A sokak által rettegett bűnöző szabadon távozhatott – most meg kiirtja a fél várost

2024. augusztus 30. 15:00

A semmiből jött a GABO Kiadó új kötete, a Joker, de az garantált, hogy jó néhány rajongó szívét elragadja ez a képregény.

2024. augusztus 30. 15:00
Joker
Böjtös Gábor
Böjtös Gábor

Nyitókép: Böjtös Gábor

Persze az túlzás, hogy a képregény a semmiből jött. Egyrészt a Brian Azzarello (Batman: Kárhozat), Lee Bermejo páros munkássága sem ismeretlen vagy érdektelen a magyar rajongók számára,  másfelől már csak alig egy hónap van hátra a Joker: Kétszemélyes téboly premierjéig, amelyben Lady Gaga is feltűnik. Azt pedig jól tudjuk, hogy ha képregényfilm érkezik, akkor mindegyik kiadó megjelenteti, amit csak tud az adott karakterrel, ehhez képest még visszafogottnak mondható az aktuális felhozatal.

Pedig a hidegvérű gonosztevő bőven izgalmas annyira, mint egy Deadpool vagy egy Rozsomák.

Todd Phillips 2019-es, kimondottan egyedi Joker-adaptációja egyébként meg önmagában az egyik legjobb képregényes film, méghozzá úgy, hogy igazából nem is hagyományos képregényfilm. Joaquin Phoenix pedig annyira egyedien formálta meg karakterét, hogy a korábbi, kimondottan erős felhozatal (Jack Nicholson, Heath Ledger) mellett is az élvonalba került – ilyen őrületes alakítás után talán nem is csoda, hogy még Napóleonként is nehezen kaparta le arcáról a bárgyú vigyor maszkját.

Ezt is ajánljuk a témában

Joker: túl az őrület határán

Jokerről, a képregényes antihősről új film készült, ami azonban nem a szokásos látványvilágra és effektekre épült. Hanem egy olyan történetre, amelyik azt mutatja be, ahogy a sokakban ott lévő, frusztrált kisember hogyan képes szociopata sorozatgyilkossá válni.

Joker Különleges Kiadás
Joker Különleges Kiadás (GABO Kiadó, 2024)

Elmebajjal szabadlábon

Talán sem épelméjű, sem élő ember nem létezik Gothamben, aki jó ötletnek találná Joker kiengedését az Arkham intézetből, a gonosztevő azonban egyik napról a másikra mégis szabadon távozik a sok-sok szörnyűséget látott épület falai közül. Joker azonban nem boldog. Egyáltalán nem az, és hogy is lehetne, mikor távollétében birodalma darabokra szakadt, inog és rázkódik, ahogy lassan összedől a hozzá nem értő kezek között.

Az ​Amadeus Arkham által alapított intézet fogadja be az elmeorvosok által beszámíthatatlannak ítélt bűnözőket, akiket többnyire Batman juttatott rendőrkézre. Ez számos Batman-történet, képregény és videójáték központi helyszíne.

Persze nem ő lenne Joker, a sokak által rettegett bűnöző, ha ezt annyiban hagyná. Ezért aztán semmi meglepő nincs abban, hogy meglehetősen gyorsan bosszúhadjáratba kezd, megfenyegetve a piti bűnözőket, de akár a legnagyobbakat is, mint Pingvin vagy éppen Kétarc. A képregény egyik különlegessége pedig azt, hogy olvasóként mindezt új segédje, avagy lótifutija és sofőrje, Jonny Frost szemszögéből élhetjük át, aki csak szeretne feljebb lépni a ranglétrán. De ahogy azt jól tudjuk, Joker mellett nem egyszerű az élet  a bűn pedig egyáltalán nem kifizetődő.

Ezt is ajánljuk a témában

Joker Különleges Kiadás
Joker Különleges Kiadás (GABO Kiadó, 2024)

Joker kiirtja a fél várost

A 152 oldalas, keményfedeles, különleges kiadás a rengeteg extra tartalommal (jegyzetek, vázlatok, egy vadonatúj közös történet) eleve ígéretes, ráadásként pedig méltó a sztorihoz, ami önmagában egy minőségi Joker-történet. A gonosztevő karakter nem szórakozik, nem ismer könyörületet, sőt kimondottan brutális tettek elkövetésére képes úgy, mintha azok teljesen természetesek volnának. Hűséges szolgái pedig mindenben követik, pont mint az itt rúdtáncossá degradált Harley Quinn, az egykori pszichiáter, aki beleszeretett őrült páciensébe.

De ezt a Jokert elnézve nem is csodálkozunk a hirtelen feltörő érzelmeken, hiszen ebbe a külsőbe bárki képes belezúgni.

Mármint a képregény külsejébe, természetesen, ami sötét és komor, de gyönyörű festményes külsővel rendelkezik, ezzel is kiemelkedve az átlagból. Főleg, hogy a méltatlanul korán, idő előtt befejezett A legendás Batman-gyűjteményben megjelent változathoz képest a GABO Kiadó most igazán igényes verzióban tárta a nagyközönség elé ezt a különleges sztorit.

Batman a mai napig népszerű karakter itthon is – nem véletlenül –, és bár a Denevérember ebben a történetben csak mellékszereplő, az is egyértelmű, hogy Joker önmagában képes eladni magát. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a 2019-es Joker-film sikere, valamint a folytatást övező várakozás. A jó hír azonban az, hogy a Joker képregény önmagában is élvezetes és érdekes, és ha nem is olyan őrületes, mint maga a címszereplő, de már-már képes megközelíteni, arra pedig közel tökéletes választ ad, amit máskor, máshol, egy másik karakter kérdezett meg sokaktól:

Tudod, hogy mi az őrület definíciója?”

 

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap_Bender
2024. augusztus 30. 16:40
Már gyerekmesékkel is foglalkoztok, pupákok? Az óvodás, kisiskolás tehetség, képesség. Mint egy gyengébb brigádújság a szocializmusban.
balbako_
2024. augusztus 30. 16:24
Kultúra?
T. Péter
2024. augusztus 30. 15:04 Szerkesztve
Kiirtja, Böjtös, rövid i, a fenébe már veletek... A múltkor már suksüköltetek egyet nyílt színen...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!