A nap, amikor nem engedték be a magyar köztársasági elnököt Szlovákiába

2024. augusztus 21. 12:42

Sólyom László Révkomáromba, egy Szent István-szobor avatásra ment volna, hiába…

2024. augusztus 21. 12:42

Nyitókép: Sólyom László a szlovák határra tart. Végül nem lépte át... Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd.

Napra pontosan 15 éve történt a példátlan eset, amelynek volt előzménye. Mikor ugyanis a szélsőséges és nacionalista Szlovák Nemzeti Párt februárban értesült róla, hogy 2009. augusztus 21-én Szent István-szobrot avatnak Révkomáromban, heves tiltakozásba kezdett.

Fokozta a hangulatot, mikor kiderült, Sólyom László köztársasági elnök is ott lesz a ceremónián. Augusztus 19-én, két nappal a szoboravatás előtt Robert Fico, szlovák miniszterelnök is megszólalt, kijelentve, 

nem tudja megakadályozni, hogy Sólyom szlovák földre lépjen, de írásban figyelmeztetést küldött a magyar nagykövetségnek, amelyben a lehetséges biztonsági kockázatokat ecsetelte. 

Később már úgy fogalmazott, nem engedik be az országba a magyar köztársasági elnököt, majd finomított a véleményén és jelezte, ha mégis átlépni a határt, azt durva provokációnak fogják értékelni.

Kapcsolódó vélemény

Schmidt Mária

Facebook

Idézőjel

Az Országgyűlés történelmi igazságtételre vonatkozó törvényalkotását Ön lehetetlenítette el.

Sólyom László az elmaradt határátlépésről nyilatkozik. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

De mi volt a gondja a szlovákoknak a látogatással? Részben az, hogy 

szerintük az esemény a magyar szuverenitásra utalhat, ráadásul úgy értékelték, mivel arra a napra tették a szoboravatót, amikor 1968-ban megszállták Csehszlovákiát a Varsói Szerződés országai (köztük a magyar hadsereg egységei is), felfogható provokációnak is az időzítés. 

Sólyom László végül nem lépett Szlovákia területére, ám a Bajnai Gordon vezette magyar kormány elfogadhatatlannak tartotta a szlovákok lépését. „Visszajövök még” – mondta a határon Sólyom László és így is tett, egy évvel később, már magánemberként részt vett a révkomáromi, augusztus 20-án rendezett ünnepégen. 

Kapcsolódó vélemény

undefined

Karácsony Gergely

Facebook

Idézőjel

A rendszerváltás, vagy ahogyan ő mondta, a jogállami forradalom utolsó közjogi méltósága is itt hagyott minket.

 

Összesen 135 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. augusztus 21. 19:22
A vétótlan köpcös geci nagy cimborája ez a tetves tót patkány. A vétótlan köpcös geci nagy haverja minden magyargyűlölőnek: tótnak, rácnak, bunyevácnak, oláhnak, hoholnak. Aljas cigány zsidócsicska ez, nem magyar.
csapláros
2024. augusztus 21. 18:09
jandor 2024. augusztus 21. 15:29 ..."Igazuk volt a szlovákoknak. Államelnökként ment. Ennek megvan a diplomásiai menete. Egyeztetnek a külügyminiszterek, stb. Ezt a magyar fél nem tette meg, "... A faszt. A felvidéki magyar szervezetek hívták meg az államelnököt. VOLT EGYEZTETÉS, a "kócos asszonyék" részéről, mire a válasz egy baszott nagy, udvariatlan NEM volt, ökölrázásokkal, diplomáciában szokatlan bunkó, kocsmai FENYEGETŐZÉSSEL, hivatkozva az 1968-as magyar bevonulásra, amely nem mellesleg TELJES BÉKÉBEN történt, az ott állomásozással együtt. Az Ausztriát bekebelező Hitler az Anschluss idején, kifinomult úriember volt az akkori tót, magyar gyűlölő brigantikkal szemben.
csapláros
2024. augusztus 21. 17:46 Szerkesztve
Novicsok-5csapláros 2024. augusztus 21. 13:56 ..."Jól megalázkodtatok a tótok előtt. "... Ne hazudj. Nincs abban semmi megalázkodás, és pláne jegelés (sic!) ha az, ami 2010-ig a felszínen ment, az most lekerült a kormányközi vegyes bizottságokba. Átbaszva TI lettetek, akik arra utaztatok, hogy mennyi hasznotok is lesz majd a Fico-Orbán csörtékből... JÓL POFÁRA ESTETEK, bele a szomorú liberálnáci disznószarba, a de megrepedezettbe és OTT is RAGADTATOK tetű janicsárok.
jandor
2024. augusztus 21. 15:29
Igazuk volt a szlovákoknak. Államelnökként ment. Ennek megvan a diplomásiai menete. Egyeztetnek a külügyminiszterek, stb. Ezt a magyar fél nem tette meg, jogosan léptek fel ellene. Amikor magánemberként ment, simán beengedték. Magyarország mindig olyanokon rugózik, amiben nincs igaza. A Bős-Nagymaros esetében is minden függyetlen nemzetközi bíróság Szlovákiának adott igazat, de a közelmúltig acsarkodtak a magyarok. Tanuljátok meg a szabályokat és viselkedjetek úgy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!