Nyílt levél Sólyom László elnök úrnak

2021. november 16. 10:46

Az Országgyűlés történelmi igazságtételre vonatkozó törvényalkotását Ön lehetetlenítette el.

2021. november 16. 10:46
null
Schmidt Mária
Facebook

„Tisztelt Elnök Úr!

Ön hazánk jelenkori történelmének egyik legmeghatározóbb időszakában töltött be fontos tisztségeket.

Alkotmánybíróként és az Alkotmánybíróság első elnökeként (1990 és 1998 között) Önnek döntő szerepe volt abban, hogy Magyarországon nem valósulhatott meg a történelmi igazságtétel, nem vonhattuk felelősségre a minősített hazaárulókat. Az olyanokat például, mint Hegedűs András egykori rákosista miniszterelnök, aki több politikai kivégzésért felelt, és aki 1956-ban aláírta a szovjet hadsereget behívó levelet, hogy ezzel teremtsen jogi alapot a Szovjetunió Magyarország ellen indított újabb háborújához. De elkerülte a felelősségre vonást Péter Gábor és sokan mások is.

A Magyar Országgyűlésnek a történelmi igazságtételre vonatkozó törvényalkotását Ön, az Alkotmánybíróság elnökeként, azzal az indokkal lehetetlenítette el, hogy: »A kérdés az volt, lehet-e az alkotmányos garanciákat kivételesen, a rendkívüli történelmi helyzet miatt figyelmen kívül hagyni. Ha az alkotmányosságot tekintem a rendszerváltás lényegének, akkor a rendszerváltás hitele forgott kockán… A rendszerváltás jogállami forradalmát és így a jogbiztonság demonstrálását hosszabb távon fontosabbnak tartom…« (»Hagyni kell történni a sorsot«, Sólyom Lászlóval beszélget Bódy Zsombor és Cieger András, Századvég 31. szám 2004/1 133-175 oldal).

Ön, véleményével és döntésével az igazsággal szemben a jog mellett állt ki és ezzel meg akarta fosztani az újonnan kiépülő demokratikus rendszert erkölcsi legitimációjától.”

Nyitókép: Schmidt Mária Facebook-oldala

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
furunkulus13
2021. november 20. 10:18
Bravó Mária! Az ötlet telitalálat!! Várjuk az elnök úr állásfoglalását!!
Sulammit
2021. november 19. 21:36
Minden tiszteletem és nagyrabecsülésem Schmidt Máriáé. Nem csak e miatt a cikk miatt.
moloy
2021. november 17. 13:47
"A köztársasági elnök a Magyar Honvédség főparancsnoka." Sólyom László, mint a Magyar Köztársaság elnöke, miért NEM avatkoztatta be a honvédséget 2006-ban, amikor látta, hogy a rendőrség milyen eszközöket használ, milyen cselekményeket követ el?!
ppix
2021. november 17. 09:49
Mondja ezt a komcsi kollaboráns fidesz embere, akik mindmáig nem hozták nyilvánosságra az ügynöklistákat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!