Meghalt Sólyom László

2023. október 08. 16:46

A rendszerváltás, vagy ahogyan ő mondta, a jogállami forradalom utolsó közjogi méltósága is itt hagyott minket.

2023. október 08. 16:46
Karácsony Gergely
Karácsony Gergely
Facebook

Meghalt Sólyom László. A rendszerváltás, vagy ahogyan ő mondta, a jogállami forradalom utolsó közjogi méltósága is itt hagyott minket.

A politika harcosai közül kevesen érezték sajátjuknak, ami nem is csoda, hiszen a hajlíthatatlan személyiség és a hajthatatlan erkölcsi meggyőződés a mindennapi közéleti küzdelmekben részt vevők számára sokszor arisztokratikus kívülállásnak látszik.

Az utóbbi években, amikor beszéltünk, politikáról kevés szó esett. Don Quijotét és az Isteni színjátékot olvasta újra; az emberi élet néha banális, néha nagy kérdései jobban foglalkoztatták mint a jelenlegi közélet posványa. Még a kiszólásaiból is érződött azonban, hogy mennyivel jobban érti a magyar, az európai és a nemzetközi politika valódi dilemmáit, mint a legtöbb aktív magyar közéleti szereplő.

Ahogyan Bibó István azt akarta a fejfájára vésetni, hogy élt 1945-1948 között, Sólyom László sírjára azt írhatnánk: élt 1989 és 2010 között. Élete összefonódott a harmadik Magyar Köztársasággal. Számunkra, akik itt maradtunk, a szellemi hagyatéka azt az erkölcsi és politikai parancsot támasztja, hogy felépítsük a negyedik köztársaságot. Az egyenlő méltóság és az emberiség közös öröksége iránti felelősség szabad országát.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Gilicze Bálint

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kozmosz
2024. január 18. 02:29
Érdizoli, óraavató? Templomtoronyé? Isten nyugosztalja. Igaz magyar ember volt.
templar62
2023. október 09. 11:50
Az atlantista birodalom partizànjai már akkor tervezték a mosttani rendszerüket .
Érdizoli
2023. október 09. 07:33
Ha Karácsony Gergely méltat valakit, az kb. olyan, mint Piszkos Fred barátsága. Csak árt az érintettnek. Nekem, ha Solyóm László köztársasági elnöki tevékenységére gondolok, mindig a Mária Valéria híd jut eszembe. Akkor, ott, mint magyar kötársasági elnök, át kellett volna mennie a hídon. Nyugodjék békében.
EX_Terminator
2023. október 09. 07:18
BELE MERÉSZELTEK POFÁZNI ABBA AMIBE NEM TEHETITEK KI MERÉSZELITEK KÉNYSZERÍTENI AZT AMIT NEM TEHETIEK MEGHALTOK!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!