Elemző: ezért nem engedi vitázni politikustársait Magyar Péter

2024. augusztus 22. 11:29

A Tisza Párt elnöke maga is kizárólag olyan interjúhelyzeteket vállal, ahol nem tesznek fel neki kellemetlen kérdéseket.

2024. augusztus 22. 11:29
null

Nyitókép: Origo

A magyarországi baloldal sorozatos választási vereségei bebizonyították, hogy közhelyeken kívül komolyabb politikai tartalmat nem igazán tudnak felmutatni – mondta a Magyar Nemzetnek Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet politikai elemzési igazgatója annak kapcsán, hogy Magyar Péter nem engedi a Tisza Párt több újonnan megválasztott képviselőjét a Tranzitra vitázni.

Az elemző szerint az ellenzék politikusi állománya sokszor bizonyította, hogy képtelen komolyabb politikai gondolatok megfogalmazására, gondoljunk csak a parlamenti szerepléseikre. 

Felkészületlenségük pedig a vitaszituációkban ütközne ki leginkább, ezért nem is vállalják őket” 

– fogalmazott. 

Tudta?

A közmédia korábbi közleményében azt írta: 2022. április 3-i választásoktól 2023. április 2-ig folyamatosan hívták, keresték a frakcióval rendelkező és nem rendelkező ellenzéki pártokat, volt baloldali miniszterelnököt, pártelnököket. Az időszak alatt összesen 6764 meghívást küldtek műsoraikba, ezekből összesen 161 alkalommal fogadták el a meghívást, 6603 esetben azonban nem jelentek meg.

Ezt is ajánljuk a témában

Úgy tűnik, a Tisza Párt is beállt a sorba. Mint ismert: Magyar Péter korábban többször is panaszkodott, hogy nem hívják be stúdiókba vagy nem akarnak vele interjút készíteni, de amikor releváns kérdést kapott – például a diszkóbotrányról vagy a Dunába hajított telefonról –, akkor elmenekült, vagy propagandával vádolta a kérdezőt. 

A Magyar Nemzet emlékeztetett arra az esetre is, amikor Magyar az ATV-t vádolta meg azzal, hogy nem hívják be őt, 

viszont amikor élő adásban szembesítették vele, hogy hányszor hívták, és ő ennek ellenére egyszer sem ment el, Magyar Péter inkább felállt, és sértődötten elhagyta a stúdiót.

Magyar Péter is beleillik ebbe a baloldali mintázatba, de az ő és pártjának helyzete további problémákkal is terhelt. Egyrészt kritikát és ellenvéleményt elfogadni képtelen személyisége rányomja bélyegét megnyilvánulásaira, ahogy egyoldalúan kinyilatkoztató stílusa is meghatározza szerepléseit vagy azok – így a viták – elmaradását. 

Előbbi azt eredményezi, hogy kizárólag olyan interjúhelyzeteket vállal, ahol legalábbis nem tesznek fel neki kellemetlen kérdéseket” 

– fejtette ki Magyar kapcsán Boros Bánk Levente, aki szerint utóbbi pedig gyakorlatilag kizárja az érdemi vitában való részvételének lehetőségét, hiszen egy ilyen helyzet érvek ütköztetését feltételezi, nem pedig kizárólag a saját vélelmezett igazának ismételgetését.

Magyar Pétert korábbi félresikerült szereplései is eltántoríthatják a számára nem kényelmes helyzetekben való részvételtől, 

hiszen az egyetlen vitahelyzetben – a közmédia választási vitaműsorában –, ahol bizonyíthatta volna rátermettségét, csúnyán felsült

 – fogalmazott az elemző.

Intézményi problémák

Boros Bánk Levente szerint Magyar pártja intézményi problémákkal is küzd, hiszen „a nyilvánosság által ismert képviselő-állományát gyakorlatilag utcai castingon verbuválták, így sem politikai felkészültséggel, sem ez irányú tapasztalattal nem rendelkeznek a párt választott képviselői”.

„Ezen szereplők esetleges nyilvános nyilatkozatai, különösen pedig a spontaneitást is feltételező vitahelyzetben való megmérettetésük a pártelnök szerepléseihez hasonló kellemetlen eredményekhez vezethetne, ami pedig népszerűségvesztésbe torkollna” – mondta Boros Bánk Levente a Magyar Nemzetnek.

Az elemző szerint a személyi állomány esetlegességén túl az is vitaképtelenné teszi a párt politikusait, hogy a Tisza nem rendelkezik világos és következetes mondanivalóval.

Emlékeztetett: még maga a pártelnök is folyamatosan önellentmondásba keveredik saját ideológiai besorolását vagy politikai terveit illetően. Boros Bánk Levente úgy véli: Magyar Péter beosztott politikusai is zavarba jönnének, ha felkészült újságírókkal vagy professzionális politikusokkal kellene szembenézniük, 

ezért inkább politikushoz méltatlan módon egyszerűen elbújnak vagy elmenekülnek az ilyen, számukra kényes szituációk elől.

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
goldie-2
2024. szeptember 04. 14:34
Totál Kamala Harris.
Akitlosz
2024. szeptember 04. 10:25
A kormányzat felkészült válaszokat ad az interpellációkra, a kérdésekre? Az lenne a politikai vitatkozás terepe, nem a "Tranzit". Tessék kivárni, amíg a Tisza Párt bekerül az országgyűlésbe! Minek akar a hatalom egy parlamenten kívüli párthoz leereszkedni?
Akitlosz
2024. szeptember 04. 10:21
A provokátorokat senki sem szereti a gazdáikon kívül.
vandor-58
2024. augusztus 25. 11:44
Sose volt értelmes őnálló gondolata még azt is a szájába adták mint valami cumit
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!