Geszt újra felkerült a térképre – a Tiszák öröksége mellett a bihari táj múltját is bemutatnák

2024. augusztus 26. 21:04

A június eleji hivatalos megnyitó óta már több mint 10 ezer látogató volt kíváncsi a Tiszák egykori családi otthonára Geszten. A fenntartóknak és az üzemeltetőknek azonban még vannak megvalósításra váró ötletei, amelyek még inkább lendítenének a hátrányos helyzetű település életén.

2024. augusztus 26. 21:04
Krupincza Mariann
Krupincza Mariann

Nyitókép: Magyarország Kormánya Facebook-oldala. Belső kép: Oláh Zsanett Facebook-oldala

Június eleje óta folyamatos a jövés-menés a geszti Tisza-kastélyban. Egyik csoport adja a másiknak a kilincset, közben a korábban „hiánycikknek” számító szálláshelyen is folyamatosak a foglalások. Amennyiben a közeli határátkelőhely is megnyílna, az még inkább lendítene a hátrányos helyzetű falu lakóinak életén. A NÖF Nonprofit Kft. ügyvezetőjét és a község első emberét kérdeztük az elmúlt időszak tapasztalatairól.

***

Lassan három hónapja nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt a kívül-belül megújult geszti Tisza-kastély. Oláh Zsanett, a NÖF Nonprofit Kft. ügyvezetője a 33. Tusványosi Szabadegyetemen a Kárpát-medencei kastélyturizmus témájában szervezett panelbeszélgetés előtt (melyet főszerkesztő-helyettesünk, Kacsoh Dániel moderált – szerk.) a Mandiner érdeklődésére elmondta, hogy 

az új desztináció sikeres, mivel alig több mint két hónap alatt több mint 10 ezer látogató volt kíváncsi az országnak két miniszterelnököt is adó Tisza-család egykori otthonára.

Az ügyvezető hozzátette, hogy a geszti helyszín abban is különbözik a többi létesítménytől, hogy itt nemcsak a kastély látogatható, hanem egy 29 szobás apartman és egy 19 hektáros park is várja a kikapcsolódni vágyókat. „Egy komplex turisztikai attrakciót hoztunk létre, amely megfelel a mai kor elvárásainak. A kastély épületében nyílt kiállítás megeleveníti a Tisza család politikai munkásságát, családi életét, a református egyházban betöltött szerepét. A kastélyból kilépve, és a parkon keresztül haladva, található a megújult családi kripta is, amely ugyancsak június óta tekinthető meg újra. Reméljük, hogy ez a síremlék idővel egyfajta nemzeti zarándokhellyé válik” – jelentette ki Oláh Zsanett.

A Kárpát-medence kastélyturizmusáról is szerveztek panelbeszélgetést a 33. Tusványosi Szabadegyetemen. Fotó: Oláh Zsanett, NÖF ügyvezető Facebook-oldala

Még inkább a magukénak érzik a Tiszák otthonát a gesztiek

Oláh Zsanettől Brandt Krisztián, Geszt község polgármestere vette át a szót. Felidézte, hogy a kastély 2017-ig önkormányzati tulajdonban volt, és a falai között általános iskola és könyvtár üzemelt, illetve számos közösségi rendezvénynek, összejövetelnek volt a színtere. „Épp ezért a helyi lakosok nagyon ragaszkodtak ehhez az épülethez és annak környezetéhez, és ez a kötődés azóta is megvan, hogy immár kiállító tér és kávézó is üzemel benne. 

Most már nemcsak a település fontos értéke a műemlékhelyszín, hanem országosan is kiemelt látogatóhely lett.

 Folyamatosan érkeznek hozzánk csoportok szervezett formában az ország különböző pontjairól” – hangsúlyozta Geszt polgármestere.

Ezt is ajánljuk a témában

Helyére kerül végre a Tiszák öröksége!

Bár a nagy tiszteletben álló történelmi család faluját nem kímélték a huszadik század zavaros évtizedei, rövidesen régi-új pompájában várja majd az érkezőket. Riportunk.

Majd arra a kérdésre, hogy a helyben megvalósult fejlesztések (új iskola, óvoda és konyha is épült az elmúlt években a községben – szerk.) hogyan folytatódhatnak, Brandt azt válaszolta: 

Nem tettünk le arról a tervükről, hogy határátkelőhelyet nyissunk. 

Erre most kiváló lehetőséget adhat, hogy év végéig Magyarország látja el az EU soros elnökségi feladatait, illetve Románia ígéretet kapott arra, hogy december 31-ig teljes jogú tagjává válik a schengeni övezetnek. Így lassan-lassan elérjük a célt, hogy Nagyszalontáról újra meg lehessen közelíteni közúton Gesztet”

Lázár János építési és közlekedési miniszter a nyáron rendhagyó tárlatvezetést tartott a sajtó képviselőinek a felújított kastélyban. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Geszt község ráadásul Békés vármegye egyik leghátrányosabb helyzetű kistérségében fekszik, ezért is jelent mind a helybelieknek, mind a környező településen lakóknak megélhetési lehetőséget a nemzeti összetartozás napján nyílt turisztikai és kulturális komplexum. Brandt elmondta, hogy az építkezés során mintegy 40 geszti lakos dolgozott a kastély megújításán, a megnyitás óta pedig átlagosan 8-10 fő.

Mint kiderült, a kastélyprojektre épülve három magánszálláshely is létesült a faluban, illetve egy street food-jellegű gyorsétterem is található ugyancsak egy magánháznál. „Önkormányzati szinten 

szeretnénk egy tájházat is nyitni, ahol a Tiszák mellett a látogatók megismerhetik a vidéki életet és a történelmi bihari táj múltját. 

S amennyiben valóban megnyílna a határátkelőhely, akkor Geszt lehetne a kiinduló pontja egy-egy partiumi kirándulásnak is, hiszen a településtől alig 50 kilométerre található Nagyvárad, de pár óra alatt megjárható Arad és Temesvár is. De a határ magyar oldalán is jócskán akad olyan látnivaló, amit eddig kevésbé ismert a hazai látógató közönség” – tekintett a jövőbe a településvezető.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
contractor-2
2024. augusztus 27. 08:17
Már a határ közelsége is mutatja a Tiszák ökörségét, pardon örökségét.
Chekke-Faint
2024. augusztus 27. 07:44
Csak Geszti ne legyek...DDD
Mr.Woof
2024. augusztus 27. 07:19
A TISZA pártnak kell adományozni, hogy legyen egy irányító központjuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!