meg maga között az Egyesült Királyság, Kanada és Japán – tették hozzá.

Washington garanciákat kért

A cikkben emlékeztettek, Washington sziklaszilárd garanciákat kért arra vonatkozóan, hogy az orosz eszközök, amelyek többsége az EU-ban van, zárolva maradnak mindaddig, amíg Oroszország jóvátételt nem fizet. 

Uniós tisztviselők szerint az Egyesült Államok megnyugtatása érdekében az Európai Bizottság lehetőséget ad az EU-nagyköveteknek 
arra, hogy 

a szankciók időtartamát 36 hónapra, vagy határozatlan időre meghosszabbítsák.

Bármilyen döntéshez mind a 27 tagállam egyetértése szükséges. A magyar uniós nagykövet azonban már jelezte, hogy a szankciók kiterjesztése vezetői kérdés lenne – ami további befolyást jelent a magyar miniszterelnöknek, aki korábban megvétózta az ukrajnai segélyt. 

Az EU-nak még ez év végéig el kell fogadnia hiteljavaslatait, vagy elveszíti a lehetőséget, hogy minősített többséggel hozzon döntést

 – húzta alá a Financial Times.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a Mandiner.hu számára.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Héja
2024. szeptember 16. 17:28
Közönséges sikkasztást Magyarország ne támogasson. A visszavágásra az oroszoknak számtalan eszközük van.
Isten jobb keze
2024. szeptember 16. 13:22
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Kovács Ubul
2024. szeptember 16. 12:45
Nem azt mondták, Feri: "Az Oroszország ellen bevezetett szankciók, főként a befagyasztott orosz vagyonelemek ügyében egy új tervvel álltak elő Brüsszelben: hosszabb időszakra élesítenék a Moszkvára kivetett korlátozásokat, hogy limitálják a tagállamok, leginkább Magyarország lehetőségét a vétózásra."
Kovács Ubul
2024. szeptember 16. 12:42
Financial Times: Vlagyimir Putyin markában van Orbán Viktor töke
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!