Lebuktak a boltok, indokolatlanul emelték az áraikat – ennek következménye lesz

2024. augusztus 28. 12:31

Fogyasztóvédelmi szempontból szükséges a kiskereskedelmi láncok egyidejű és jelentős áremelésének versenyjogi vizsgálata.

2024. augusztus 28. 12:31
null

Nyitókép: Képernyőkép

A kormány által a családok védelmére bevezetett intézkedések – mint az élelmiszerár-stopok, a kötelező akciózás és az online árfigyelő rendszer – sikeresek voltak a szankciós infláció csökkentésében. Ugyanakkor a kötelező akciózás megszüntetését követően a kereskedelmi láncok egyidejű és jelentős áremeléseket hajtottak végre alapvető élelmiszerek esetében, ami ellen a Nemzetgazdasági Minisztérium határozott lépéseket tesz, és kezdeményezi a Gazdasági Versenyhivatal versenyjogi vizsgálatát – közölte a minisztérium.

A közleményben emlékeztetnek: a kötelező akciózás rendszere 2023. június 1-jén lépett életbe a Nemzetgazdasági Minisztérium javaslatára. Az akciózás és az online árfigyelő rendszer együtt jelentősen hozzájárultak az infláció mérsékléséhez. A családok védelme érdekében a fogyasztóvédelmi hatóságok szigorúan ellenőrizték a szabályok betartását: közel háromezer üzletet vizsgáltak, és mintegy 650 millió forintnyi bírságot szabtak ki – adta hírül a Magyar Nemzet

A kormány folyamatosan figyelemmel kísérte az infláció alakulását és a kapcsolódó intézkedéseket, és 2024 júniusában megállapította, hogy a kötelező akciózás elérte a célját, ezért az intézkedést 2024. július 1-jén kivezették. A kiskereskedelmi verseny fenntartása érdekében azonban továbbra is működtetik az online árfigyelő rendszert. 

Az online árfigyelő rendszer naponta frissülő áradatai alapján világossá vált, hogy a kötelező akciózás megszüntetése után többek között a finomliszt, a 2,8 százalékos UHT tej és a kristálycukor fogyasztói árai jelentős mértékben emelkedtek a legnagyobb kiskereskedelmi láncoknál.

A legnagyobb kereskedelmi láncok a gyártói márkás finomliszt árát átlagosan csaknem 80 százalékkal növelték, de egyes boltokban bizonyos lisztek ára több mint 100 százalékkal emelkedett. A gyártói márkás tej ára átlagosan 45 százalékkal nőtt, míg a gyártói kristálycukrot átlagosan több mint 25 százalékkal drágították. A saját márkás termékek árai is – bár kisebb mértékben – átlagosan 30 százalékkal emelkedtek mindhárom termékkategóriában.

A Nemzetgazdasági Minisztérium fogyasztóvédelmi szempontból kivizsgálta a helyzetet, és arra a következtetésre jutott, hogy az áremelések túlzottak, ezért szükséges a kiskereskedelmi láncok egyidejű és jelentős áremelésének versenyjogi vizsgálata.

A minisztérium hangsúlyozta, hogy elkötelezett a magyar családok védelme iránt, ezért a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatának megindítását kezdeményezi, és szorgalmazza, hogy a fogyasztóvédelem és a Gazdasági Versenyhivatal együtt lépjen fel a tisztességtelen gyakorlatot folytató vállalkozásokkal szemben.

 

Összesen 144 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2024. augusztus 29. 05:22
🤣🤣🤣 Interspar - árcsökkentett liszt 182 Ft 85%-os áron (214-ről) Kötelező 15% kivezetése után 469. Ugyanez 2 másik üzletben az akció alatt és után is 265. 👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻 #zóbanmiattvanazinfláció
cserszömörce
2024. augusztus 29. 03:44 Szerkesztve
N E M Z E T H Y E L E L M I S Z E R B O L T O K A T!
cserszömörce
2024. augusztus 29. 03:39
Aisztriaban miert sokkal olcsobb a konzervtonhal es a szardinia? Biztos allami arkepzes van. Ja,nem.
kobi40
2024. augusztus 29. 00:58
europész 2024. augusztus 28. 22:28 TESSÉK MINDEN SZÁMLÁT MEGŐRIZNI ÉS VISSZAVINNI!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!