Elkezdődött: több járat utasait már kártalanítják a légitársaságok

2024. augusztus 07. 16:36

Két járattal kapcsolatban a kormányhivatal még adatszolgáltatást vár.

2024. augusztus 07. 16:36

Nyitókép: Facebook

Budapest Főváros Kormányhivatala az utasok jogainak érvényesítése érdekében összesen 15 légijárat kapcsán indított fogyasztóvédelmi hatósági ellenőrzést az elmúlt időszakban tapasztalható jelentős késések, illetve járattörlések miatt; az ellenőrzések alatt a légitársaságok egy kivételével – ez esetben eljárási bírság kiszabására is sor került – együttműködtek.

A Fővárosi kormányhivatal szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: három esetben a légitársaságok elismerték kártalanítási kötelezettségüket, az utasok jelzései alapján ezekben az esetekben a kifizetések folyamatosak.

Két járattal kapcsolatban a kormányhivatal még adatszolgáltatást vár. 

Három járat esetében az érintett légitársaságok a késések, illetve a törlés okának légi irányítási problémát jelöltek meg, tehát rendkívüli körülményre hivatkoztak. Ezekkel kapcsolatban a kormányhivatal kikérte a légügyi hatóság szakmai állásfoglalását, hogy valóban rendkívülinek tekinthető körülmény okozta-e a jelentős késést vagy a járattörlést – írták.

Ezt is ajánljuk a témában

Ha kell, a külföldi hatóságoknak is megküldik az érintett ügyeket

Kitértek arra, hogy azokban az egyedi esetekben, ahol a kormányhivatal nem rendelkezik joghatósággal, a külföldi hatóságoknak megküldi az érintett ügyeket.

Közölték azt is, hogy a kormányhivatal és a szakmai irányító Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) továbbra is 

kiemelt figyelemmel kíséri a légitársaságok kötelezettségeinek teljesítését

 és segíti a fogyasztók jogainak megfelelő érvényre juttatását.

Lázár János is üzent a légitársaságoknak

Emlékezetes, hogy az NGM mellett Lázár János építési és közlekedési miniszter is regált. „A késések közel két harmadáért a légitársasok felelősek. És így is, ezek a létgitársaságok tájékoztatás, törődés és segítség nélkül hagyják utasaikat, akik – van hogy – napokat töltenek a terminálokon. Ez megengedhetetlen.”

Éppen ezért a Kormány a Fogyasztóvédelmi Hatóságot arra utasítja, hogy továbbra is a lehető legszigorúbban járjon el”

 – fogalmazott a tárcavezető.

MTI/Mandiner

***

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. augusztus 07. 21:10
Megkésett. Elégtelen. Sóhivatal.
Kristály
2024. augusztus 07. 17:54
Bp. autosok jogait is kellene védeni napi 1-2 óra várakozásért mert valakinek ez a bosszúja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!