Össztűz alá vették a multik a kormányt és a magyar családokat?

2024. augusztus 30. 10:34

Jelentősen megemelték a kötelező akciózás megszüntetésével a kiskereskedelmi láncok az érintett alapvető élelmiszerek árát, noha a felvásárlási árak nem nőttek, vagyis a nagy üzletláncok profitnövelő lépéséről van szó. Az áremelések mellett ugyanakkor a magyar kormány elleni támadás is megbújhat. A kormány vizsgálatot indított.

2024. augusztus 30. 10:34
akció
Nagy Kristóf

Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

Kivezette a kormány júliustól a tavaly júniusban, az infláció leszorítására bevezetett kötelező akciózást. A Központi Statisztikai Hivatal adataiból, valamint a vásárlók tapasztalataiból kiderült, a lépés a korábban árstopos termékek jelentős és indokolatlan áremelését eredményezte. Éppen ezért a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz tartozó fogyasztóvédelmi hatóság vizsgálatot indított, mivel

az áremeléseket az összes hazai nagy áruházlánc egyszerre hajtotta végre.

Indokolatlan áremelés pörgette újra az inflációt

A KSH adataiból világosan látható, hogy a legtöbb élelmiszer ára júliusban is tovább csökkent, ezzel szemben az árak éves összehasonlításából kiderül, hogy 2023 júliusához képest egy év alatt

  • a csirkemellfilé 27,6 százalékkal,
  • a finomliszt 14 százalékkal, havi összevetésben 46,6 százalékkal,
  • a 2,8 százalékos UHT tej 33,7 százalékkal,
  • a kristálycukor 57,5 százalékkal,
  • a sertéscomb pedig 24,5 százalékkal drágult.

A csirkemell és a 2,8 százalékos UHT tej fogyasztói átlagára annak ellenére emelkedett jelentősen, hogy a kiskereskedelmi értékesítési árak nemhogy nőttek volna, éves összevetésben tovább csökkentek – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet jelentéseiből.

Mindez azt jelenti, hogy a hazai kiskereskedelmi forgalom döntő részét bonyolító nagy üzletláncok és diszkontok úgy emelték jelentősen az elmúlt hetekben az alapvető élelmiszerek fogyasztói árát, hogy kevesebbet, vagy ugyanannyit fizettek a termelőknek és a feldolgozóknak. 

Ez pedig felveti annak a valószínűségét is, hogy a boltláncok együttesen döntöttek az árak emelése mellett. Erre utal az is, hogy nem a gyártói, hanem a sajátmárkás élelmiszerek ára nőtt jelentősen, a beszerzési árak csökkenése ellenére is.

A tojás árán nyerészkednek a kereskedők

A napokban a Tojásszövetség is megkongatta a vészharangot. Emlékeztettek, hogy az átvételi árak rendkívül alacsonyak, így ősztől áremelésre kényszerülnek. 

Az alacsony átvételi árakat pedig szintén részben az üzletek okozzák.

A szövetség szerint a tojástermelők helyzetét rontja, hogy a kormány – többszöri kérés után – hiába helyezte hatályon kívül a közelmúltban azokat a rendeleteket, amelyek direkt módon szabályozták a kínálattal és az árképzéssel kapcsolatos kereskedői magatartást, a fogyasztói tojásárak ennek ellenére sem nőttek. 

Így mára az a helyzet állt elő, hogy a termelői árak csökkenésével a kereskedők hasznát tulajdonképpen az állattartók fizetik meg 

– fogalmazott a szakmai szervezet.

Vizsgálódik a fogyasztóvédelem

A Nemzetgazdasági Minisztérium nemrég azt közölte, „a kötelező akciózás kivezetését követően a kereskedelmi láncok egyidejű és jelentős mértékű áremeléseket hajtottak végre alapvető termékek esetében, amely ellen a Nemzetgazdasági Minisztérium határozott intézkedéseket tesz és kezdeményezi a Gazdasági Versenyhivatal versenyjogi vizsgálatát.”

Emlékeztettek: „Az online árfigyelő rendszerben napi szinten frissülő áradatok alapján azonban egyértelművé vált, hogy a kötelező akciózás kivezetését követően többek között a finomliszt, a 2,8 százalékos UHT tej és a cukor fogyasztói ára tekintetében a legnagyobb kiskereskedelmi láncok egyidejű és jelentős áremelést hajtottak végre. A gyártói márkás finomliszt árát egyes üzleteknél több mint 100 százalékos áremelés is volt. Az ugyancsak gyártói márkás tej árát átlagosan mintegy 45 százalékkal növelték, míg a gyártói márkás kristálycukrot átlagosan több mint 25 százalékkal drágították.”

A statisztikai adatok egyébként alátámasztják a tárca megállapítását, mivel a nem alapvető élelmiszerek ára tovább csökkent, beleilleszkedve a mezőgazdasági alapanyagárak mérséklődésének folyamatába.

Az alapanyagárakat tekintve a multik gyakorlata kirívó, a világpiaci árak közül egyedül a cukor és a kakaó árának emelkedése indokolja az ezeknek az alapanyagoknak a felhasználásával készült élelmiszerek árváltozását.

Szándékos politikai húzás a multiktól?

Bubenkó Csaba, az Egyenlő.hu – a modern szakszervezet elnöke az Economxnak adott interjúban arra hívta fel a figyelmet, hogy ez egy tudatos stratégia része lehet, amelyben az áruházláncok a versenyhelyzet adta, jogszerű eszközökön túl összejátszhatnak.

Az alapanyagokra rápakolt haszonszerzési vágy ilyen megnyilvánulása túlmutat az ésszerű áremelésen, és nem csupán a vásárlókat, hanem a magyar gazdaságot is lényegében szembe köpi 

– hangsúlyozta a szakszervezeti vezető. Ennek hátteréről Bubenkó elmondta, 

ez a gyakorlat alkalmas arra, hogy az üzletek feszültséget, elégedetlenséget keltsenek a társadalomban.

Az elmúlt két évben elszenvedett inflációs sokk mostanra már fojtogatja a családokat: hiába a reálbérek növekedése, a fogyasztás nem tud érdemben javulni. Az élelmiszerellátás mindenkinek alapvető joga, ha azonban arra egyre kevésbé tudnak költeni a munkavállalók, az komoly feszültség forrása lesz – emelte ki az Egyenlő.hu elnöke.

Bubenkó Csaba arra is emlékeztetett, az is kérdés, hogy a fogyasztást visszavető döntésekkel kinek a kezére játszanak a multiláncok, amelyek a nemzetközi kereskedelmi szervezeteken keresztül Brüsszelben többször is bepanaszolták a kormányt a kereskedelmi különadó és az árstop miatt.

A szolgáltatások tovább drágulnak

A KSH részletes adatai szerint júliusban éves és havi alapon továbbra is csökkent számos fogyasztási cikk ára, ugyanakkor a szolgáltatások jelentősen drágultak: több mint 10 százalékkal kell többet fizetnünk a fodrásznál, a szállásokért, vagy a mozijegyért, múzeumi belépőkért. Nőtt emellett a nyomtatott lapok ára, emelték a társasházak a közös költséget és drágább a jogosítvány megszerzése, valamint a temetkezés is.

Összességében ugyanakkor a legtöbb élelmiszer ára tovább csökkentek, kivéve a multik által egyszerre megemelt alapvető termékekét, amelyek ráadásul a fogyasztók által legtöbbet vásárolt élelmiszerek közé tartoznak. 

Ez tehát azt jelenti, hogy az infláció továbbra is mérsékelt, ugyanakkor a családok többsége – a termékek iránti keresletet figyelembe véve – azt tapasztalhatja, folytatódott a drágulás.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Okafogyottá vált a kötelező akciózás

Sikerült tartósan megállítani az élelmiszerárak emelkedését, már az egy százalékot sem éri el havi szinten. A kormány ezért július elsejével kivezeti a kötelező akciózást.

 

Összesen 240 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lauderstenonis-2
2024. augusztus 30. 13:52
Milyen meglepő, hogy az áruházakat üzemeltető cégek nem karitatív szervezetek, hanem profitot szeretnének elérni. És ah a kormány mindenféle módon sarcolja a kiskereskedelmi láncokat (árbevétel után befizetendő különadó), akkor a kiskereskedelmi láncok árat fognak emelni.
Anomander
2024. augusztus 30. 13:38
Hahááááá, itt az óriási versenyelőny a magyar láncoknak, adjátok olcsóbban a jobb minőséget. Basszatok ki a multikkal. Soha nem látott lehetőség.
istvanpeter
2024. augusztus 30. 12:57
Az infláció legnagyobb hányada szinte minden esetben a spekuláció és a harácsolás elburjánzása miatt következik be. Ráadásul az sem kizárt, hogy mint a forintárfolyam esetében is, az áruforgalomban is megjelenik a Magyarország elleni tudatos támadás és aknamunka.
contractor-2
2024. augusztus 30. 12:25
Elég furcsa, hogy a 3,8 millió lakosú Horvátországban létre tudtak jönni horvát tulajdonú láncok, mint a Konzum, Plodine, Studenac, de Mo. saját tudásával csak CBA, COOP színvonalra képes. A Plodine-től és az ottani áruminőségtől konkrétan lehidaltam, ott még az osztrákok is erősen kapaszkodhatnak, hogy azt elérjék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!