Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Újabb kilépő az MSZP-ből, nagy elődök nyomdokaiba lép

2024. július 02. 12:22

Az elmúlt években igen sokat hagyták el a szocialisták fedélzetét. Íme néhány fontosabb példa!

2024. július 02. 12:22

Nyitókép: Facebook

Mint ismert, Őrsi Gergely a 24.hu-nak adott interjújában bejelentette, hamarosan kilép az MSZP-ből, ugyanakkor nem tervezi, hogy más pártban folytatná politikai pályafutását. 

A II. kerület újrázó polgármestere úgy fogalmazott, „nem hiszi, hogy önkormányzati szinten pártpolitikának van helye és van értelme”.

Majd hozzátette:

az ő pártja: Buda”.

Ezt is ajánljuk a témában

Kerületvezetők és alpolgármesterek is átigazoltak Gyurcsányékhoz

Az elmúlt években nemcsak Őrsi döntött úgy, hogy elhagyja az MSZP kötelékét. Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, 2020 februárjában rendkívül feszült volt a viszony a DK és az MSZP között, miután két szocialista polgármester – az óbudai Kiss László, valamint a pestszentlőrinci Szaniszló Sándor – is átlépett a Gyurcsány-pártba.

A kerületvezetőknél nem állt meg a folyamat, több, alacsonyabb beosztású szocialista politikus, alpolgármester, önkormányzati képviselő – például a szombathelyi Horváth Attila alpolgármester, valamint Kopcsándi József önkormányzati képviselő – is átlépett az utóbbi években DK-ba.

Sopronban azonban még nagyobb problémák adódtak: nem sokkal a 2024-es kampány előtt feloszlott a soproni MSZP. A szocialista párt helyi szervezete ugyanis annyira kiborult az országos vezetésre, hogy 

feloszlatta önmagát, tagjai pedig kiléptek a formációból.

Az egyik kilépő, Kránitz László az ATV-ben arról beszélt, sosem kaptak választ arra, miért Jakál Adriennt (Párbeszéd) kell indítani, ha rendre vereséget szenved.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Mesterházy: Az MSZP már csak árnyéka önmagának

Mesterházy Attila, a szocialista párt korábbi elnöke 2023 tavaszán jelentette be: kilép az MSZP-ből. Döntését így indokolta: „Hosszú gondolkodást követően úgy döntöttem, hogy kilépek a Magyar Szocialista Pártból. Távoznom kell, mert ugyan már évek óta tévesnek tartom az MSZP vezetésének stratégiáját, ma már abban sem hiszek, hogy ezen lehet változtatni.”

Szerinte „az MSZP már csak árnyéka önmagának, 

elvesztette országos politikai befolyását, társadalmi támogatását, 

és nekem úgy tűnik, nincs törekvés sem ennek visszaszerzésére”.

Az egykori pártelnök a távozását követően lapunknak is nyilatkozott, akkor már beszélt új formációjáról, az Új Reformkorról és jövőbeli terveiről is.

Ezt is ajánljuk a témában

Ujhelyinek a második családja volt az MSZP

Ujhelyi István, az MSZP egykori EP-képviselője 2022 október elején tette közzé búcsúlevelét Facebook-oldalán, melyben úgy fogalmazott, „valami összeragaszthatatlanul eltört. Nem gondoltam volna, hogy valaha is így lesz. (...).

Az MSZP az életem majd kétharmadában a második családom volt

– tette hozzá.

Ujhelyi a búcsúsoraiban arra is kitért, „nem is tőlük köszönök el, hanem a mai MSZP mechanizmusaitól, szemellenzős jövőtlenségétől”.

Ezt is ajánljuk a témában

Botka nem akarta minősíteni egykori pártját

Ugyancsak csak nagy port kavart korábban Botka László kilépése, a Szeged városát 2002 óta irányító politikus 2019 októberében jelentette be.

A HVG-nek 2022-ben azt nyilatkozta, 

azért léptem ki az MSZP-ből, mert nem akartam részt venni a végjátékban”.

Azt is megjegyezte, „sok probléma van az ellenzéki oldalon, de ezek között nem szerepel az, hogy túl kevés volna a párt”.

Botka László akkor azt is kijelentette, hogy sok távozó szocialistával ellentétben nem gondolkodik pártalapításban, sőt, az országos politikába sem akar visszatérni.

Ezt is ajánljuk a témában

Vége az MSZP-nek?

Az ATV június 22-én úgy értesült, hogy az MSZP országos választmányi ülésén Komjáthi Imre és Kunhalmi Ágnes is lemondott a tisztségéről. Történt mindezzel alig két héttel a választási bukásukat követően. A hírt nem sokkal később Komjáthi is megerősítette. Arról is beszélt, szükség van az MSZP-re, újra is indulna az elnöki posztért, de csak akkor, ha a társelnöki rendszert megszünteti a párt, mert „a magyarok vezérelvűek”.

 

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-115
2024. július 04. 14:59
🍓 ️ ­É­r­t­­­é­k­­­e­­l­­d­ ­­a­­­ ­­­s­­z­­­e­­x­i­­ ­­­p­­­u­­­n­­c­­­i­­­m­­­a­­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­.­𝐗­­𝟏­­𝟖­.­𝐅­𝐔­­­𝐍
madárinfluencer
2024. július 03. 08:54
„nem hiszi, hogy önkormányzati szinten pártpolitikának van helye és van értelme”. Akár honnan jön is Örsi Gergely ebben nagyon igaza van. Az önkormányzati választásokon nem lenne szabad pártpolitikusoknak indulni. A helyi képviselőtestületek feladata az érdekképviselet lenne és nem a politika. Kész röhej, amikor a helyi képviselőtestület más színezetű, mint a kormány. Ugyanez elmondható az EU-s parlamentről is. A demokrácia megcsúfolása, amikor egy ország demokratikus választásának eredményét felülírja az EU-s parlamenti választás. Az EU parlamentjében sem lenne szabad egyetlen politikusnak sem ülni. Örsi Gergelyt egy dolog teszi nagyon gyanússá, mégpedig egyik helyettese Berg Dániel, aki egyértelműen külföldi ügynök.
Dunhill67
2024. július 02. 17:47
mint patkányok a süllyedő hajót...az utolsó majd oltsa le a villanyt:)
Kristály
2024. július 02. 15:28
Most a juni. 9 -i választáson a dk ereszkedett le az mszp szintre
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!