Újabb fordulat az MSZP-nél! 2020 február: Nem támogatjuk a dezertálókat, 2023 november: Na, jó, mégis

2023. november 24. 10:37

Három és fél éve úgy döntöttek a szocialisták, a sarkukra állnak, mert nagyon zokon vették, hogy a DK lenyúlt tőlük két fővárosi polgármestert, ma már nem keménykednek.

2023. november 24. 10:37
SZANISZLÓ Sándor; TÓTH József; KISS László

2020 februárjában rendkívül feszült volt a viszony a DK és az MSZP között, miután két szocialista polgármester – az óbudai Kiss László, valamint a pestszentlőrinci Szaniszló Sándor – dezertált a Gyurcsány-pártba. Választmányi ülést tartottak, amely után Kunhalmi Ágnes kijelentette, nekik nem a DK a szövetségesük.

Tóth Bertalan ennél is tovább ment. Az akkori másik társelnök az Origó tudósítása szerint azt mondta, „a Magyar Szocialista Pártot senki nem tekintheti lábtörlőjének, senki nem gondolhat úgy az MSZP-re, hogy nélkülünk ez az út ez sikeres lehet. Ezért ma a választmány úgy döntött, hogy azok, akik elhagyják ezt a közösséget: kilépnek a Magyar Szocialista Pártból, és későbbiekben önkormányzati vagy országgyűlési választásokon más pártok színeiben kérik az MSZP támogatását – ez a közösség ezt a támogatást nem fogja megadni”. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ehhez képest jött a csütörtöki hír a két párt legújabb megállapodásáról a jövő évi önkormányzati választásról, pénteken pedig nyilvánosságra kerültek a konkrét nevek is. Eszerint jövő júniusban közös polgármesterjelölt lesz Kiss és Szaniszló is. Azóta persze több, alacsonyabb beosztású szocialista politikus, alpolgármester, önkormányzati képviselő – például a szombathelyi Horváth Attila alpolgármester, valamint Kopcsándi József önkormányzati képviselő – átlépett a DK-ba, de az ő indulásukról még nem lehet tudni.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezért megkérdeztük az MSZP sajtóosztályát, hogy mikor és miért helyezte hatályon kívül az országos választmányuk a 2020 februári döntését? Vagy nem is döntött erről? Ha viszont nem döntött, akkor kik és milyen alapon írták felül a testület határozatát?

Molnár Zsolt válaszolt a kérdéseinkre. A pártigazgató azt mondta, mind a III., mind a XVIII. kerületben a szocialisták helyi szervezetei kezdeményezték, hogy a jelenlegi polgármestereket, az eligazolt Kiss Lászlót és Szaniszló Sándort támogassa az MSZP az önkormányzati választáson, hiszen velük van legnagyobb esély arra, hogy legyőzzék a fideszes kihívóikat, viszonzásul a DK is felsorakozik az ő politikusaik mögött. Az országos választmányt (ov) követő kongresszus, a legmagasabb szintű testület pedig felülírta az ov-határozatot, hiszen azt mondta ki, csak előválasztás esetén nem lehet a pártból eltávozott politikusokat támogatni. De miután a többi párt elutasította, hogy általános előválasztásokat tartsanak, nem lesz ebben a két kerületben sem, így nem volt akadálya, hogy Kiss és Szaniszló megkapja a vörös szegfűs logót is. 

Nyitókép: Kiss László óbudai polgármester, Szaniszló Sándor pestszentlőrinci polgármester és Tóth József XIII. kerületi polgármester (b-j) beszélget a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2020. február 26-án. MTI/Kovács Tamás

 

 

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Horst_Tappert
2023. november 24. 14:07
Talán végre a ballib "szavazók" is megértik: Ha egy sima önkormányzatoi pozíció miatt ilyen mértékben bepucsítanak annak (dk), akinek a jóvoltából megkaphatják a pozíciót, akkor pontosan ugyanígy fognak annak a külföldinek is bepucsítani, aki pénzeli a kampányukat... Csicskák ezek és hazaárulók.
Medici
2023. november 24. 13:22
"Amint válaszolnak, frissítjük a cikkünket!" Valami azt súgja nekem, ez a cikk nem lesz frissítve. Ezek - mármint a maszop - nem olyanok mint a Microsoft. Azok mindig frissítenek. Ha kell, hanem.
nempolitizalok-0
2023. november 24. 13:18
Mostanában valahogy egyetlen megélhetési sem találja meg baloldali gyökereit.
Ergit
2023. november 24. 13:01
Pénzért? Mindent!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!