Minden jó eltűnt a rossz romhalmaza alatt – az Egyesült Államok egyik legjelentősebb elnöke mondott le

2024. augusztus 09. 14:38

Többször is járt Budapesten, kiemelt figyelemmel kísérte régiónk sorsát. Olyannyira, hogy Hruscsovot „mészárosnak” nevezte az '56-os forradalom vérbefojtása miatt. A legjobb amerikai elnökök közt emlegethetnék, de elkövetett egy óriási hibát. Ötven éve mondott le Richard Nixon. Hahner Péterrel, a Rubicon Intézet főigazgatójával beszélgettünk.

2024. augusztus 09. 14:38
Nixon, Richard
Vizvári Soma

Nyitókép: Richard Nixon, az Amerikai Egyesült Államok volt elnöke 1982-es budapesti látogatásán (Fotó: MTI/Wéber Lajos)

 

1974. augusztus 9-én mondott le Richard Nixon amerikai elnök. Köztudott, hogy a Watergate-botrányba bukott bele, de mennyit tudhatott az elnök arról, hogy alkalmazottai információkat gyűjtenek demokrata ellenfeleiről? Volt róla bármilyen ismerete előzetesen, hogy az Elnök Újraválasztási Bizottságának egyik alkalmazottja lehallgató készülékek beszerelésére készül a Demokrata Párt országos bizottságának főhadiszállásán?

Hahner Péter
Hahner Péter

Nem volt róla tudomása, első reakciója az őszinte csodálkozás volt. Sajnos a második gondolata már az volt, hogyan lehetne fedezni a tetteseket, és hogyan lehetne az egész ügyet örök ellenfelei, a Demokrata Párt tagjai ellen fordítani. A betörőket 1972. június 17-re virradó éjszakán tartóztatták le. John Dean elnöki tanácsadó alkalmazta őket. Nem csak Nixon nem tudott a betörésről, de Gordon Liddy sem, az elnök újraválasztási bizottságának tanácsadója, John Mitchell, a bizottság elnöke pedig ellenezte a tervet. Dean azonban már egy évvel korábban is beküldte egyik ügynökét a Demokrata Párt országos bizottságának irodáiba, hogy kompromittáló adatokat gyűjtsön. Most úgy döntött, hogy ezt újra megteheti. A betörők lebukása után ő volt az, akit börtön fenyegetett, ezért ő ajánlott pénzt a betörőknek a hallgatásukért. Majd június 23-a reggelén ő közölte Bob Haldemannal, Nixon személyzetének főnökével, hogy Liddy és Mitchell tudott a betörésről, utóbbi javasolta, hogy a CIA segítségével kellene megakadályozni az FBI vizsgálatát. Haldemann azonnal bement Nixonhoz, közölte vele, hogy a betörést Liddy, az elnök újraválasztási bizottságának tanácsadója irányította, és John Mitchell is tudott róla, de a CIA segítségével el lehetne tussolni. Az egész beszélgetés öt perc volt, Nixon, akit sokkal fontosabb ügyek foglalkoztattak, nem fogta fel, hogy most csúszik át a törvénytelenség birodalmába. Fedezni akarta régi munkatársát, barátját, Mitchellt, és áldását adta mindarra, amit Dean javasolt. Ha behívatta volna Mitchellt, kiderült volna, hogy nem is kell őt fedezni, és nincs szükség a CIA beavatkozására. De ezután Haldemann az elnök nevében kereshette fel a CIA igazgatóját, akinek helyettese üzent az FBI-nak, hogy a Watergate-ügyben való vizsgálódás veszélyezteti egyik akciójukat.

NIXON
Nixon közép-európai idő szerint 1973. augusztus 16-ra virradóra beszédet mondott a televízióban a Watergate-ügyről (Forrás: MTI)

Megúszhatta volna a bukást Nixon, ha a botrány kirobbanása után nem próbálja fedezni a tetteseket?

Minden bizonnyal. De 

nagyon sok ellensége volt, és úgy érezte, kötelessége megvédelmezni hűséges munkatársait. 

Nem volt teljesen ártatlan, hiszen ő teremtett olyan légkört a Fehér Házban, amelyben természetesnek tűnt, hogy politikai ellenfeleinkkel szemben kíméletlennek kell lenni, gátlástalanul kell harcolni ellenük, és szinte minden eszköz megengedett. De 

a betörésről nem tudott, ha tud róla, valószínűleg megtiltja.

Milyen volt Nixon megítélése a Watergate-botrány kirobbanásáig?

Nixon legjelentősebb külpolitikai kezdeményezése 1972-es pekingi látogatása volt. Ezzel nem csak egy negyedszázados ellenségeskedésnek vetett véget, a nemzetközi hatalmi egyensúlyt is stabilizálta. 1972 májusában Moszkvába utazott, és Brezsnyevvel aláírták a hadászati rakétarendszerek korlátozásáról szóló megállapodást (SALT-1). 1973. január 27-én Párizsban aláírták a fegyverszüneti egyezményt a két Vietnam és az Egyesült Államok között. Olyan háborút sikerült ezzel lezárni, amelyben több mint 58 000 amerikai katona esett el, 153 303 sebesült meg és 2,7 millió harcolt (a vietnamiak áldozatait 5 millióra becsülhetjük). Az 1973-as arab-izraeli háború idején Nixon hetvenkét órán belül légihidat létesített, amelyen harminckét nap alatt több mint napi 1000 tonna katonai felszerelést juttatott el a végveszélybe került zsidó államnak. Egyes történészek szerint Nixon a megsemmisítéstől mentette meg Izraelt. Belpolitikai eredményei is jelentősek: felgyorsította az iskolák szegregációjának felszámolását, az ő javaslatára szüntették meg a sorozást (1971), kiterjesztette a nemzeti parkok területét, környezetvédelmi ügynökséget alapított (1970), megindíttatta a Háború a rák ellen elnevezésű orvosi programot, s megnégyszerezte a művészetek szövetségi támogatását. A szervezett bűnözést kontrolláló törvénnyel lesújtottak az alvilágra, és törvényt hoztak a kábítószerek kereskedelme ellen (1970). Az infláció 2,7 százalékra csökkent, az össznemzeti termék 6,3 százalékkal, a reáljövedelem 4 százalékkal növekedett Nixon elnöksége idején, az adók pedig átlagosan 20 százalékkal csökkentek. 

Mindezen sikereknek köszönhette, hogy 1972-ben elsöprő győzelmet aratott az elnökválasztáson: elnyerte Massachusetts kivételével valamennyi állam elektori szavazatait.

Tehát Nixon intézkedései között számos olyan volt, amellyel a liberálisok is rokonszenvezhettek. De rokonszenveztek az elnökkel is?

Egy szegény farmer családjában látta meg a napvilágot, a versenyszellem egész életét meghatározta: kemény, feszült, magát agyondolgozó, belső bizonytalanságát harciassággal kompenzáló politikus lett. A támadásokra nem a magabiztos, sikerhez szokott egyéniségek nyugalmával reagált, hanem a hátrányos helyzetén csak görcsös erőfeszítések árán felülkerekedő, bizonytalan és népszerűtlen ember megkeseredettségével. A Kongresszus képviselőjeként (1947—50) 

azzal vált híressé, hogy a Képviselőház Amerika-ellenes tevékenységet vizsgáló bizottságának tagjaként leleplezte Alger Hisst, a Roosevelt-kormányzat tekintélyes tisztviselőjét, aki információkat szolgáltatott az amerikai kommunistáknak. Nixont ettől kezdve a demokraták és a liberálisok afféle radikális antikommunistának tekintették. 

Az 1950-es szenátori választásokon kemény és nem mindig fair vádaskodás következtében aratott győzelmet – ezért kapta a Trükkös Dick gúnynevet. Alelnökként (1953—61) 58 országban tett hivatalos utazást, alapos külpolitikai ismeretekre tett szert, de mivel Eisenhower a mindennapos viszálykodástól távol álló, hős hadúr szerepét játszotta, alelnöke lett a „pofozógép”, minden ellenséges támadás célpontja.

NIXON, Richard Milhous
Nixon ellátogatott a Fény utcai piacra is ( MTI/Fényes Tamás)

Keveset emlegetett momentum itthon, hogy Nixon még alelnökként hevesen támadta Hruscsovot '56-os forradalmunk leverése miatt, továbbá, hogy az ausztriai Andauban meglátogatta a magyar menekülteket. Később, amikor elnök lett, hogyan viszonyult a külpolitikájában régiónkhoz?

Régiónkkal kapcsolatban az volt a döntő élménye, hogy 1947-ben európai utazást tett, és Triesztben tanúja volt egy kommunista tüntetésnek, melynek több halálos áldozata volt. Ezután 

úgy vélekedett, hogy „egyetlen alapszabály van a kommunistákkal: sose blöffölj, ha nem vagy kész elmenni a végsőkig, mert ők újra meg újra próbálkozni fognak.” 1956-ban ő nevezte el Hruscsovot „budapesti mészárosnak”, s az ausztriai Andauban valóban meglátogatta a magyar menekülteket. 

Az 1959-es amerikai kereskedelmi kiállításon Moszkvában éles és meglehetősen vulgáris szópárbajt vívott az agresszív Hruscsovval. 1963 júliusában, egy elnökválasztás és egy kormányzóválasztás elvesztése után európai körúton vett részt családjával, s ellátogatott a Fény utcai piacra is. 1982 júliusában már veterán politikusként újra Budapesten járt, megbeszélést folytatott Kádár Jánossal és más állami vezetőkkel.

Ezt is ajánljuk a témában

Az elnökről szóló legnépszerűbb film egyértelműen Oliver Stone 1995-ös Nixon című alkotása, mely nagy hangsúlyt fektet az elnöknek a médiával és az elittel való szembenállására. Mennyire ábrázolja hitelesen Stone Nixon személyiségét?

Nixon számára nagy megalázást jelentett, hogy kiváló középiskolai eredményei alapján a Harvard és a Yale Egyetem is felkínált neki egy ösztöndíjat, de nem tudta előteremteni a pénzt az utazáshoz és a szálláshoz. Ezért „csak” a kvéker Whittier College-ben, majd a Duke Egyetem Jogi Iskolájában végezte el tanulmányait. Ennek következtében ellenszenvezett a jobb külsejű, gazdagabb, sikeresebb, könnyedebb karakterekkel. 

Mélyen rejlő bizonytalanság hatotta át személyiségét, kisebbrendűségi komplexussal küszködött, rosszul viselte az elutasítást, hajlamos volt mindenhol ellenségeket szimatolni. 

Oliver Stone filmje különben egyáltalán nem hiteles, rendkívül sötét képet fest Nixonról. 

Ugyanolyan elfogult, hamis film, mint a JFK, amit szintén Stone rendezett. Hitelesebb a Frost/Nixon című film, ajánlom mindenkinek!

Igazságos Nixon mai megítélése?

A közvéleményt a hollywoodi filmek által sugallt kép erősen befolyásolja: sötét gazember, aki alkotmányos válságba taszította hazáját. A közvélemény-kutatások a legrosszabb elnökök közé helyezik. 

Én viszont hadd idézzem James J. Kilpatrick szavait a National Review hasábjairól: „Volt egy elnök, aki kijuttatott minket Vietnamból, befejezte a sorozást, visszaállította a Legfelsőbb Bíróság szükséges konzervatív egyensúlyát, megindította az új föderalizmus reményt keltő programjait, s merész kezdeményezésére a Vörös Kína új utakat nyitott meg a világbéke felé vezető úton. És most minden jó is eltűnik a rossz romhalmaza alatt.” 

Úgy gondolom, a Watergate-ügy nélkül Nixon nem is lett volna rossz elnök.

Hahner Péter

A Rubicon Történelmi Magazin legtöbbet publikált szerzője, nevéhez több mint 140 Rubicon-cikk fűződik. A világtörténelem ismert hazai szakértője, fő szakterülete a forradalmak története. Az ELTE történelem szak elvégzése után több mint három évtizeden át tanított a Pécsi Tudományegyetemen, ma a Rubicon Intézet főigazgatója.

Így látogatott Nixon Budapestre 1963-ban. Kattintson az alábbi videóra!

Összesen 237 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
coyote-0
2024. szeptember 12. 08:00
"de mennyit tudhatott az elnök arról, hogy alkalmazottai információkat gyűjtenek demokrata ellenfeleiről" Most ez mindenféle palástolás, titkolózás nélkül megy, nap mint nap. Aki használ internetet, az le van hallgatva, meg van figyelve és senki nem bukik bele a lehallgatók, megfigyelők közül.
catalina11
2024. augusztus 09. 17:57
Box Hill 2024. augusztus 09. 16:53 "Az 1971-es magnószalagokon hallani lehet ahogy Nixon a zsidókat hibáztatja a kommunista szervezkedésekért." - írta a The New York Times." ismerte őket..
catalina11
2024. augusztus 09. 17:57
Semmi sem történhetett Nixon tudta nélkül. Ajánlom Oliver Stone Nixon c. filmjét.' na ja, Novicsok! De felettébb érdekes, hogy Gyurcsány, Kunhalmi és a többi elvtárs nem tudott arról, hogy háromszor annyit költenek kampányra, mint amennyi pénzük van. Karácsony elvtárs nem tudott arról, hogy el akarják adni a segge alól a Városházát. Szintén ő csak ámuldozik, hogy hogy került az adománygyűjtó dobozkáiba pár ezer kötegelt euro, stb,
Novicsok-5
2024. augusztus 09. 17:15
"Köztudott, hogy a Watergate-botrányba bukott bele, de mennyit tudhatott az elnök arról, hogy alkalmazottai információkat gyűjtenek demokrata ellenfeleiről?" Semmi sem történhetett Nixon tudta nélkül. Ajánlom Oliver Stone Nixon c. filmjét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!