Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

„Mind végsőkig kitartok” – a Tiszák szellemisége a ma emberének is követendő példa

2024. július 04. 09:30

Bő egy hónapja látogatható a Tisza család geszti kastélya, amely a a NÖF hálózatán belül is egyedülálló turisztikai desztináció. Tisza Kálmán és Tisza István egykori miniszterelnökök családi fészkében Lázár János építési és közlekedési miniszter kalauzolta el nemrég a sajtó munkatársait. Riportunk.

2024. július 04. 09:30
Krupincza Mariann
Krupincza Mariann

Nyitóképen a nemrég átadott geszti Tisza-kastély madártávlatból. Fotó: Lázár János Facebook-oldala. Belső képek: Facebook, MTI/Czeglédi Zsolt

Egy hónapja látogatható a Tisza család geszti kastélya, amely a a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. hálózatán belül is egyedülálló turisztikai desztináció, mivel az országnak két miniszterelnököt is adó család történetét és mindennapjait bemutató kiállítás mellett szálláshely és éttermi szolgáltatás is elérhető egy helyen. Tisza Kálmán és Tisza István családi fészkében Lázár János építési és közlekedési miniszter kalauzolta el nemrég a sajtó munkatársait. A rendhagyó tárlatvezetés során  a múlt találkozott a jelennel: a hallgatóság több olyan kérdésére is választ kaphatott, amely napjainkat is befolyásolja. Riportunk. 

***

Három éven át tartó felújítást követően, június 4-én, a nemzeti összetartozás napján ünnepélyes keretek között adták át a Tiszák geszti otthonát. A rekonstrukciónak köszönhetően teljesen megújult a kastély kertje és parkja is, valamint felépült az Arany János Vendégház, amely szálláshelyet biztosít azoknak a látogatóknak, akik több napot is szeretnének eltölteni az országnak két miniszterelnököt is adó család egykori fészkében. 

A megújult műemlékhelyszín a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. hálózatán belül is egyedülálló: komplex turisztikai fejlesztési mintaprojektnek számít, amelyben állandó kiállítás, szálláshely, éttermi szolgáltatások és sportpályák is helyet kapnak.

A rekonstrukció elsődleges célja az volt, hogy az épületegyüttes legutolsó, eredeti állapota kerüljön helyreállításra. A főépületben az egyes helyiségek visszakapták korabeli funkciójukat, mint például Tisza István dolgozószobája; míg a női szalon kiállítótérré és rendezvényhelyszínné is vált. Mindezek mellett teljes rekonstrukción esett át a Tiszttartó Ház, az Arany János Emlékház, illetve a Tisza család kriptája is. 

1772-ben épült fel a Tisza család geszti birtokán az a barokk stílusú kúria, amely később a kastély magját alkotta. Az épület mindkét szárnya alatt pince húzódott. Tisza Kálmán 1856-ban került a geszti uradalom élére. Birtokossága ideje alatt a földszintes épületre egy emeletet húztak, és ekkor alakították ki többek között a miniszterelnök dolgozószobáját, a Nagy- és Kisszalont, illetve a grófnő dolgozó szobáját. A keleti szárny külső terasza is ekkor épült. A kastély 1902-ben Tisza Istváné lett, aki további átalakításokat végeztetett az épületen. 

A Tisza család leszármazottai, többek között Nitsch Gáborné Tisza Ilona, Patay Ilona és Patay Péter jóvoltából olyan használati tárgyakat is megcsodálhatnak a látogatók, amelyek eredetileg is a kastélyban voltak. Ilyen például Tisza István elefántcsont levélbontója, a már korábban említett Barabás Miklós portrék és a márványból készült asztali óra, amelynek a tetején egy turulmadár található. De még az a szőnyeg is gazdagítja a gyűjteményt, amelyre a szóbeszéd szerint azon a végzetes október végi napon, a merénylet áldozatává lett Tisza István holtan rogyott le.

Geszt és a Tiszák otthonának és életének megismerése által érthetjük csak meg a 19 és 20. századot, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a mai időkben eligazodjunk. A 100 évvel ezelőtti események a mindennapjainkat is befolyásolják”

 – véli Lázár János építési és közlekedési miniszter, aki miniszteri biztosként felelt a kastély rekonstrukciójáért. A június végi sajtóbejáráson pedig ő maga kalauzolta végig a megjelenteket emlékhelyen a pincétől a padlásig.

Lázár János építési és közlekedési miniszter beszél a felújított geszti Tisza-kastélyban tartott sajtóbejáráson és rendhagyó tárlatvezetésen. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ezt is ajánljuk a témában

 

Egy családi otthon, ahol megfordult a magyar közélet színe-java

A parkból a kastélyba, ott pedig teremről teremre haladva tárult fel előttünk annak a családnak a története, amely két államférfit is adott Magyarországnak. A miniszter a komplexumon kívül található Arany János Emlékház kapcsán felidézte, hogy a 19. század nagy költője az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverését követően, mivel nemzetőr volt, bujkálni kényszerült. Egy barátja ajánlotta be Tisza Domokos, Tisza Kálmán későbbi miniszterelnök öccse mellé házitanítónak. A korabeli feljegyzések szerint a költő azért kapott külön lakot a parkban, mert nem tudott sem pihenni, sem alkotni a pezsgő mindennapokat élő család otthonának falain belül. Geszti tanítóskodása idején olyan költemények kerültek ki a kezei közül, mint a Toldi szerelme vagy A hajnali kürt. De olyan balladai alakjai is ehhez a tájhoz kötődnek, mint Ágnes asszony vagy Bárczi Benő, akinek a vers szerint tetemét a Geszthez közeli radványi erdőben találták meg.

Azonban nemcsak Arany János fordult meg e falak között a magyar irodalom nagy alakjai közül. Jókai Mór vagy Mikszáth Kálmán is gyakori vendége volt a Tiszáknak. Egyes feltételezések szerint Jókai A kőszívű ember fiaiban a családfőt Tisza Kálmán édesapjáról, Tisza Lajosról mintázta. Míg a Baradlay fivérek alakját fiai, Lajos, Kálmán és László ihlették. 

A Tisza-testvérek a valóságban is mind a hárman harcoltak a magyar szabadságért. 

Lázár megjegyezte azt is, hogy emellett a család kiterjedt sajtókapcsolatokkal is bírt, amely a korban egyedülállónak számított. „Tisza István nemcsak újságot alapított, hanem maga is publikált. A Nyugattal szemben hozott létre irodalmi újságot, és nem egyszer a sajtó ellenszenve közepette végezte a munkáját” – mondta el.

A vallásszabadságért vívott harctól a politika élvonaláig

A miniszter a tárlatvezetés során hangsúlyozta, hogy 

ami ma Magyarország, az nagyrészt Tisza Kálmánnak köszönhető.

Annak az egykori miniszterelnöknek, akinek annak ellenére nincs egy szobra sem Budapesten, hogy 1875 és 1890 közötti hivatali idejében épültek meg azok a létesítmények, épületek – az Országház tervezése is ekkor indult –, amelyekre ma is büszkék vagyunk a magyar fővárosban, amelyeket turisták ezrei csodálnak meg”

„Magyarországból magyar országot és mintegy 11 ezer kilométernyi vasutat épített. A vasút pedig abban az időszakban a mai digitalizációval ért fel: egyet jelentett a progresszióval és a felzárkózással. Abban mérték egy ország fejlettségét, hogy mennyi vasúttal rendelkezett” – ismertette.

Lázár János építési és közlekedési miniszter a geszti Tisza-kastély szalonjában. Fotó: Facebook

A kastély szalonjának központi pontján kapott helyet Horowitz Lipót Tisza Kálmánt – melynek eredetije a Parlament Tisza Kálmán-termében található – és Benczúr Gyula Tisza Istvánt ábrázoló portréja. Utóbbi eredeti, magánadományként került Gesztre. További érdekesség, hogy a geszti református egyházközség őrizte meg Tisza Kálmán íróasztalát, amely a szalonból nyíló helyiségben tekinthető meg további eredeti használati tárggyal együtt.

Lázár János hozzáfűzte, hogy a család politikai ambíciója részben abból is fakadt, hogy erdélyi és Bihar megyei reformátusként „óriási harcot” folytattak a saját jogaikért: tarthassanak istentiszteletet, lehessen templomuk. „A vallásszabadság ügye politikai ügy volt, és az egyház érdekében folytatott küzdelmekből következett a politikai helytállásnak a képessége. 

A protestáns elleni tiltakozás robbantotta be Tisza Kálmán közéleti karrierjét is” 

– magyarázta.

A tárcavezető szólt még Ferraris Artúr Tarokkparti a Szabadelvű Párt klubjában című festményéről is, amely ugyancsak szembetűnő helyen látható a szalonban. „Ez a kép jól mutatja az akkori Szabadelvű Párt befolyását és erejét. A festményen feltűnik Jókai Mór, Mikszáth Kálmán, Podmanyczky Frigyes, – Budapest megálmodója és megépítője – valamint két további országgyűlési képviselő is. A kártyaparti pedig Deák Ferenc portréja alatt zajlik. Ezen az alkotáson egyesül tehát mindaz, ami a kiegyezést követő időszakot jellemezte” – sorolta.

Tisza István, a háborús miniszterelnök

Lázár azt is kiemelte a tárlatvezetés során, hogy a nőknek mindig döntő szerepe volt a családban. „Tisza Lajos feleségül vette Degenfeld-Schonburg Ilonát, Debrecen egyik meghatározó emberének a lányát. Úgy tartják, hogy Tisza István keménységét és határozottságát sváb édesanyjától örökölte, akinek ugyancsak külön teret szenteltek a kiállításon”.

Tisza István ellenezte a háborút, de annak kitörése után minden erőforrást mozgósított. Mindemellett elvetette IV. Károly reformjavaslatait, és ez az ellentét, valamint a belső elégedetlenség vezetett 1917-es lemondásához. Élete során vagy háromszor meg akarták ölni. Emlékezetes volt a Károlyi Mihállyal vívott csatája is 1913. január 2-án. A párbaj oka nem más volt, minthogy Károlyi nem fogadta Tisza köszönését. 1913-ban Kovács Gyula akarta lelőni a parlamentben.  A golyó nyoma még ma is látszik a pulpituson. Végül 1918 október végén egy merénylőcsoport sikerrel járt, a gyilkosság körülményei máig tisztázatlanok.

„A Tisza István ellen végrehajtott merénylet, majd öt nappal később fia halála megrengette a családot. Kersch Gáborné Tisza Ilona, az egyik Amerikában élő leszármazott mondta el nemrég nekem, hogy ebben az időben olyan szinten eluralkodott a gyűlölet a Tisza-családdal szemben, –a vesztes háború felelősségét oly mértékben rótták egy ember nyakába –, hogy a még életben maradt kisgyermekeket a család kocsordi birtokára kellett menekíteni, mert az a hír járta, hogy a forradalmárok velük is végezni akarnak. Sőt, sokan örültek annak, hogy elhunyt a fia” – vázolta fel a korra jellemző közhangulatot a miniszter. 

Hozzátette, „egyes szakértők a trianoni tragédiát azzal hozzák összefüggésbe, hogy a magyar politikai elit a háború előtt nem volt képes összefogni, nem volt képes az országot felkészíteni a háborúra. Továbbá nem volt képes a kisebbségekkel kiegyezni. 

Abszolút belpolitikai csatározásokra ment el az energia, és ezzel ástuk meg a saját sírunkat, amely a háború elveszítéséhez, majd Trianonhoz vezetett.

 Ugyanakkor az ország feldarabolását követően, a két világháború között egy nagyon erős Tisza István-kultusz vette kezdetét a tudományos, a kulturális és a közéletben egyaránt. Azt vallom magam is, hogy nincs egy ország rendben, amíg a szimbolikus elemeinek nem tud emléket állítani. Mi erre tettünk kísérletet nemcsak itt Geszten, hanem Nagycenken a Széchenyi-kastélyban vagy Tiszadobon az Andrássyak otthonában” – húzta alá Lázár. János.

Ezt is ajánljuk a témában

Helyére kerül végre a Tiszák öröksége!

Bár a nagy tiszteletben álló történelmi család faluját nem kímélték a huszadik század zavaros évtizedei, rövidesen régi-új pompájában várja majd az érkezőket. Riportunk.

Lázár János a geszti Tisza-kastély fogadóépületében. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Lázár János: Nemcsak egy kastélyt, hanem egy korszakot is restauráltunk

A rendhagyó tárlatvezetést követőn Lázár János építési és közlekedési miniszter válaszolt a Mandiner néhány kérdésére is. Többek között hangsúlyozta, hogy Geszten nemcsak kastélyrekonstrukció történt, hanem egy településfejlesztési folyamat, egy lehetőségteremtés is végbement 20 milliárd forintból. „Tíz éven keresztül dolgoztunk együtt Geszt önkormányzatával a település újjászervezésén, újjáépítésén. De ez még koránt sincs készen. Óvodát, iskolát építettünk, templomot építettünk újjá, továbbá korszerűsítettük a telelpüléshez vezető úthálózatot. Ennek a középpontjában hoztuk létre az oktatási központként is funkcionáló létesítményt, mely egyben emlékhelyet is állít a két egykori miniszterelnöknek, Tisza Kálmánnak és Tisza Istvánnak. Itt bárki tiszteleghet egy főhajtással a mártír miniszterelnök előtt, sőt, mélységében is megértheti azt a kort, amikor ők éltek” – ismertette a  tárcavezető.

Majd azzal folytatta, hogy a Tisza-kastélyban ezer négyzetméternyi kiállítás várja a látogatókat, mely az eredeti állapotokat igyekszik bemutatni. „Három éven keresztül gyűjtöttük vissza a kastélyból elkerült tárgyakat. A Tisza-család nagyvonalúságának köszönhetően 80 év után vannak olyan tárgyak, amelyek Argentínát és az Egyesült Államokat megjárva kerültek vissza Magyarországra. Mindezek mellett múzeumpedagógia eszközöket is bevetünk: dolgozunk hanggal, képpel és animációs filmekkel is annak érdekében, hogy egy gimnazista is megérthesse azt az időszakot, amikor a Tiszák éltek. Hiszen mindig nagy kihívás, hogy a fiatalok érdeklődését is felkeltsük, a kastély pedig alkalmas rendhagyó történelem órák megtartatására is” – jegyezte meg Lázár János.

„Mindezek mellett foglalkozzunk a család témájával, hogy mi kellett ahhoz, hogy a Tiszák ilyen magasra emelkedhessenek. 'Miként tudták a merjünk kicsik lenni szemlélet helyett a merjünk nagyok lenni gondolkodást' a magukévá tenni. Nemcsak helyrepofozni akartuk a Tiszák egykori fészkét, hanem igyekeztünk minden lehetőséget megragadni ahhoz, hogy átadjuk a hely szellemét az utánunk jövő generációknak is. Restaurációról van szó, egy korszak restaurációjáról” – hangsúlyozta a miniszter.

Elhangzott továbbá, hogy a kastély mellett egy 28 szobás szálloda és étterem is létesült, mivel szeretnék, hogy a református egyház tulajdonában álló épület, – melyet a magyar állam kezel – a jövőben turisztikai célpontként is működjön. 

Arra a kérdésre, hogy mit üzennek a Tiszák a ma emberének, Lázár János azt válaszolta, hogy „a legfontosabbat: ’mind végsőkig kitartani’. Ez a jelmondatuk. Tisza István egy háborús kor miniszterelnöke volt, míg édesapja, Tisza Kálmán az építkezésé. A 21. századi magyarság számára pedig az az izgalmas kérdés, hogy hogyan tud ebben az évszázadban Magyarország egy erős kulcsországgá válni a Kárpát-medencében. Egy olyan országgá, amely meghatározza ennek a térségnek a sorsát, és befolyásolja nemcsak a saját, hanem mások jövőjét is. Hiszen Tisza Kálmán miniszterelnöksége idején Magyarország a térség meghatározó és megkerülhetetlen nagyhatalmává vált, amit fia, Tisza István próbált megmenteni, de nem sikerült neki”. Lázár János végül felhívta arra is a figyelmet, hogy Tiszák kora, és „az első világháború előtti politikai szembenállás és széthúzás elvette a háborúra való felkészülés fontosságától a figyelmet, ez pedig Magyarország vereségéhez vezetett”.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-118
2024. július 05. 15:23
🍓 ️ ­­­É­­r­­­t­­é­­­k­­­e­­­l­d­­ ­a­ ­s­­­z­e­­x­­­i­­­ ­­p­­u­­n­c­­i­­m­­­a­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­­.­­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­.­𝐅­­­𝐔­𝐍
contractor-2
2024. július 04. 12:37
"Elkúrtuk"
tintapaca
2024. július 04. 10:52
Tisza István nem kívánt, nem tudott élni a számára a sors által felkínált lehetőséggel, nem állt élére a Károly-félék elleni kibontakozásnak, pedig lett volna rá lehetősége! Passzívan, beletörődve várta sorsát. Nem államférfihoz volt méltó az életéne3k vége. Titltkozhatott volna a degenerált , korcs Habsburg fattyú Károlynál Károlyi kinevezése ellen. Nem tette.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!