Lánchíd-botrány: baloldali vezetés alatt valahogy mindig kedvező helyzetbe került az A-Híd Zrt.

2024. január 30. 09:28

A jelenlegi budapesti városvezetéshez közelálló kivitelező cég a korábbi baloldali kormányok idején is meg tudta csinálni a szerencséjét.

2024. január 30. 09:28
null

Az A-Híd Zrt., a hídpénzbotrányként elhíresült Lánchíd-felújítási ügy kulcsszereplőjeként, a múltban valahogy mindig kedvező helyzetbe került a baloldal irányítása alatt. Ugyanis az A-Híd Zrt. támogatást kapott a Medgyessy és Gyurcsány-kormányok idején is, például a kőröshegyi völgyhíd építése során – írta meg a Magyar Nemzet.

Ez utóbbi projekt az évek során jelentős költségnövekedést mutatott, ahogyan a jelenlegi Lánchíd felújítása is. A lap szerint a két eset számos ponton mutat hasonlóságot, ilyen a

  • közpénzből finanszírozott beruházások időhúzása,
  • az ár drasztikus emelkedése, amely magyarázatra szorul,
  • a politikai felelősség hárítása és másra mutogatás,
  • valamint a balliberális döntéshozók és az azokhoz közel álló kivitelezők hatékony együttműködése.

A lap szerint a Lánchíd felújítása körüli botrány is szorosan ezt a mintát követi. Ahogy ismert, Karácsony Gergely baloldali városvezetése alatt új közbeszerzést indítottak a felújítás kapcsán, ami ötmilliárd forinttal drágította meg a munkát. Ezen kívül korrupciógyanús pénzmozgások is feltűntek az építkezés idején. A politikai felelősség elhárítása a városházán pedig tovább nehezíti a helyzetet.

Az Apáthy-féle A-Híd Zrt. adózott eredménye 2021-ben 1,5 milliárd forint volt.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Peter Kohalmi / AFP

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
manitowoc
2024. január 30. 14:50
A MN nevét titkoló "munkatársa" - sunyi módon - NEM tájékoztatja az olvasókat, - HOGY az A-Híd Zrt. az Orbán-kormányok alatt IS "valahogy mindig kedvező helyzetbe került" amit a cég referenciái https://www.ahid.hu/category/referenciak/ meggyőzően bizonyítanak - HOGY az A-HÍD Zrt. ahhoz az Apáthyhoz kötődik, akinek érdekeltségei már az első Orbán-kormány idején is meghatározóak voltak. Apáthy a Fidesz-közeli szolnoki vállalkozás, az Axon Vagyonkezelő felügyelőbizottsági, majd igazgatósági tagja volt - HOGY az A-HÍD Zrt. vezérigazgatója, Sal László pedig – azon kívül, hogy az Axon csoport másik cége, az Axon Lízing igazgatóságában ült – 1999 és 2004 között a Közgép vezérigazgatója volt - HOGY az A-HÍD Zrt. számos projekten Mészáros Lőrinc cégeivel dolgozik együtt, sőt Mészáros építőipari csoportjához Apáthy épp hídépítő-potenciállal járult hozzá, átadta ugyanis a V-Híd Zrt-t. A MN persze, erről SEM ír: https://magyarepitok.hu/aktualis/2021/02/kerdesek-a-lanchid-felujitasa-kapcsan
Karvaly
2024. január 30. 13:46
1,5 milliárdos cégre hirtelen rábíztak egy húszmilliárdos tendert? Akkor mi is a bajuk Mészárossal? Nem, nem igaz, hogy Orbán előtt gázszerelő volt, konkrétan Gyurcsány idejében már neki is milliárdos bevétele volt.
nyugalom
2024. január 30. 12:48
A vigmoricka testveret is meg kell nezni! Hazkutatas!
states-2
2024. január 30. 11:54
Szorul a hurok hülyevigyor nyaka körül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!