Amikor Németországban visszaállítják a belső határellenőrzést, nehéz figyelmen kívül hagyni, hogy mindvégig igazunk volt

2024. szeptember 12. 21:04

Miért van az, hogy amikor mi megvédjük a határainkat, akkor minket megbüntetnek, de amikor más uniós országok teszik ugyanezt, az valahogy indokolt?

2024. szeptember 12. 21:04
Kovács Zoltán
Kovács Zoltán
Facebook

Nyitókép: MTI/EPA/Toms Kalnins

„A magyar kormányt évek óta bírálják az illegális migrációval kapcsolatos kemény álláspontja miatt, valamint azért, mert folyamatosan hangsúlyozzuk az európai külső határok védelmének fontosságát. Azzal vádoltak bennünket, hogy túl szigorúak vagyunk, hogy «falakat» építünk «hidak» helyett. Most azonban, hogy Németország bejelentette a belső határellenőrzés újbóli bevezetésének tervét, úgy tűnik, hogy azok, akik egykor elutasították a megközelítésünket, most megtették a magukét. Vicces, hogy néhány év – és egy migrációs válság – hogyan változtatja meg a véleményünket, nem igaz?

Az illegális migráció megfékezése érdekében Németország szeptember 16-tól szigorítja az ellenőrzéseket a szárazföldi határain, aminek célja az ország védelme a biztonsági kockázatoktól, valamint a közrend fenntartása. De tisztázzuk: ez nem csak német ügy – ez schengeni kérdés. És ahogy a 2015-ös migrációs válság óta mondjuk, ha az Európai Unió nem tudja biztosítani külső határait, akkor a schengeni térségen belüli szabad mozgás nem tartható fenn.

Németország új megközelítésével úgy tűnik, hogy régóta hangoztatott figyelmeztetéseink tagadhatatlan valósággá váltak.

A magyar kormány mindig is hangsúlyozta, hogy a schengeni térség sérthetetlenségének kulcsa a külső határok szilárd védelme. Orbán Viktor már 2015-ben kristálytisztán kijelentette: biztonságos külső határok nélkül a schengeni rendszer összeomlik. 

Ma, amikor Németországban visszaállítják a belső határellenőrzést, nehéz figyelmen kívül hagyni, hogy mindvégig igazunk volt.

Ennek ellenére Brüsszelben még mindig kettős mércét alkalmaznak a határvédelmi erőfeszítéseinkkel szemben. Míg Magyarországot megbírságolják és kritizálják a határai védelméért, addig mások, például Németország, nem szembesülnek ilyen visszásságokkal, amikor hasonló intézkedéseket vezetnek be. A képmutatás égbekiáltó.

Miért van az, hogy amikor mi megvédjük a határainkat, akkor minket megbüntetnek, de amikor más uniós országok teszik ugyanezt, az valahogy indokolt?

Ráadásul Magyarország mintegy kétmilliárd eurót költött az EU külső határainak védelmére, és mindezt az Európai Unió pénzügyi támogatása nélkül tettük. Az, hogy ezt a terhet egyedül kell viselnünk, miközben más tagállamok hozzájárulás nélkül részesülnek erőfeszítéseinkből, egyszerűen elfogadhatatlan. Elkötelezettek voltunk és maradunk nemzetbiztonságunk és egész Európa integritásának védelme mellett, de nem fogunk visszariadni attól, hogy kompenzációt kérjünk ezekért az erőfeszítésekért. És készen állunk arra, hogy jogi csatát folytassunk Brüsszellel, ha arra kerül a sor.

Németország közelmúltbeli határellenőrzési bejelentése megerősíti a kemény igazságot:

biztonságos külső határok nélkül a belső ellenőrzések elkerülhetetlenül kudarcot vallanak. 

Ahogy Magyarország közel egy évtizede állítja: a schengeni térség csak akkor működhet, ha Európa külső határai biztonságosak. Ezt már többször elmondtuk, és most mindenki világosan láthatja a bizonyítékot.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
stormy
2024. szeptember 15. 07:55
"nehéz figyelmen kívül hagyni, hogy mindvégig igazunk volt" kurvára mindegy kinek van igaza. az nem mindegy, hogy ki elég erős ahhoz hogy a hazugságot igazsággá tegye.
pandalala
2024. szeptember 15. 06:54
dehát .... jól értem? állítólag csak annyi, hogy aki regisztrált menedékkérő, azt visszaküldik oda, ahol regisztrált.. aki meg, "csak úgy", szimpla illegális, az beadhatja a menekült-kérelmeét! .... Aztán, sosem tudják majd elküldeni ... pont úgy mint a legutóbbi egyik késelőt!! .... :-(( politikusok!! ehh, .. :mad: :-(
grad
2024. szeptember 14. 11:33
A józan ész mostanság tótágast áll. Elképesztő, hogy ilyen hülyék kezében van a hatalom arrafelé.
radagast
2024. szeptember 14. 10:14
A Németek a saját jólétükért a gyerekeik jövőjét is eladták.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!