Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

Orbán Viktor: Ez a nemzet nem a beletörődést választotta, hanem a túlélést (VIDEÓ)

2024. június 04. 11:46

A miniszterelnök a geszti Tisza-kastély ünnepélyes átadóján mondott beszédet a nemzeti összetartozás napján.

2024. június 04. 11:46

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Orbán Viktor június 4-én, a nemzeti összetartozás napján a geszti Tisza-kastély ünnepélyes átadásán tart beszédet.

„Bátran mondhatjuk itt Geszten, a Tisza-család felújított kastélya mellett, egy újabb háború fenyegető árnyékában, kőhajitásnyira a család méltó módon helyreállított kriptájától, hogy itt összesűrűsödik a történelem” – jelentette ki a miniszterelnök beszéde elején.

„Itt van egy nemzet, amely több mint 100 éve egy pusztító háború következtében elvesztette országa kétharmadát, és népének harmada idegen határok mögé került. 

Ez a nemzet mégsem a beletörődést és az elmúlást választotta, hanem a túlélést és a küzdelmet”

– hangsúlyozta.

„Ez a nemzet ma már többre képes, mint hogy minden évben megemlékezzen a vele történt igazságtalan szörnyűségről. Képes arra is, hogy minden évben újra és újra kinyilvánítsa határtalan élni akarását és összetartozását. S végre képes arra, hogy hálával adózzon annak a családnak is, amely oly sokat adott neki” – jelentette ki a kormányfő.

Orbán Viktor elmondta, hogy 

a Tisza-család története egybeforrt a szabad, független és szuverén Magyarország eszményével.

„A magyar nemzet velük szembeni tartozását rójuk ma le azzal, hogy otthonukról és a család nyughelyéről méltóképpen gondoskodunk. S hogy annak az egyháznak a gondjaira bízzuk, amelyiknek a Tiszáknál odaadóbb híve talán sosem volt” – hangzott el az ünnepélyes átadón.

A Magyar Királyság utolsó erős és sikeres korszaka elválaszthatatlan a Tiszáktól

A kormányfő ezt követően ismertette a család történetét. A Tiszák ott voltak az erdélyi fejedelmek mellett a török elleni harcokban, majd a harcok végeztével csaknem egy évszázadon át kellett küzdeniük, hogy ősi birtokukat visszaszerezzék. 

Nem lepődhetünk meg, már az akkori nyugati birodalomnak sem volt szokása, hogy a magyarok jogos jussát elismerje és odaadja”

Így települt a család Gesztre, és lett újra a magyar  nemzet ügyének kovácsa” – fűzte hozzá.

Mint ismert, a Tisza családból ketten is az ország politikai vezetésére vállalkoztak. Orbán Viktor elmondta, a Magyar Királyság utolsó erős és sikeres korszaka elválaszthatatlan a Tisza családtól. 

Tisza Istvánról a későbbi miniszterelnök, Bethlen István így emlékezett meg: „mint a nemzet nagy ügyének mártírja halt meg, és vele pusztult oda nemzet, ország, trón, monarchia és ezer év dicsősége”.

„A trianoni diktátum nemzetünk halálát célozta”

Valamivel később Orbán Viktor június 4-éről úgy beszélt, mint a „magyar nemzet elleni gyilkossági kísérlet napjáról”. 

Tisza Istvánnal nemcsak egy család történelmi szerepe végeztetett be, de vele megszakadt a 900 éves magyar királyság története is.

A miniszterelnök mindezek után leszögezte, „104  évvel ezelőtt kegyetlen, irgalmatlan, igazságtalan diktátumot kaptunk a nyakunkba. Határon túlra kerültek nagy egyetemeink, legszebb városaink, kulturális értékeink, nemzeti emlékezetünk meghatározó színterei”

„Ennyi év távlatából már tisztán látszik, hogy a trianoni diktátum nemzetünk halálát célozta. De a gyarmatosításhoz szokott nagyhatalmak nem ismerték a magyarok karakterét: 

el akartak temetni minket, de nem tudták, hogy magunk vagyunk”.

Annak rendje és módja szerint megásták a sírunkat, a haza jó gazdáit eltették láb alól vagy menekülésre kényszerítették. Hazánkat a legsötétebb órán olyan emberek kezére adták, akikről száz évvel később is nehéz eldönteni, hogy az alkalmatlanságuk vagy rossz szándékuk miatt voltak-e nagyobb csapás az országra nézve”  – jegyezte meg.

 

A kormányfő arra is felhívta a figyelmet, hogy a 104 évvel ezelőtti országvesztést „egy olyan háború hozta a nyakunkba, amelyet az akkori miniszterelnök, Tisza István minden porcikájával ellenzett. (...) 

De az országnak nem volt elég ereje, hogy kimaradjon a háborúból. 

Egy olyan birodalomhoz voltunk hozzáláncolva, mely a háború és béke kérdését megtartotta magának. Bécsben és Budapesten is tele volt a padlás háborús uszítókkal, hamis messiásokkal, külföldi ügynökökkel. Hiába volt nemzet jövőjéért érzett felelősség, 

Magyarországnak egy rá kényszerített háborúba kellett bemasíroznia”.

 „Aki azt ajánlja, merjünk kicsik lenni, az bűnt követ el”

A miniszterelnök arról is szólt, hogy „nemcsak összetartozás, hanem összekapcsolódás is kell. Nem elég az összekötő közös múltra emlékezni, hanem a közös jövőt álmodni és tervezni kell” – tette hozzá. 

Arra is rámutatott, hogy a magyaroknak szellemi teljesítményre, minőségi kultúrára, olimpiai aranyakra és elsőrendű politikára van szükségük.

Aki azt ajánlja, merjünk kicsik lenni, az bűnt követ el” 

– emelte ki.

Majd azzal folytatta, „ma arra kell vállalkoznunk, hogy Magyarország ne kerüljön bele egy újabb háborúba, ami Tiszának nem sikerült”.

Most jobbak az esélyeink, mert szuverének vagyunk. 

Mi választunk kormányt, mi, magyarok döntünk a saját sorsunkról” – sorolta Orbán Viktor.

A kormányfő itt közölte, hogy most összeurópai választáson tehetjük meg azt, amire 110 éve nem volt lehetőségünk: demokratikus keretek között mondhatunk nemet a háborúra. 

„Be akarjuk foltozni a magyar időn keletkezett szakadást”

„Mi restaurálunk, és be akarjuk foltozni a magyar időn keletkezett szakadást. Úgy állunk bosszút az elrabolt 45 évünkért, hogy összekötjük a német és szovjet megszállás előtti Magyarországot a maival” – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök arról is beszélt, a 2010-ben kapott kétharmados felhatalmazást arra használják fel, hogy összekössék a 21. századot a megszállás előtti idővel. 

„Aki bejön a Tisza-kastélyba, az tudni fogja, hogy minden mérkőzés addig tart, amíg nem nyerünk” – szögezte le a kormányfő. 

Az átadó ünnepség alább nézhető vissza:

Ezt is ajánljuk a témában

 

Ezt is ajánljuk a témában

Helyére kerül végre a Tiszák öröksége!

Bár a nagy tiszteletben álló történelmi család faluját nem kímélték a huszadik század zavaros évtizedei, rövidesen régi-új pompájában várja majd az érkezőket. Riportunk.

 

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 279 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-95
2024. június 21. 14:05
🍓 ️ ­É­­­r­­­t­­é­­­k­­­e­l­d­ ­a­­ ­s­­­z­­­e­­­x­­­i­­ ­­­p­­­u­n­­­c­i­­­m­­­a­­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­­.­­𝐗­­𝟏­𝟖­­.­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Valodi
2024. június 05. 18:16
Türelem 18:31 "nehezít a magyar mucsa is / valodi, antal2, Lajoss, stb, hosszú a sor/" - höhöhö ... sajnos, nem elég hosszú! Mint a bepiszkoló macskának a saját szarába, állandóan bele kellene verni az orrotokat a hazugságaitokba! "Olyan sokrétű mezőgazdaság, környezet- és tájgazdálkodás megteremtése a cél, amely úgy állít elő értékes, a természetet a lehető legkevésbé terhelő, egészséges és biztonságos élelmiszereket, valamint helyi energiákat és különféle nyersanyagokat, hogy közben megőrzi talajainkat, ivóvízkészleteinket, az élővilágot, természeti értékeinket. Fenn kell tartani kultúrtájainkat, a települések közösségeit, egyediségükben megnyilvánuló termelési hagyományainkat. Csak egy összetettebb, sok kis- és közepes méretű birtokra épülő, változatos termékszerkezetű mezőgazdaság tud nagyszámú, megélhetést biztosító munkahelyet teremteni, és ezáltal kellő távlatot nyújtani a gazdatársadalom, és utánpótlást a fiatal gazdák számára." (Nemzeti Együttműködés Rendszere, 26. oldal)
Laci DACH
2024. június 05. 14:31
eddig Oroszország tömte fegyverekkel saját magát.. és támadott..Ukrajna védekezett..Nukleáris fenyegetést PUTYIN /és csapata / hangoztatott..!! A NATO eddig nem!! Ukrajna akkor/addig lö át Oroszországba,amig az oroszok nem hagyják abba az ukrán CIVIL célpontok támadását. De - ha a NATO is(!!) mint ahogy Orbán folyamatosan teszi - behozza a "vészhelyzetet" -akkor VÈGE LESZ A VÉTÓZÁSNAK!! És ha a NATO ugy rendesen elkezd löni...az elsö himers-ek mutatják...
Swift Nimblefoot
2024. június 05. 11:14
Hol a videó??? Nem látom sehol.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!