Szia uram! Egy kis nemzeti összetartozás 4 milliárdért?

2024. augusztus 05. 20:16

A hétvégén gyakorlatilag minden előzetes tervezés nélkül sikerült eljutnom a sátoraljaújhelyi Nemzeti Összetartozás Hídjához, legújabb nerzeti büszkeségünkhöz.

2024. augusztus 05. 20:16
Gudics Balázs
Gudics Balázs
Facebook

Nyitókép: Magyarország Kormánya/Facebook

„Szia uram! Egy kis nemzeti összetartozás 4 milliárdért?

A hétvégén gyakorlatilag minden előzetes tervezés nélkül sikerült eljutnom a sátoraljaújhelyi Nemzeti Összetartozás Hídjához, legújabb nerzeti büszkeségünkhöz.

Ezt is ajánljuk a témában

A híd a szeles idő miatt (legalábbis erre tippeltünk) le volt zárva, így csak a távolból sikerült megnézni az egyébként 5000 Ft-os belépő ellenében látogatható, világrekorder kötélhidat. 

A híd kétségtelenül impozáns látványt nyújt, ez nem vitás; és annak is talán mindenki utána tud olvasni, hogy a világon található többi hasonló hídhoz képest milyen drágán épült, ezért inkább csak a saját, helyben született meglátásaimat osztom meg Veletek:

 Egyrészt itt van ez a két, eddig erdővel borított hegyoldal, amit a híd kedvéért gyakorlatilag teljesen legyalultak. És mivel a hidat ún. lekötő- és szélkábelekkel rögzítették a hegyoldalhoz, illetve ezekhez szervizutakat vezettek, nem tartom valószínűnek, hogy itt valaha újra erdő lesz. 

– Másrészt ott van egy tucat ház közvetlenül a híd alatt, amelyek területére már az építkezés során is hullottak törmelékek. Biztos örülnek majd az itt lakók, amikor a hídon átkelők kezeiből akár véletlenül is kihulló tárgyak záporoznak a kertjükre, rossz esetben a fejükre. (Érdemes ellátogatni akár a Kőröshegyi-völgyhíd alatti szervizút környékére, ha valakinek esetleg kétségei lennének – ráadásul ott mindehhez szándékosan, az autóból kell kihajítani a szemetet.)

–  Szintén az ott lakók életét nehezíti az az iszonyatos zaj, amit pl a szombati szeles időben produkált a híd: az a nyikorgó, visító hang nagyjából olyan pihentető, mint a zenélő utak naponta akár több százszor, váltakozó sebességgel lejátszott dallamai. 

A híd összeköt. És amúgy én nagyon szeretem az ehhez hasonló hidakat, jártam is már hasonló, méretes kötélhídon Svájcban. Igaz, annak funkciója is volt, hisz átkelve rajta eljuthattam valahova, ahova amúgy nem vagy csak nagyon nehezen. Itt valahogy ezt nem érzem, hisz két, autóval/gyalogosan is könnyen elérhető helyet köt össze. 

Feltételezem, hogy a névválasztás során is szempont volt a valódi funkció nyilvánvaló hiányának felülírása valami magasztos, de megfoghatatlan rizsával – már bocsi.

Ha ez a híd egy művészeti alkotás lenne, akkor azt mondanám, hogy az amúgy tehetséges művész szerintem ezúttal meglehetősen öncélú, otromba módon fejezte ki önmagát és előremutatóbb lenne, ha a jövőben nem mások életterére, jó ízlésére és a természeti környezetre fittyet hányva alkotna.

És itt, a posztom további, amúgy hosszasan írt bekezdéseit inkább kitöröltem. Jobb a békesség! 

ui.: ha a fent említett körülményeket nem veszem figyelembe, nekem tényleg nagyon tetszik ez a híd!”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BBrutus
2024. augusztus 06. 22:55
Ahogy olvasom a liberfos írogatókat, szerintük ebben az országban nem kellene építeni semmit. Mondjuk amikor hatalmon voltak, nem is épült ebben semmi. Pedig a Pannon puma izmai dagadtak. Igaz Kóka?
Jose
2024. augusztus 06. 19:59
Van benne igazság, bár én még nem voltam a ott. Néha elbaszott dolgokra költünk.
erdeymarton89
2024. augusztus 06. 17:04
Szia uram! lehet csahatka fizette ? :D ja nem
Puskásné Winch Eszter
2024. augusztus 06. 14:44
Szia, Balázska! Ha már ott jártál, legalább megnézted magadnak a Szár-hegyen (tudod, a függőhíd egyik hídfőjénél) az elszakított területek híres magyar városainak emléket állító Magyar Kálváriát, a 100 éves trianoni évfordulóra átadott Turul-szobrot, a hegy tetején a Szent István kápolnát és a 100. Országzászlót? Csak úgy a nemzeti összetartozás jegyében. Mert ezekről egy rohadt szót nem írtál. Az egész cikkedben csak fröcsögsz és fikázol. Szégyelld el magad!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!