„Ez volt a Transparency Sztálingrádja” – belsős körben komolyan megkérdőjeleződött Ligeti Miklós alkalmassága Tranzit-vita után

2024. augusztus 28. 16:55

Lapunk információi szerint a szombati vita óta áll a bál a Transparency Internationalnél, belső berkekben még Ligeti Miklós alkalmassága is megkérdőjeleződött. A Mandinernek küldött válaszában a TI kiállt Ligeti mellett és elárulták, nem merült fel a jogi igazgató lemondása.

2024. augusztus 28. 16:55
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, szombaton a Tranzit fesztiválon vitázott egymással Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke és Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója. A parázs hangulatú beszélgetésen egyebek mellett az is szóba került, ki hogyan tekint a nemzeti szuverenitásra, miért nem jutott hozzá Magyarország a neki járó uniós forrásokhoz, mennyire megbízható a Transparency által évente kiadott korrupció érzékelési index, valamint hogy milyen adatokat és szerződéseket titkol az átláthatóságért küzdő szervezet. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ligeti a vita közben többször elveszítette a fonalat, egymásnak olykor ellentmondó állításokat tett, melyekre Lánczi Tamás nem egyszer fel is hívta a figyelmet. A legdurvább ezek közül az volt, hogy a Transparency International jogi igazgatója nem volt tisztában azzal, hogy hogyan készül az általuk készített korrupció érzékelési index, mely több esetben a Magyarországgal szembeni jogi eljárások és az uniós pénzek visszatartásának is alapját adta. Ahogy arra sem sikerült választ kapni Ligetitől, a Transparency miért is gondolja azt, hogy tetszése, illetve saját megítélése szerint válogathat a magyar törvények között.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A Mandiner értesülései szerint a Transparencynél is úgy értékelték, hogy Ligeti komolyan felsült a vitában, holott előzetesen nagy reményeket fűztek a kiemelt médiafigyelem mellett megrendezett összecsapáshoz.

Megsemmisültünk. Ez volt a Transparency Sztálingrádja” 

– így fogalmazott Ligeti Miklós egy, a szervezethez közel álló forrásunk szerint, aki azt is kiemelte, hogy Ligeti nagyképű volt, nem készült fel kellő mértékben, ezzel pedig több esetben is kellemetlen helyzetbe hozta magát, valamint az általa képviselt szervezetet is. 

Úgy tudjuk, még a szervezet jogi igazgatójának alkalmasságába vetett hit is megrendült. 

Árulkodó körülmény, hogy miközben a magyarországi sajtó részleteiben is komolyan foglalkozott a két fél hétvégi vitájával, a Transparency International saját Facebook-oldalán csak hétfő késő délután számolt be arról, a vitát magát már nem promótálták, annak mindenki számára elérhető linkjét elhagyva a beszámolóból. Ligeti pedig az ATV Egyenes beszéd című műsorában magyarázkodott a későbbiekben. 

A Transparency International Magyarország tevékenységével kapcsolatban június végén indított egyedi, átfogó jellegű vizsgálatot a Szuverenitásvédelmi Hivatal. A civil szervezet válaszul az Alaptörvénnyel összeegyeztethetetlennek nevezte a Szuverenitásvédelmi Hivatal létrejöttét és működését, valamint az általa kezdeményezett vizsgálatot is, és lényegében megtagadta a további együttműködést.

Cikkünk megjelenése után válaszolt portálunk megkeresésére a Transparency, amely elárulta, hogy a szervezeten belül egyhangú elismerést váltott ki Ligeti Miklós teljesítménye a Tranzit-vitán. 

A „Sztálingrád” kifejezést Ligeti Miklós valóban használta, ám ironikusan, a vita nehézségére utalva, és zártkörben”

– közölte lapunkkal a cég sajtóosztálya, amely szerint kiválóra értékelik Ligeti vitán nyújtott teljesítményét és nem merült fel a jogi igazgató lemondása. 

Bármikor készek segíteni Karácsony Gergelynek

Bár továbbra is kérdéses, mi alapján listázza az országokat korrupciós szempontból a szervezet, az évről évre nagy előszeretettel hozza ki hazánkat az Európai Unió legkorruptabb országának. Némileg elnézőbbek azonban, ha a baloldali vezetésű Fővárosi Önkormányzatnál kell kutakodniuk. Mint ismert, a Lánchíd botrányos felújításának ügyében a Budapesti Közlekedési Központ pont a Ligeti Miklós által vezetett szervezetet kérte fel, hogy felügyelje a közbeszerzési folyamatokat. 

Ezt is ajánljuk a témában

A Közbeszerzési Hatóság nyilvántartásából kiderült, hogy a Transparency International hazai ágának a Lánchíd-ügy vizsgálata alatt nem volt akkreditált közbeszerzési tanácsadója, tehát úgy tekintették át a közbeszerzést, hogy arra a hatóság adatbázisa alapján nem volt képesített emberük. 

Ezt is ajánljuk a témában

Közbeszerzési tanácsadó híján vizsgálhatta a Lánchíd-tendert a Transparency International

A Közbeszerzési Hatóság nyilvántartása szerint a Transparency International hazai szervezetének nem volt akkreditált közbeszerzési tanácsadója, amikor a Lánchíd felújítási tenderének tisztaságát vizsgálta. Úgy monitorozták a közbeszerzést, hogy arra a hatóság adatbázisa alapján nem volt képesített emberük. A szervezet ezenfelül az ellenzéki önkormányzatoktól is milliókat kap. Az ügyben először a BKK reagált kérdéseinkre, majd hétfőn a Transparency is.

Az esettel kapcsolatban a Budapesti Közlekedési Központ lapunknak küldött válaszában azt írta, hogy a közbeszerzési törvénynek megfelelően bevontak a Lánchíd-tender lebonyolításába akkreditált közbeszerzési tanácsadót, a Transparency International Magyarország Alapítvány (TI) megbízása nem FAKSZ-szolgáltatás nyújtására, hanem minőségbiztosítási tevékenység elvégzésére irányult.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A baloldalnak kedves cég újíthatta fel a Lánchidat 

Bár a Lánchíd 2021 tavaszi lezárása óta azon nem állt vissza a korábbi forgalmi rend, hiszen Budapest vezetése kitiltotta onnan az autókat, tavaly augusztusban a gyalogosoknak, a buszoknak, a kerékpárosoknak és a taxiknak átadták a forgalmat. A felújítási munkálatokat az az A-Híd végezte, amely már korábban is szoros kapcsolatot ápolt a baloldallal. Mint ismert, ez a cég kapott támogatást a Medgyessy-, valamint a Gyurcsány-kormányok idején, például a Kőröshegyi völgyhíd építése során is. 

Ezt is ajánljuk a témában

A Lánchíd felújításának végösszege ráadásul megemelkedetett, nem kicsit, nagyon. A tendert megnyerő vállalat ötmilliárd forinttal drágábban vállalta a munkát, mintha azt Tarlós István vezetése alatt kellett volna megcsinálnia. Mint arról beszámoltunk, a cég nettó 18,8 milliárd, bruttó 26,75 milliárd forintos ajánlatával futott be a közbeszerzési eljáráson, holott korábban a még csak 21,8 milliárdos ajánlatával is befutó lehetett volna. 

A beruházást egyébként korrupciós botrány is kísérte: a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. a Vig Mór elleni nyomozás során került képbe, ugyanis amikor az Amnesty-vezér testvérét tavaly novemberben őrizetbe vették, majd letartóztatták, a NAV 33 helyszínen tartott házkutatást és foglalt le pénzeket. 

A hatóság a Vig Mór ellen indított eljárás keretében tavaly év végén házkutatást tartott a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt.-nél is.

Az is kiderült, hogy kiszálltak többek között Hegedüs Dánielhez is, aki ezek szerint részese lehet a bűncselekménynek. Nem sokkal ezek után fény derült arra, hogy miért szállt ki a hatóság a Lánchíd felújítását végző vállalathoz. Az atv.hu ugyanis arról számolt be, hogy 2020 novembere és 2022 júliusa között az A-Híd 1,4 milliárd forintot utalt Vig cégének, fentebb említett Sunstrike Hungary Kft.-nek. Ebből az összegből továbbutaltak 900 millió forintot Vig Mór magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára. A gyanú szerint a továbbutalások a Vig Mórhoz köthető számlákra jellemzően ugyanazokon a napokon történtek, mint amely napokon az A-Híd Zrt.-től a pénzek a Sunstrike Kft.-hez érkeztek, az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben felvették a számlákról. 

Összesen 142 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gonella
2024. szeptember 05. 20:33
a ligeti egy tipikus szarházi aki nem véletlenül van ott ahol. egy virtigli csicska a soros akolból!
vanced
2024. augusztus 29. 11:27
Nektek nem volt déjà vu érzésetek Lánczi hisztizésekor? Mint amikor a szomszéd yorkshire terriere ugatja a német dogodat, mint ami most azonnal szét akarja tépni. Ha azonban eltűnik mögüle a gazdi, akkor visítva szalad hétfelé.
vanced
2024. augusztus 29. 08:00
Az MNB és az Ügyvédi Kamara sem működik együtt a sóhivatalvédelmi hatósággal és ezzel a pöffeszkedő senki, Lánczival!
rocktoberi-2
2024. augusztus 28. 23:40
Hülyeség. Teljesen mindegy, hogy ki hazudozott volna a transzok helyett. A tények azok a tények.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!